Skellefteå – en stad i expansion och utveckling.

Det händer mycket i Skellefteå! Förutom det storslagna kulturhuset öppnas flera restauranger, däribland omtalade Miss Voon som huserar 65 meter ovanför marken.

Miss Voon i Skellefteå

Norrland är hett. Folk flyttar tillbaka till sina födelsestäder, det startas nya företag och restauranglivet sjuder av liv och utveckling. En norrlandsstad som befinner sig i en extrem expansion just nu är Skellefteå med nya restauranger och ett innovativt och storslaget kulturhus.

– Det är en enorm puls i restaurangvärlden, i näringslivet – i hela staden, berättar Jonas Svensson, krögare på Miss Voon som i oktober 2021 öppnade en filial till sin Stockholmskrog i Skellefteå.

– Jag blev kontaktad för cirka tre år sedan om att öppna en restaurang i Skellefteå. Då kände jag inte till staden så väl, men ganska snart efteråt fick jag reda på att den stora batterifabriken skulle byggas, säger Jonas.

Jonas syftar på Northvolt Ett som är Europas största batterifabrik. Byggnationen sker i etapper och kommer att stå helt färdig 2025. Satsningen innebär att kommunen, som befolkningsmässigt stått nästan helt still de senaste femtio åren, nu befinner sig i en extrem expansion.  

– Det kändes intressant efter att jag har sett hela den utveckling som har skett i Norrland på senare tid. Och dessutom planerade de att bygga en väldigt häftig byggnad där Miss Voon skulle flytta in, i Sara kulturhus och The Wood Hotel, som är ett väldigt fascinerande bygge. Det kändes jätteintressant. 

Under sina tio år med Miss Voon har Jonas gjort en hel del gästspel i Norrland på olika mässor och restauranger, vilket har varit uppskattat. 

– Så det känns väldigt kul att nu ha etablerat något eget norrut på riktigt, säger han.

Hur har mottagandet varit?

– Otroligt. Nu har vi kört i två och en halv månad och det känns mycket bra.

Menyerna är desamma som i Stockholm – rätter med en smakpalett som rör sig över hela Asien med extra stort fokus på Japan, samt med svenska influenser. Till lokalen har de anlitat Thomas Sandell, som även ritat Stockholmsrestaurangen. 

– Den stora skillnaden är att vi befinner oss 65 meter ovanför marken, så det är väldigt högt upp. Annars är det mycket som är sig likt.

Miss Voon ligger på nittonde våningen och utsikten för tankarna till takbarer i storstäder runt om i världen.

Kulturhus Sara och The Wood Hotel

Världens högsta träbyggnad

När Skellefteå kommun beslutade att bygga ett nytt spektakulärt kulturhus blev det ett 20 våningar högt hus byggt i trä av skog som växer i närheten. Huset fick namnet Sara efter författaren Sara Lidman och sägs vara världens högsta träbyggnad, räknat i antal våningar. ”Världsunikt, spektakulärt, banbrytande och hållbart”, skriver byggföretaget Derome på sin hemsida.

Kulturhuset ligger mitt i staden och invigdes så sent som i början av september 2021. När det inte råder en pandemi ska här krylla av aktiviteter. Det finns en teater, konsthall, bibliotek och ett museum. Fasta verksamheter varvas med olika typer av gästspel, uppvisningar och möten. 

I byggnaden finns även det nya hotellet – The Wood Hotel – med spa och storslagen utsikt och flera egna restauranger. Och Miss Voon.

Bryggargatan i Skellefteå

Flera spännande restauranger i Skellefteå

– Jag har sett vad som har hänt i restaurangbranschen här i Skellefteå de senaste tio åren, och utvecklingen är väldigt positiv, säger Veronica Ståhl, turistinformatör på Visit Skellefteå med en bakgrund inom restaurangbranschen. 

Hon förklarar att intresset för mat och dryck har vuxit enormt hos dem som bor här. Staden har verkligen levt upp, enligt Veronica. 

– Miss Voon är det senaste tillskottet, men vi har många andra bra restauranger här, säger hon och nämner några som exempel:

  • Bryggargatan som ligger nere vid älven med fokus på norrländska råvaror. Den öppnade 2004 i det gamla bryggeriet i Piteå av Islänningen Jón Óskar Arnason, men flyttade till Skellefteå och drivs i dag av honom och kocken Runar Larsen samt sommelier Sara Arnason. Restaurangen omnämndes i kategorin ”Mycket god klass” i Whiteguide hösten 2021.

  • La Cena är en italiensk restaurang med norrländsk inspiration i närheten av det nybyggda Kulturhuset. Restaurang Rustique, ett familjärt ställe där de serverar mindre rätter som de dukar upp som en buffé på bordet så att hela sällskapet kan dela. 

  • Stadskällaren Brewpub är enligt dem själva Skellefteås första, största och enda brew pub med stort fokus på hantverksöl från det egna bryggeriet. Till det serveras elegant pubmat med twist.

  • Kurjovikens Sjökrog är ett annat exempel där förstklassig mat förenas med hantverksöl från Fermenteriet och gid från Kurjovikens bränneri.

– Det behövs verkligen fler restauranger här för det är inte så lätt att gå ut och spontanäta i dag. Det är ofta ganska fullt och du måste boka bord i förväg, säger Veronica och tillägger att hon välkomnar den utveckling som har skett på senare år.