Visste du att Halloween kommer från en keltisk skördefest?

Vi ger dig hela bakgrunden till en av USA:s största högtider och bjuder på ett recept på pumpapaj.

Halloween med karvade pumpor.

Nu finns det pumpor i mataffärernas grönsaksdiskar och på gatorna syns små häxor och zombies, redo med frågan ”bus eller godis?”. Men trots att Halloween knappast går obemärkt förbi, har högtiden en hel del frågetecken kring sig. folk o folk reder ut varför vi egentligen firar den skräckinjagande högtiden.

När firar man egentligen?

Den första oklarheten kring Halloween är när den egentligen infaller. Det korrekta svaret är 31 oktober, dagen innan Allhelgonadagen som alltid är 1 november. Men det exakta datumet är nog ändå inte så relevant. Numera firas ju högtiden, liksom de flesta högtider, flera dagar i sträck. I år infaller Halloween dessutom på en tisdag, vilket ju inte är den bästa dagen för stora fester. Så planerar du en Halloweenmaskerad är det nog mer uppskattat att lägga den under helgen, även om det inte är det exakta Halloween-datumet.

I grunden en keltisk tradition

En annan oklarhet är högtidens bakgrund. Många anser nog att Halloween är bland det mest amerikanska som finns. Men liksom mycket annat i amerikansk kultur kommer det ursprungligen från någon annanstans. Festligheten kom till USA i mitten av 1800-talet då irländare emigrerade till landet. Halloween har nämligen växt fram ur den keltiska "Samhain", en skördefest som firades just 31 oktober för att hedra de andliga krafterna.

Traditionen har vuxit

Sedan Halloween kom till USA under 1800-talet har högtiden hunnit ta sig många former. I takt med att samhället blivit mer sekulariserat och rationellt har också Halloween gått från att vara en andlig högtid till att bli mer av en folkfest. Exempel på det är hur det under 20-talet blev vanligare med stora Halloween-parader längs gatorna. Under 50-talet växte Halloween till sig, och blev en av de största högtiderna i USA. Säger ganska mycket med tanke på att amerikanerna har en hel del traditioner utspridda under året.

Amerika har smittat oss

Det tog dock ett bra tag innan Halloween lyckades ta sig till Sverige. Det var först under 90-talet som fenomenet blev känt för den breda massan här. Men sedan dess har det växt till sig i snabb takt. Numera går det inte att missa högtiden. Halloween uppmärksammas i bioutbudet, i butiker, på restauranger och på nöjesfält.

Är man inte mycket för att skrämmas och klä ut sig kan man istället se högtiden som en brytpunkt mellan sommaren och vintern. Och inse vilken fantastisk smaksättare pumpa är!

Att handskas med pumpor kan vara lite besvärligt. Men för den här härliga pajen är det värt det!

Pumpapaj till höstfikat - till receptet >>