Tips på 7 svenska sommarcaféer från norr till söder.

Vi har botaniserat bland White Guides caférekommendationer och fastnat för några speciella ställen i Sverige som är värda ett stopp.

Svenska sommarcaféer

I år semestrar många i Sverige och passar på att åka runt och upptäcka vårt vackra land. Finns det då något bättre än att stanna till utmed vägen och ta en härlig fikapaus? folk o folk har botaniserat bland White Guides caférekommendationer och fastnat för några speciella ställen som är värda ett stopp.

Järvsö Gårdsbageri Café & Mat

Järvsö i Ljusdal

Järvsö Gårdsbageri drivs av bagaren Anna Bergenudd och hennes man Per. De håller till i Lill-Babs gamla ställe Långhans Hälsingegård. 2019 utsågs de till Årets Fikaställe i White Guide och deras vedugnsgräddade surdegsbröd har vunnit SM-guld. Här finns fika och mat tillagat på lokala råvaror. 2019 öppnade de dessutom en champagnebar och det finns även en lanthandel i anslutning till serveringen. Är det fredag och du är extra hungrig kan du ta del av buffé med deras vedugnsgräddade surdegspizza.

Adress: Turistvägen 61 , JärvsöBetyg i White Guide: Årets Fikaställe 2019

Café Frösötornet

Frösön

Café Frösötornet

Fika på hög höjd. Österberget, eller Frösöberget som det kallas i folkmun, är 468 meter högt och ligger på Frösön. Här har sedan 1888 stått ett utsiktstorn. Det ursprungliga tornet brann ned, men har ersatts med ett nytt som inhyser ett utmärkt fikaställe. Vackra dagar är utsikten magnifik och du kan se flera mil ut över Storsjön och det jämtländska landskapet. Dessutom erbjuder de läckert eko-fika som kan anpassas både för veganer eller dig som varken äter gluten, laktos eller socker. 

Adress: Toppvägen 11, Frösön Betyg i White Guide: Mycket god klass

Feldts Socker & Cykel

Halmstad

Ingen kan väl ha undgått yrvädret My Feldt som tillsammans med sin före detta make Johan driver succén Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad. My syns i tv-rutan titt som tätt och nyligen kom hon ut med sin andra kokbok, som förutom en massa härliga recept, även innehåller ”tankebrus” à la My. 

För drygt ett år sedan öppnade duon även Feldts Socker & Cykel – ett fika- och lunchställe som vurmar lite extra för cyklister. White Guide skriver: ”Här kan man få trängas med cyklister som mumsar pizza med spickeskinka och surkål, grillade surdegsmackor och allehanda sött – från Halmstads godaste bullar till en hallon- och lakritskola to die for.”

Adress: Nygatan 1, HalmstadBetyg i White Guide: Mästarklass

Nyfiket

Rättvik

Café Nyfiket

Rättviks gammelgård är en uppbyggd tidstypisk gård från bondesamhällets dagar. Här finns Nyfiket – ett café med ekologiska råvaror från lokala leverantörer. 

Gården är som en fäbodvall, där du kan sitta och fika bland syrenerna på innergården och uppleva den ombonade känslan av gamla timmerväggar. Om vädret är ruggigt är det möjligt att sitta inne i någon av stugorna. 

Förutom mjuka kakor och kanelbullar serveras det lunch varje dag. Passa på att prova den lokala specialiteten tuttul, ett mjukt tunnbröd med pålägg som rullas ihop till rulle. Till bakverken serveras ekologiskt kaffe eller hemmagjord saft.

Adress: Sjurbergsvägen 1, Rättvik Betyg i White Guide: Rekommenderad

Sylvis Döttrar

Fårö

Café Sylvis Döttrar

För många svenskar hör en tripp till Gotland till en av sommartraditionerna. Och självklart finns här massor av trevliga sommarfik. Ett av dessa är snackisen Sylvis Döttrar på Fårö. Lokalrostat kaffe, en uppsjö av ljuvliga kakor, fräscha smörgåsar och saftigt hembakat bröd kombinerat med modernt miljötänk. Under högsäsongen kan här bli fullt, så därför har de i år utvecklat en app där man kan beställa sin fika vid sittande bord eller om man ska ta med godsakerna som take away. Allt för att minska köbildning plus att de i riskgrupper ska kunna våga sig ut ur isoleringen på en fika. Alldeles bakom bageriet finns en lekplats för barnen.

Adress: Fårö Bukleks 1526, FåröBetyg i White Guide: God klass

Mandeltårtan

Ronneby

Om du nu händelsevis inte vill testa den goda mandeltårtan på caféet Mandeltårtan i Ronneby, så kan du välja någon av deras andra goda bakverk eller en grillad smörgås med tillbehör. Du hittar fiket i det stora vita huset efter du har tagit den lilla träbron över ån och promenerat uppför backen. På kvällarna finns det pizzor och när det är vackert väder kan du sitta ute i trädgården och njuta av utsikten över Brunnsviken. 

Adress: Fridhemsvägen 2, RonnebyBetyg i White Guide: God klass 

Flickorna Lundgren på Skäret

Kullahalvön

Flickorna Lundgren

Flickorna Lundgren på Skäret är en av de stora klassikerna bland Sveriges sommarcaféer. Det öppnade 1938 av sju systrar, blev snabbt populärt och håller fortfarande måttet. En av de mer välkända stammisarna var kung Gustav den VI Adolf, som brukade komma förbi varje sommar och äta deras ljuvliga vaniljhjärtan. I dag finns en uppsjö fikabröd på menyn och det serveras lunch. Populärt är skånsk äggakaka med sidfläsk och rårörda lingon. 

Numera har stället tagits över av Mats Lundgren, sonen till en systrarna, samt hans fru Ann-Lie. Soliga dagar sitter man helst i den vackra trädgården, och för ruggiga dagar har Mats låtit bygga ett växthus för gästerna eftersom den gamla kaffestugan från 1732 inte räcker till.Har du vägarna förbi Kullahalvön i Skåne får du inte missa denna klassiker!

Adress: Skäretvägen 19, SkäretBetyg i White Guide: Mästarklass

14.07.2020