På Sjöbris kan du njuta av middag med norrsken.

Restaurang Sjöbris i Umeå är en sommarrestaurang med alla rätt. Magnifik uteservering, massor av bubbel på glas, skaldjur, vedeldsgräddade surdegspizzor med mera. Samt sjöutsikt på första parkett.

Restaurang Sjöbris i Umeå

Nåja, älvutsikt om man är nogräknad eftersom den ligger på Umeälven.

– Vi är näst bäst i Sverige på flera bra saker. Vi köper in näst mest räkor och vi har näst störst flytande uteservering, säger Lars Knutsson, som är en av tre delägare. Eller är vi störst? tillägger han efter att ha funderat en stund.

Lars Knutsson har varit delaktig i restaurang Sjöbris sedan 2008 och 2013 tog han över verksamheten tillsammans med Patrik Berg och Emil Bjuhr. Patrik drev då fjällhotellet i Kittelfjäll och Lars jobbade med ekonomi.

– Vi insåg att för att kunna behålla de bästa av fjällhotellets personal behövde vi kunna erbjuda dem året runt-jobb. Så då köpte vi stället, säger Lars och syftar på restaurang Sjöbris.

Från början fanns det bara en sjöbod vid älvens kajkant samt en båt som låg förtöjd utanför. Med tiden byggde Lars och hans kompanjoner fler sjöbodar samt en brygga mellan båten och kajen på vilken de kunde driva restaurangen. De köpte båten bredvid med tillhörande brygga och på den vägen har det fortsatt. Sjöbris är en restaurang i ständig förändring som har vuxit avsevärt sedan starten.

– Vi hittade bland annat en 700 kvadratmeter stor pråm som hade använts i samband med byggandet av Höga Kusten. Under en vinter svetsade vi och höll på, byggde sjöbodar på den och i dag binder pråmen ihop de båda ursprungliga båtarna.

Sjöbris har tillstånd att ta emot totalt 810 personer och det finns plats för 640 sittande gäster.

Olika avdelningar

Pråmen har en öppen planlösning med bar och kök bredvid varandra där personalen står och jobbar ut mot gästerna. En av båtarna har en bubbeldel där de serverar skaldjur, ostron och mousserande vin.

– Där har vi en servitör som är inriktad på bubbel. Vi köper in en hel del spännande sorter, även rosé, som vi serverar på glas så att gästerna ska kunna prova utan att behöva beställa in en hel flaska.

I en annan del gräddas det surdegspizza i vedeldad ugn, och i restaurangen finns det självklart även kött på menyn. Storsäljaren är dock räkmackan som kocken och delägaren Emil Bjuhr komponerade för tio år sedan.

– Han sa då att han skulle tatuera in en räkmacka på rumpan när vi hade sålt tusen räkmackor. Nu tror jag att vi är uppe i sex tusen, men han har fortfarande ingen tatuering den rackaren, säger Lars och skrattar.

Räkorna handlas från Smögen och Lars uppskattar att de är den näst största inköparen i Sverige när det gäller just räkor. Den som klår dem är Gothia Towers, vilka också har en populär räkmacka på sin meny.

Sjöbris vid Ume älv

Middag med norrsken

Utsidan av restaurangen är täckt av stora öppningsbara glaspartier.

– Står man inne i restaurangen och öppnar upp överallt blir det som en uteservering fast man i själva verket sitter inne i restaurangen och äter.

Även delar av taket är i glas.

– På vintrarna skojar vi och säger att vi säljer middag med norrsken. Man kan sitta här och äta och titta på norrskenet samtidigt, säger han stolt.

Sjöbris är en utpräglad sommarkrog, men de började med året runt-öppet för några år sedan.

– På vintern spolar vi upp och gör en isrink utanför oss där man kan åka skridskor. Efteråt kan de komma in till oss och dricka choklad och koppla av framför öppna spisen i den delen som vi har byggt om till en lounge eller äta en bit mat.

Här finns också en stor bar för barhäng, flera skrymslen och vrår för mindre sällskap och på uteserveringen en livescen med spelningar torsdag till lördag. Tidigare år har det gått att boka plats för räkfrossa och en tur på älven med MS Sandskär. I år ligger båten tyvärr tillfälligt förtöjd vid bryggan på grund av avsaknad av kapten, men nästa år är planen att turerna ska återuppstå.

Slutligen – går det att ta sig vattenvägen till er? Finns det möjlighet att lägga till?

– Det finns en brygga precis bakom restaurangen där det går att förtöja sin båt. Och vi har också en brygga för vattenskotrar, säger Lars.

Adress: Kajen 10, Umeå

Text: Åsa Larsson

24.07.2023