Vegan
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Årgång:

2019

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien


199,00 kr

Systembolaget nr:

811902

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörk muscovado socker. torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Produktion

Vinet görs på de gröna druvorna Trebbiano Toscano och Malvasia del Chianti. Druvorna kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150 -450- meters höjd, och efter selektiv handskörd torkas druvorna i speciella lagerhus med naturlig ventilering fram till början av december. De bästa klasarna väljs ut efter torkningen och pressas försiktigt. Sedan sker en långsam jäsning i fat av fransk ek. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år och sedan ytterligare på flaskan.

Passar till

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till mandelskorpor (Biscotti) men gärna till desserter, extra gott om den innehåller nötter. Ost: grönmögel, eller varför inte friterad camembert?

Label: OstDesserter

Kul att veta

Det finns många historier om hur vinet fick sitt namn. En säger att en munk på 1300-talet brukade dela ut vinet till sjuka människor i tron att det hade läkande och mirakulösa egenskaper. Därför var vinet heligt (santo). En annan legend säger att vinet fått sitt namn då det "blir som det blir": det är inte människan som gör vinet utan gud.


FYND! - Koncentrerad smak med drag av nötter, citruskal och torkad frukt. Balanserad sötma och lång eftersmak.

- Allt om Vin, November 2022

Produkttyp

Dessertvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

15,5 %

Systembolaget nr

811902

Volym

375 ml

Varumärke

Constellation

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

122 g/liter

Lagring

Utmärkt god att dricka nu, men kan även lagras ett par år utan problem


Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta.


En riktig tårtklassiker fylld med grädde, nötter, maräng och choklad. Receptet kommer från Stephanie Johansson som vann Hela Sverige bakar 2021.

Läs mer »