Boktips för mysiga stunder i soffan.

Vi tipsar om fem böcker i olika genrer. För visst är det få saker som slår att krypa upp i soffan med en spännande deckare eller fängslande roman.

Uppslagen bok vid en brasa

Få saker slår att den mörka tiden på året krypa upp i soffan med något gott i glaset och en spännande deckare eller fängslande roman. Och i år kommer vi att ha massor av tid i hemmet, eftersom vi inte kan ge oss ut och besöka vänner eller gå på stora släktkalas som vi är vana vid. folk o folk föreslår fem böcker i olika genrer för mysiga stunder.

5 böcker som tar dig genom vintern:

1. Samlade verk

Boken Samlade verk av Lydia Sandgren

En mastodontroman mellan fiktion och sanning av Lydia Sandgren

Det tog Lydia Sandgren tio år att skriva sin debutroman ”Samlade verk”. Den nästa 700 sidor långa historien har hyllats av litteraturkritiker runt om i Sverige och hon belönades med Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen.

Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond. Den som har bott eller bor i Göteborg kommer att känna igen en hel del av de platserna och miljöer som finns med i boken. 

Romanen kretsar kring en familj där modern har lämnat man och barn. Det förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över hela staden. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Titel: Samlade verkFörfattare: Lydia SandgrenFörlag: Albert Bonniers Förlag

2. Jana Kippo-sviten

Jana Kippo-sviten av Karin Smirnoff

Ett mörkt glesbygdsdrama av Karin Smirnoff

Karin Smirnoff debuterade 2018 som 54-åring med romanen ”Jag for ner till bror”. Samma år nominerades den till Augustpriset. Det lilla fiktiva samhället Smalånger i Västerbotten är central i den handlingen och de två efterföljande böckerna ”Vi for upp med mor” samt ”Sen for jag hem”, som gavs ut 2019 respektive 2020. 

Böckerna har sålts i mer än 500 000 exemplar och nu finns de i samlingsvolymen Jana Kippo-sviten. I slutet av november blev det offentligt att den dessutom kommer att bli tv-serie. Arbetet har just inletts och det finns ännu inget datum satt för premiären.

De tre böckerna är fängslande och mörka glesbygdsdraman skriven med Karins Smirnoffs särpräglade språkstil som hon själv kallar ”kippospråket”. Meningarna är korta med få bisatser och hon går rakt på sak med få beskrivande adjektiv. Alla namn på personerna i boken är skrivna med liten bokstav. Jana Kippo har lämnat sid födelseort Smalånger, men i boken återvänder hon dit och läsaren får lära känna hennes uppväxt och varför det blev som det blev. 

”Jag kom tillbaka. Byn var sig lik. Bror såg ut som ett lik. Det skvallrades söps och slogs. Lögnerna lagrades som västerbottensost.”  

Titel: Jana Kippo-svitenFörfattare: Karin SmirnoffFörlag: Bokförlaget Polaris

3. Maträtternas historia

Maträtternas historia av Ted Wärnåker

En upplysande bok av Ted Wärnåker

De flesta er som läser här på folk o folks uppskattar mat och dryck. Men hur många av er känner egentligen till historien bakom några av våra vanligaste maträtter? I boken Maträtternas historia tar författaren Ted Wärnåker med läsaren till kulinariska händelser. Vi får lära mer om bakgrunden till ett femtiotal av våra mest kända svenska och internationella maträtter, såser och drycker. 

Vi får svar på varför som varför salladen heter Caesar. Och vilken prinsessa vi har att tacka för tårtan. Och vem frestade egentligen Jansson?

Maträtternas historia 2020 är en uppdaterad och omarbetad version av den bok som kom ut i fjol. Den här är nominerad till den prestigefyllda tävlingen Gourmand Cookbook Awards som utser världens bästa måltidslitteratur. Finalen sker i Paris i juni 2021.

Visste du förresten att Kung Carl XVI Gustafs mamma har gett namn till gatukökskedjan Sibylla?

Titel: Maträtternas historia 2020Författare: Ted WärnåkerFörlag: Grenadine

4. Snöängeln

Snöängeln av Anki Edvinsson

En fängslande krimroman av Anki Edvinsson

I början av januari kommer författaren Anki Edvinson med sin andra bok om poliserna Charlotte von Klint och Per Berg. ”Snöängeln” är en spännande, tempofylld och fängslande kriminalroman. Handlingen utspelar sig i Umeå, där författaren under ett antal år bodde innan hon flyttade tillbaka till Stockholm. 

En pojke hoppar från en bro. En kvinna hittas mördad i sitt hem. En tonårsflicka försvinner spårlöst. De tre tragiska händelserna verkar först inte kopplade till varandra. Men Charlotte von Klint och Per Berg vid Umeåpolisen börjar se tecken på att allt hänger samman. Den gemensamma nämnaren stavas narkotika.

Medan vintern har ett fast grepp om Umeå och snötäcket växer allt högre, kämpar Per och Charlotte mot klockan. De måste ta reda på vem som är ansvarig för tragedierna som drabbat och fortsätter att drabba staden, och de måste till varje pris hitta den försvunna flickan innan det är för sent.

Anki Edvinsson är journalist och före detta programledare. Hon har studerat kriminologi på Umeå universitet och är också uppvuxen med både en bror och pappa i polisyrket, så poliser har alltid varit en del av hennes vardag.

Titel: SnöängelnFörfattare: Anki EdvinssonFörlag: NorstedtsLanserig: Januari 2021

5. Rotvälta

Rotvälta av Tove Alsterdal

”Bästa svenska kriminalroman 2020” av Tove Alsterdal

Tove Alsterdal är en av Sveriges bästa författare när av spänningsromaner. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges ut på tjugofem språk. Bland annat har hon fått Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman två gånger – 2014 för ”Låt mig ta din hand” och 2020 för ”Rotvälta”.

Författarens romaner har tidigare varit fristående, men med ”Rotvälta” inleder hon en serie med polisen Eira Sjödin i huvudrollen. 

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv. Allt gammalt rivs upp igen Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.

Nummer två i serien, ”Slukhål”, planeras att släppas hösten 2021.

Titel: RotvältaFörfattare: Tove AlsterdalFörlag: Lind & Co

Något gott att sippa på:

Larsen VS, 350ml

229,00 kr


Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.

Amarula Raspberry & Chocolate

224,00 kr


Amarula Raspberry & Chocolate med smak av hallon, choklad och de exotiska afrikanska frukterna baobab och marula. Serveras väl kyld på egen hand eller i en cocktail.