YOKO - noggrant utvalda viner för det asiatiska köket.

YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.

YOKO Riesling, Furmint och Sake

Samtliga viner i YOKO-serien är framtagna för att skapa den rätta balansen mellan sötma och syra i kombination med olika typer av asiatisk mat. Master of Wine Julie Nyheim har tillsammans med högkvalitativa producenter invigt den nya YOKO kollektionen med två riktigt druv- och ursprungstypiska viner. Tanken med lanseringen av YOKO är att vinerna i stil och karaktär ska passa som handen i handsken till asiatisk mat.

De asiatiska köken bygger ofta på en balans mellan grundsmakerna. Mustighet från umamirika råvaror, smaksättare som soja- eller fisksås eller kryddhetta från chili. En av de stora utmaningarna har varit att hitta rätt balans i vinerna för att kunna matcha det kryddstarka och smakrika. En annan utmaning har varit den varierande textur som många av dessa rätter har, vilket gör att vi behöver viner med rätt balans som kan möta upp dessa smakexplosioner och texturer. Det är allt på en och samma gång och här har vi två viner som kan möta detta, säger Julie Nyheim.

YOKO-vinerna kommer från klassiska kvalitetsregioner. De har rätt karaktär för att balansera hetta, och har samtidigt en tydlig och frisk syra som kittlar och neutraliserar gommen. Först ut i YOKO-serien är en krispig riesling från Pfalz i Tyskland med lite restsötma.

Yokoso betyder välkommen på japanska, och med YOKO vill vi välkomna konsumenten till en asiatisk helhetsupplevelse. Vi vill också göra det enkelt att välja rätt vin till varje asiatisk smakupplevelse, oavsett om det är på restaurang, för en takeaway eller till hemlagat.

Varje flaska är försedd med ikoner som visar vilken mat som bäst matchas med varje vin.

Jonas Svensson har komponerat asiatiska rätter till vinerna

Jonas Svensson
Jonas Svensson

Jonas Svensson är krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub. Han har agerat smakinspiratör till YOKO och tagit fram fantastiska rätter som paras extra väl med vinerna.

Jag älskar smaker och att kombinera mat med dryck. I experimenterandet med YOKO vinerna var rieslingen tacksam mot hettan i min matlagning, säger Jonas Svensson. 

Yoko Pinot Noir.YOKO släpper uppföljare till succévinet.

YOKO Pinot Noir Organic – en elegant och finstämd röd nyhet gör entré lagom till grillsäsongen. Det är en efterlängtad sådan för alla som letat efter ett rött vin som matchar asiatiska smaker.

Läs mer
Wontons och vinet YOKOWonton Dynamite.

Recept på heta wontons skapat av Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub och speciellt framtaget för att passa till YOKO Riesling.

Läs mer
Jonas Svensson på GOMAKocken Jonas Svenssons passion för asiatisk mat och sake.

Jonas Svensson, krögare på Miss Voon & GOMA Gastro Pub berättar om sin passion för det asiatiska köket och att hitta fina kombinationer av mat och dryck.

Läs mer
Havskräfta Rollin TempuraHavskräfta Rollin Tempura.

Den här goda tempuran består av havskräfta som friteras med katafi och sedan serveras med majonnäs och citron. Avjuts allra bäst med ett glas YOKO Riesling.

Läs mer
YOKO vinserie till asiatisk matYOKO

Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer