folk o folk guidar till sommarpärlor: da Aldo i Skanör.

Italienskt kaffe, goda mackor och ljuvlig glass. Ett besök i Skanör utan en kaffe på Aldo är inget riktigt besök. 

Gelato, glass på italienska

Da Aldo Gelateria Caffetteria, Mellangatan 47 i Skanör

I slutet på 90-talet började Aldo Castiglione servera gott kaffe och ännu godare italiensk glass i saluhallen i Malmö tillsammans med sin svenska fru Annika. Stället var litet och hade den sämsta placeringen i hallen, längst in utan fönster, men ändå valde många Malmöbor att gå en liten promenad från krogarna vid Lilla torg in till da Aldo för att avsluta sin lunch med en kaffe och en kula glass hos, på italienska da, Aldo.

Aldo Castiglione

Efter några år i rikets tredje stad drog Aldo söderut, men han kom inte så långt. Han landade på näset, Skånes egen riviera. Här finns en av Sveriges vackraste och mest vidsträcka sandstränder. Sanden är pudertät och kritvit. När solen skiner i Skåne korkar väg 100 till Sveriges sydvästra hörn igen. Alla vill hit. Så har det varit sedan 1100-talet då Hansans fartyg ofta gick på grund här. Då var det fisken som drog. Nu är det solen, stranden och havet. Och när temperaturen klättrar mot 25 grader är det fullsatt på Aldos lilla fik på en av de vackraste små gatorna i Skåne. Då kan det bli lite väntan och köer. Men för det mesta är det snabb servering som gäller.

Fräsch mat hos da Aldo

Vid vårt senaste besök fick vi två varma mackor med fluffigt bröd, läckra grönsaker, pigg italiensk skinka med mycket sälta och fräsch mozzarella. Förra gången fick vi ljuvlig glass och gången före detta suveräna croissanter. Att sitta på da Aldos uteservering och se lokala profiler som entreprenören David Carlsson och internationella filmstjärnor som Malin Åkerman och Lena Olin passera förbi är perfekt sommarunderhållning. I den eviga kampen mellan de två tätorterna på näset - Skanör och Falsterbo - är Skanör alltid vår vinnare eftersom den lilla orten har en kaféaktör av Zlatanklass i sitt lag. Ett besök i Skanör utan en kaffe på da Aldo är inget riktigt besök.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Vad passar väl bättre att servera till gelato än en italiensk vin santo? Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter, extra gott om den innehåller nötter.