Japansk whisky - vassare än skotsk maltwhisky?
Örjan Westerlund berättar den japanska whiskyns intressanta historia, vad som utmärker den och beskriver några olika spännande sorter som han har provat.
Läs mer »Här presenterar vi hela vårt utbud av whisky och bourbon från både Irland, Skottland, USA och mer ovanliga whiskyländer som Taiwan och Sydafrika.
Sökfilter
Örjan Westerlund berättar den japanska whiskyns intressanta historia, vad som utmärker den och beskriver några olika spännande sorter som han har provat.
Läs mer »Den 5/12 släpps 138 flaskor av årets julutgåva från Big Peat. Den består av fina Single Malt Scotch Whiskies och kommer i en snygg presentförpackning.
Läs mer »Woodford Reserve är amerikansk whiskey av hög kvalitet och med 200 år av historia. Läs om hur allt började och dagens produktion med stort fokus på detaljer.
Läs mer »Efter nästan 30 år lång bankkarriär bestämde sig skotten David Brodie för att göra något helt annat och blev ambassadör för whiskyn Bunnahabhain.
Läs mer »Whisky kommer ursprungligen från de brittiska öarna men den amerikanska whiskeyn har fått stor popularitet världen över. Bourbon, Tennessee Whiskey och Rye Whiskey tre stora whiskeysorter i USA vars skillnader Ola Brandbom går igenom här.
Läs mer »Nyligen lanserades två nya, exklusiva buteljeringar från Bunnahabhain; French Brandy Cask Finish och Palo Cortado Cask Finish. Livets Goda har provat dem och här kan du läsa deras utlåtanden om whiskyn.
Läs mer »Nu lanseras exklusiva Bushmills 30 Year Old Single Malt New American Oak i Causeway Collection, bestående av sällsynta och unika fatlagringar.
Läs mer »I Icon of Whisky Awards tog i år Buffalo Trace Distillery hem titeln Distillery of the Year i hela världen. Läs om det och en av världens mest prisade bourbons här.
Läs mer »Carlow är en serie lekfulla och nytänkande whiskeybaserade drycker från Irland. Carlow Counting Days Irish Whiskey är en lättsam whiskey med tilltalande och fruktig smak.
Läs mer »I samband med St. Patrick´s Day lanserar Bushmills Irish Whiskey en ny flask- och förpackningsdesign till sina ikoniska single malts.
Läs mer »Nu släpps den årliga julutgåvan av Big Peat som av tradition tappas på en "vintervärmande" Cask Strength om 52,8%, utan färgning eller kylfiltrering.
Läs mer »Bakom Three Ships 12-åriga maltwhisky står proffset Andy Watts som ifjol blev invald i Whisky Magazines Whisky Hall of Fame. Whiskyn är den första i Master Distiller's Private Collection.
Läs mer »Du som gillar ostron har säkert ätit dem på klassiskt vis med vinäger, schalottenlök och Tabasco. Nu måste du prova med härligt havsdoftande, skotsk whisky!
Läs mer »Den 12 juli släpps Deanston 15 Years Organic i begränsad upplaga på Systembolaget, en ekologisk single malt med underbara toner av nougat, honung och nybakat bröd.
Läs mer »Destilleriet Kavalan har återigen utsetts till "Årets destilleri 2021" av San Francisco World Spirits Competition. Läs mer om deras prisbelönta whiskys.
Läs mer »Det prisbelönade whiskydestilleriet Bunnahabhain släpper nu en tolvårig whisky, Bunnahabhain Muscat Hogshead Single Cask, i begränsad upplaga. 170 flaskor finns nu Systembolagets beställningsortiment.
Läs mer »Örjan Westerlund tar oss med på en resa i den rökiga whiskyns hjärta, destilleriet Bunnahabhain och Islays whiskyfestival Fèis Ìle, i år i digital tappning 27/5-6/6.
Läs mer »Bunnahabhain vann tre guldmedaljer och en silvermedalj i tävlingen World Whiskies Awards som i år ägde rum online på grund av den rådande pandemin.
Läs mer »Nu lanseras den populära och rökiga Bunnahabhain Toiteach A Dhà i Systembolagets tillfälliga sortiment. En komplex single maltwhiskyn med mycket karaktär.
Läs mer »Whisky, whiskey, bourbon eller scotch beroende på sort och härkomst är inte bara gott att dricka på egen hand utan det är också en bra bas i drinkar. Här tipsar vi om tolv goda drinkar med whisky.
Läs mer »Det är kontrasterna som gör att Irish Coffee blir en så fenomenal drink! Här finns tipsen och recepten som gör dig till ett proffs på Irish.
Läs mer »Vi tar en snabbtitt på de mest fundamentala skillnaderna mellan skotsk, irländsk och amerikansk whisk(e)y.
Läs mer »Mats Ginning har har varit en hängiven vän av Jack Daniel's i över trettio år. Hans samling av whiskey flaskor och prylar har en egen hörna hemma i villan.
Läs mer »Nu lanseras en ny exklusiv serie från den taiwanesiska whiskyproducenten Kavalan med tre spännande single malt whisky.
Läs mer »Destilleriet på Isle of Mull stängdes i tre år på grund av en omfattande renovering men när de öppnade igen firade de med en ny whisky, nämligen Toberymort 12 YO.
Läs mer »James Sedgwick Distillery i Sydafrika producerar prisbelönt whisky, bl.a. Bain’s Cape Mountain Whisky. Läs reportaget från Sydafrikas första destilleri här.
Läs mer »Moore County är ett så kallat dry county. Här producerar man världens kanske mest klassiska whiskey, men man får inte dricka den på plats.
Läs mer »Vår whiskyskribent Daniel Winter skriver om konsten att matcha whisky till mat. När man dricker whisky till mat kan man nämligen upptäcka en hel del intressanta smakkombinationer.
Läs mer »Lär känna Daniel Winter skriver artiklar om whisky och andra destillat på folk o folk.
Läs mer »Daniel Winter skriver om irländsk whiskey. Om historien, om arvet och om nutiden.
Läs mer »Det var i nordöstra Skottland som allting en gång började. Efter en period som rökig whisky blandad på maltwhisky från samtliga då aktiva destillerier på Islay, har whiskyn med den så karakteristiska flaskan nu sökt sig tillbaka till sina rötter.
Läs mer »Den 6-7 april arrangerades Göteborgs stora öl- och whiskymässa på Svenska Mässan och i samband med det var det premiär för en ny whiskytävling som anordnas i samarbete med Whiskytower.
Läs mer »Daniel Winter anordnar en provning för att undersöka vilka spritsorter som vinner på tillsätta vatten till den. Läs om den annorlunda provningen och resultaten.
Läs mer »En whiskys doft och smak kan berätta en hel del om hur den har tillverkats. Inom whiskybranschen används ibland det engelska ordet congeners, en sammanfattande benämning på de hundratals kemiska föreningar som uppträder när man gör whisky.
Läs mer »Vilken betydelse har regionerna idag? Vad kan vi förvänta oss av en singelmalt från exempelvis Speyside, till skillnad från en singelmalt från Highlands?
Läs mer »Deanston Distillery är höglandsdestilleriet som med sina drygt femtio år i produktion fortfarande, med skotska mått, är ett relativt ungt destilleri.
Läs mer »Den finns överallt omkring oss, och den lever sitt eget liv. Det kan kanske tyckas lite tråkigt att en artikel om maltwhisky ska handla om en encellig liten svamp, som mäter mellan 5 och 10 tusendelar av en millimeter, och som förökar sig genom knoppning.
Läs mer »För att tillverka maltwhisky behöver man korn, vatten, ännu mera vatten samt jäst. Mycket vatten blir det; i serien om maltwhiskyns råvaror tittar vi närmare på det vatten som behövs innan den färdiga whiskyn når våra fuktade läppar.
Läs mer »Maltwhisky görs av korn, vatten och jäst. Som att koka en fantastisk soppa på en spik. Men vad är så speciellt med just korn? Daniel Winter berättar här.
Läs mer »Bunnahabhain är Islays nordligaste destilleri och byggdes i början av 1880-talet vid floden Margadales utlopp i Islaysundet. Bunnahabhain är såklart rena gaeliskan men betyder just ’flodens mynning’.
Läs mer »Vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms Universitet är docent Otto Hermelin en väletablerad forskare och föredragshållare. Mats har träffat den svenske whiskyforskaren Otto Hermelin.
Läs mer »Världens bästa whisky görs inte längre i Skottland. Vi ser en tydlig trend där whisky från andra världsdelar såsom Japan, Taiwan och Sverige vinner tävling efter tävling med sina utgåvor.
Läs mer »