Fika ute i sommar – 6 mysiga sommarcaféer.

Vi har botaniserat lite i White Guides Sommarcaféer 2019 och hittat några pärlor som är värda en omväg när du ger dig ut på vägarna i sommar!

Sommarcafé

Sommar, sol och fika – visst hör det ihop? folk o folk har botaniserat lite i White Guides Sommarcaféer 2019 och hittat några pärlor som är värda en omväg när du ger dig ut på vägarna i sommar.

Flickorna Lundgren på Skäret

Flickorna Lundgren - sommarcafé

Det klassiska trädgårdscaféet på den vackra Kullahalvön i nordvästra Skåne satte på sin första kaffepanna i maj 1938. Det var de sju systrarna Lundgren som öppnade det lilla kaféet, som snart kom att bli känt i hela Sverige. Från början var det inhyst i ett kombinerat fiskar- och jordbrukstorp från 1732 med bord i trädgården. Det finns kvar än i dag, men för några år sedan tillkom ett växthus där det går att sitta regniga dagar. Hit kommer man för att njuta av den fantastiska trädgården, lugnet och de goda hembakade kakorna. I dag drivs kaféet av Mats som är son till en av systrarna samt hans fru Anne-Lie. Kaffet serveras i nyputsade kopparpannor och bland de mest populära rätterna finns räksmörgås på grovt bröd samt äggakaka.

Adress: Skäretvägen 19, Skäret på Kullahalvön

Café Gula Huset

Café Gula huset - sommarcafé

I ett litet gult stenhus på en av kullerstensgatorna i Visby ligger mysiga Café Gula Huset. Innanför planket finns en liten trädgård med både fikonträd, vinrankor och luktärter. Naturligtvis kan du njuta av den gotländska ”nationalrätten” saffranskaka med salmbärssylt i detta lilla söta sommarcafé. Det finns även hemmagjord saft, om du inte är sugen på kaffe.

Adress: Tranhusgatan 2, Visby

Taxinge Slottscafé

Taxinge Slottscafé har norra Europas största kakbord med minst 65 olika sorters hembakat bröd på sin berömda kakbuffé. Smörgåsar, bullar, kakor och tårtor – allt är bakat i slottsköket. Du kan både sitta inne i slottets bibliotek eller när vädret tillåter njuta av fikat i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren.

Om du besöker Stockholm kan du ta dig hit med ångbåt från Klara Mälarstrand intill Stadshusbron i centrala Stockholm.

Adress: Näsby 52, Nykvarn

Café Fårfarmen

Café Fårfarmen - sommarcafé

Öströö fårfarm ligger vid det vackra naturreservatsområdet Åkulla Bokskogar i Hallands inland. Här finns massor av djur och gården har eget slakteri – de har alltså hela kedjan från uppfödning till färdig produkt och allt drivs ekologiskt. Under säsongen när djuren går ute finns lammsafari för dem som vill uppleva något annorlunda. Du åker ut över Öströös vidder i vagnar efter en traktor och besöker lammen och kossorna på nära håll.

Här finns köttbutik och hantverksbod och sommartid kan du njuta i gräset på gården i deras sommarcafé - Café Fårfarmen. Där kan du smaka på delikatesstallrik med gårdens egna produkter, smörgåsar med olika lammpålägg, kaffe, bullar och kakor samt läcker ostkaka med grädde och punchblåbär. Det är ett populärt utflyktsmål och vid vackert väder finns det risk för kö.

Postadress är Tvååker, men du hittar Café Fårfarmen och gården en kilometer öster om Dagsås, vägen mellan Tvååker och Åkulla. Skyltar finns i Tvååker, kör sedan mot ”Åkulla Bokskogar” och ”Öströö Fårfarm”.

Vaxholms Hembygdsgårds Café

Vaxholms Hembygdsgårds sommarcafé

Bara en timmas båtresa, eller en halvtimme med bil, från Stockholm ligger Vaxholm, en pittoresk skärgårdstad med små trånga gator, vackra trähus med punschverandor och trevliga små butiker, gallerier, kaféer, restauranger, badstränder och vacker natur.

Några minuters promenad från centrum och hamnen, på en egen udde, ligger Vaxholms Hembygdsgårds Café i en vacker, gul trävilla. Uteserveringen som ligger precis vid havet är stor och sväljer massor med folk, vilket är tur, för sommartid vallfärdar folk hit för att njuta av det stora utbudet bakverk med tårtor, bakelser, småkakor, wienerbröd, bullar och mycket annat som detta sommarcafé har att erbjuda. Samt den härliga miljön, förstås. Om hungern gör sig påmind kan du beställa räkmackor, gravad lax, caesarsallad med mera och ett glas vin till.

Adress: Trädgårdsgatan 19, Vaxholm

Bergs Konditori

Bergs konditori - sommarcafé

Klassikern Bergs konditori på Marstrand är ett sommarcafé som står sig fortfarande. På kajen alldeles vid havet, bara ett stenkast från där ”Spårvagnen” (färjan) anlöper ön, ligger sommarcafét som alltid funnits där, eller i alla fall sedan 1920-talet. Hit söker sig gärna båtfolket som huserar i gästhamnen eller turister från jordens alla hörn som hittat till den pittoreska bohuslänska pärlan. Fina dagar är här trångt och du får ofta köa för att få bord. Regniga dagar går det att sitta inomhus, men den största anledningen att man söker sig till Bergs är för att sitta i solen vid vattnet intill sommarcaféet och se båtarna som kommer in i sundet mellan Koön mitt emot och Marstrandsön.

Adress: Hamngatan 9, Marstrand