–Det är lite läskigt att tävla.

Jessica Andersson har gått till final i årets Melodifestival. Något hon inte såg som självklart när folk o folk träffade henne dagarna innan delfinalen i Malmö.

Jessica Andersson

Det var egentligen i Malmö och tack vare Melodifestivalen som Jessica Anderssons musikkarriär startade. Året var 1983 och hon var 9 år när Carola vann med Främling just här i Malmö.

– Jag satt 30 centimeter från rutan och tittade och var helt salig. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag ville vara som hon.

Nästan på dagen 20 år senare vann hon själv den svenska finalen tillsammans med Magnus Bäcklund och låten Give me your love.

– Det året var Carola programledare, så cirkeln slöts på något sätt.

Jessica berättar att Melodifestivalen blev duon Fames första spelning.

– Vi hade aldrig stått på scen tillsammans tidigare, vilket egentligen är helt sjukt när man tänker tillbaka på det, säger hon och skakar lite på huvudet.

Vid frågan på vad som har betytt mest i hennes karriär svarar hon att just vinsten 2003 är en av de stora höjdpunkterna.

– Det var språngbrädan till allt jag gör i dag.

Jessica Andersson är numera en av veteranerna i Schlagerfestivalsammanhang. I år deltar hon för sjunde gången.

Så hur känns det? Har du blivit coolare med åren, känns som piece of cake att vara med i Mello?

– Nej, verkligen inte. Varje gång är som första gången om man pratar nerver. Jag tror kanske att jag känner mig extra nervös eftersom det verkar finnas vissa förväntningar. Det är 50 procent positivt pirr och 50 procent ren skräck, förklarar hon.

Jessica ger ett mjukt och sympatiskt intryck och hon känns ödmjuk inför sitt kändisskap och sin karriär.

Vad händer nu om du går vidare till Eurovision?

– Jag fick en riktig rysning när du sa det. Du fattar …, säger hon och det syns att det är med skräckblandad förtjusning som hon ser fram emot den tävling som kommer att äga rum om några dagar.

Och om du åker ut?

– Man måste ju tänka på att det här inte är på liv och död. Jag försöker verkligen njuta och ha kul också, säger hon och förklarar att hon dock är en tävlingsmänniska som inte ger upp i första taget.

– Jag är inställd på att jag är i final tills någon säger att jag inte är det.

Hur känns det att sitta i greenroom och vänta på resultatet?

– Det är jätteläskigt. Man vill ju absolut inte vara den som ska åka hem.

Nu slapp Jessica Andersson att den här gången bli en av de tre som fick lämna tävlingen och åka hem. Tillsammans med Martin Almgren kammade hon hem flest av publikens röster och tar sig alltså direkt till finalen på Friends Arena i Stockholm den 10 mars.

Vad är det bästa med hela Melodifestivalen.­– Det är de tre minuterna när man får framföra sin låt. Det händer en massa roliga saker runt hela festivalen, men det är ändå för de minuterna som man är här, säger Jessica innan hon ger sig iväg till nästa intervju med media.

Jessica Andersson

Faktarutan

Namn: Jessica AnderssonÅlder: 44 årFamilj: Sonen Liam 15 år och pojkvännen Johan Malm.Jessica och karriären: Slog igenom i dokusåpan Fame Factory 2002. Deltog i Melodifestivalen i duon Fame 2003 och 2004 (vann 2003), och på egen hand 2006, 2007, 2010 samt 2015. Återkommande deltagare i Diggiloo-turnén från 2003 till 2017. Vann Let’s Dance 2011

Rött eller vitt?

– Chablis är en favorit. Fast jag tycker om rött vin också. Det beror lite på tillfälle. Jessicas pojkvän Johan är sommelier och kock och han har väckt hennes intresse för goda viner. – Jag har fått följa med honom på många roliga provningar och skulle vilja lära mig mer. Jag funderar faktiskt på att gå en sommelierutbildning.

Lagar du mat?

– Jag lagar mest mat hemma. Min pojkvän gör det i yrket och tycker det är skönt att slippa ibland. Det blir mest husmanskost. Falukorv och stuvade makaroner är en favorit. Fläskfilépasta en annan.

Text: Åsa Larsson, Foto: Jörgen Johansson