Kokboksaktuella The Barn serverar hamburgare och snaps.

Den populära krogen The Barn i Göteborg är aktuella med en ny inspirerande kokbok.

The Barn i Göteborg

Mitt i centrala Göteborg ligger The Barn – en restaurang som fått stor uppmärksamhet för sina goda hamburgare samt blivit utnämnd till Årets spritkrog. I år firar de femårsjubileum och ger samtidigt ut en kokbok. folk o folk pratade med Marcus Martinsson, krögare och VD.

Tanken att starta The Barn låg länge och grodde i huvudet på Marcus Martinsson, vd och en av grundarna till The Barn. Hans farfar hade drivit lanthandel och drömde om att samtidigt starta restaurang och hade alltid uppmuntrat Marcus att göra saker han trodde på och brann för.

– Redan för 10–12 år sedan började jag fundera på att starta ett ställe med goda, kvalitetshamburgare. Det fanns ett populärt företag i Göteborg som var inriktat på hantverkskorv, och jag tänkte att man borde kunna göra samma sak med hamburgare.

Marcus presenterade idén för sina vänner och kolleger hemifrån Vara: Alfred Karlsson, Linus Johansson samt Mahler Sahli. De arbetade vid den tiden på samma krog i Göteborg och umgicks flitigt. Han gav dem några veckors betänketid och sedan blev det full fart med att hitta lokal och bygga om enligt visionen.

Marcus Martinsson

Hittade en gammal lada från Vara

De fyra var överens om att deras kommande krog skulle bli ett ställe dit man kunde gå för att äta goda hamburgare och dricka gott till.

­– Vi ville skapa en opretentiös krog, där det inte var tillrättalagt, stelt och tillgjort, men ändå höll hög kvalitet. Med välkomnande atmosfär, känsla och familjär stämning – ett ställe man gärna ville komma tillbaka till, berättar Marcus.

Idén med att kalla stället The Barn kom under resans gång och då bestämde de också att de skulle anamma sitt ursprung, att alla fyra kom från trakten kring Vara på Västgötaslätten.

Restaurangen skulle ligga i Göteborg, men de ville ändå ha en atmosfär från hemtrakten. Lösningen blev en gammal lada som plockades ned och materialet användes vid ombyggnationen av en lokal på Kyrkogatan i Göteborg.

– Det var ju dessutom tacksamt med gratis material när vi saknade budget för renoveringen.

Maten på The Barn är inspirerad av USA, men med svenska influenser. Allt är tillagat från grunden och med svenska råvaror, företrädesvis med ursprung från Varatrakten.

– Det kändes naturligt när det finns så mycket bra mathantverk hemomkring med öl, chark, ost med mera. Så långt det går, utan att rucka på kvaliteten köper vi hemifrån, säger han bestämt.

Mat på tallrik

Tipsar om snaps till maten

På The Barn börjar man helst kvällen med något i glaset. Drinkarna är inspirerade av förbudstiden i USA, men med en svensk twist.

2015 blev de utnämnda till Årets Spritkrog av Spritakademien.

– Det var mycket på grund av att vi rekommenderar snaps till våra måltider. Vi pratar om brännvin som en måltidsförhöjande dryck och något som man förknippar med gamla svenska traditioner, men kanske har glömt bort lite i dag.

Här finns inga hamburgermenyer, utan såser och tillbehör som exempelvis sötpotatis-pommes frites, bea-mos, picklade grönsaker, svamp och brysselkål samt Sivans deep-fried cheese balls (namnet kommer från Sivans osthandel i Vara) beställs vid sidan.

– Vi tycker att ett sällskap ska kunna testa och prova och dela de olika tillbehören med varandra, förklarar Marcus.

Till skillnad från många andra hamburgerrestauranger av klass har The Barn inte ett jättestort ölutbud.

– Naturligtvis har vi öl, och den kommer från ett bryggeri i Varatrakten. Men själva dricker vi gärna vin istället för öl till både hamburgare och andra rätter. Och de är företrädesvis amerikanskt, säger Marcus.

Kokbok till femårsjubileet

I mitten av oktober 2018 släppte de sin kokbok ”Från Amerika till Svea”. Det är en gedigen, inspirerande och välgjord bok med The Barns historia och grundtankar, presentation av råvaruleverantörer samt massor av läckra recept på hamburgare, tillbehör, såser med mera.

– Det känns extra kul att göra det här i samband med vårt femårsjubileum, säger Marcus.

Men ni släpper många av era recept och tips i en bok som alla kan läsa. Är det så smart?

– Många tycker det är konstigt, men vi vill inte hymla om vad vi gör. Vi väljer att vara öppna.

Avslutningsvis, hur gör man den bästa hamburgaren?

– Grundregel nummer ett är kvaliteten på köttet – det är ju den huvudsakliga ingrediensen. Vi jobbar med bra kött, salt och peppar – inte någon specialkryddblandning. Det ska vara köttet som talar – det ska ha bra textur och lagom fetthalt.

The Barn kokbok

Faktaruta

Namn: The BarnAktuell med: Kokboken ”Från Amerika till Svea” med recept och historier från The BarnAdress: Kyrkogatan 11 i GöteborgÄgare och grundare: Marcus Martinsson, Alfred Karlsson, Linus Johansson samt Mahler Sahli.Fler restauranger: De fyra äger även The Bar, The Barns bakficka, Teaterkällaren i Stora Teatern i Göteborg, Pigpen by The Barn (ett streetfoodkoncept som håller till vid Centralstationen i Göteborg) samt en sommarverksamhet med The Barn på Smögen.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon

159,00 kr


The Barn serverar gärna vin till maten. Ett härligt sådant är denna kraftiga Cabernet från Nederburg som doftar bärigt av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Det är ett vin som passar utmärkt till smakrika kötträtter. Varför inte till hemmagjorda högrevsburgare?

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


På The Barn gillar man akvavit, både till maten och i drinkar. Klassikern O.P. Anderson från Göteborg har naturligtvis en säkrad plats på barhyllan.

Feskekôrka by night

Göteborg 400 år.


Den 4:e juni 2021 firar Göteborg 400 år med påmpa och ståt. Vi gratulerar och tipsar om 4 trevliga tidsfördriv du inte får missa, oavsett om du är på besök eller bor där.

Läs mer »