Sveriges bästa caféer är utsedda.

Sveriges bästa café ligger i Växjö. I alla fall om vi ska lyssna på White Guide vars anonyma testare har provat sig igenom omkring 450 caféer runt om i Sverige.

Kaffe och bulle på café

I 2018 års upplaga av White Guide Café hamnar PM Bröd & Sovel på första plats. Men de har fler tips på fikaställen om du ger dig ut på roadtrip i sommar.

White Guide Café premierar de caféer i Sverige som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga. Priset som Årets Bästa Café ges till ”ett café som bjuder på en mycket hög nivå i mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse.” I motiveringen till årets vinnare står att de bland annat skapat ett heltäckande utbud samtidigt som de bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen.

Att få en utmärkelse som bästa café i White Guide är naturligtvis ärofyllt och sätter lite extra fart på verksamheten.

– Det är många som kommit förbi här för att besöka oss. Även folk som bor här i Växjö har upptäckt oss tack vare utnämningen, säger Ella, kallskänka på PM Bröd & Sovel.

Chefredaktör för caféguiden, Lena Ilkjaer, uttalar sig om trender i branschen:

– Några av årets trender är att bagare och konditorer tycks söka sina rötter och presenterar bakverk på temat ”recent retro” med uppdaterade versioner av bakverk som milanopinnar, pariservåfflor och rulltårtor.

Hon förklarar också att fler och fler gäster vill uppleva att bakverk och smörgåsar är gjorda på plats och särskilt till dig som gäst.

– Jag förutspår att vi får se fler bakverk som färdigställs först vid beställning – och om jag får drömma lite så skulle jag önska att nästa semmeltrend blir à la minute-semlan där gästen är med och påverkar hur den ska byggas samman, tillägger hon.

Fler av landets bästa caféer

På White Guide-galan, som ägde rum i mitten av maj presenterades ytterligare sju vinnare i olika kategorier.

Årets Konditori vanns av Nilssons Konditori & Bageri i Oskarshamn. Utmärkelsen går till ett café som presenterar ”ett brett urval av bakverk, konditorivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas”. I utmärkelsen tar man också med tradition och innovation i bedömningen samt övriga faktorer som påverkar helhetsupplevelsen. Nilssons Konditori & Bageri fick ett extra plus för bemötandet.

Utmärkelsen som Årets Kaffebar går som namnet skvallrar om till ett café där kaffet står i centrum, där även innovation och kunskap finns med som viktiga ingredienser. Johan & Nyström på Norrlandsgatan i Stockholm kammade hem det priset.

Den bästa nykomlingen i branschen får pris som Årets Stjärnskott, och i år var det Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala som fick titeln för ”sin utmärkta kombination av gediget hantverk, exklusivitet och lekfullhet”.

Utnämningen av Årets Hållbara Café görs i samarbete med KRAV. Namnet talar för sig och i år var det Annas Hembageri i Mariefred som lyckats leverera ”urgoda bakverk som bakats med kompromisslöst och medvetet råvarufokus och kryddats med många nypor kärlek.”

Ett kafé som lockar till sig långväga resenärer har chans att bli Årets Värt En Resa. I år är det Familjen i Tärnaby som alla borde åka till. De har skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister. med lokalt rostat kaffe och tunnbröd samt ”naggande goda små bakverk”.

Årets Fikaställe går till ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning. I år blev det Olof Viktors Bageri och Café i Glemmingebro för att de har ”skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur”. 

Årets Bageri blev Söderberg & Sara Stenugnsbageri i Ystad för att de ständigt lyckas att överraska med nya idéer, grepp och bakverk. Bageriet arbetar med lokalt ekologiskt mjöl som de lyckas omvandla till fantastiska bakverk, något som också finns med i bedömningen.

Utöver dessa åtta caféer och bagerier som hamnat i topp finns det ytterligare 330 fantastiska ställen som är värda att besöka enligt White Guides caféguide. Ska du ut på vägarna i sommar tycker vi att den kan vara väl värd investeringen på 115 kronor som den behändiga boken i pocketformat kostar. Där kan du hitta alla landets bästa caféer - alltifrån härliga sommardestinationer och klassiska kondis till hippa kaffebarer och raw food-fik. Alla sorterade utifrån ort, så det är lätt att hitta ett fikaställe just där du befinner dig. Guiden med Sveriges bästa caféer finns att beställa på White Guides hemsida.

Läskande cider i sommarsolen:

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


En fransk ekologisk cider. Frisk och nästan torr med tydliga toner av mogna höstäpplen. Cidern har en frisk syra och härlig liten mousse som lyfter smaken. Serveras väl kyld!