Efter "Idol" - nu intar Nadja Kasanesh musikalscenen.

Den 4 december 2020 stod Nadja Kasanesh Holm som vinnare i Idol. Några månader senare får hon rollen som Rachel i musikalen ”The Bodyguard” som har premiär den 8 september 2022 på China Teatern i Stockholm.

Nadja Kasanesh är aktuell i musikalen "The Bodyguard - the Musical".

– Jag har inte gjort musikal förut, så jag trodde först att de hade ringt till fel person, säger Nadja om sin första tanke när hon fick förfrågan om huvudrollen i musikalen efter den klassiska filmen med Whitney Houston.

Nadja Kasanesh Holm föddes 1997 i Etiopien och växte upp i Norrbotten i en liten by några mil utanför Piteå. Hon har alltid tyckt om att sjunga, men tänkte från början inte på att det var något som hon skulle kunna jobba med. I gymnasiet föll valet därför på det naturvetenskapliga programmet för att hålla alla möjligheter öppna, trots att hon egentligen inte var särskilt motiverad.

– Efter de tre åren på gymnasiet har jag varit fast besluten att i framtiden bara göra saker som jag verkligen vill.

Hon bestämde sig då för att satsa på musiken och gick en tvåårig utbildning på Artistakademin på Framnäs folkhögskola utanför Piteå.

Idol fick tips om Nadja

Att det blev en medverkan i Idol kan hon tacka en av sina bästa vänner för som tipsade produktionsbolaget om Nadja.

– Jag blev uppringd av projektteamet bakom Idol, funderade först lite och tänkte sedan: ”Okej, jag testar att göra detta fullt ut och ser vart det leder.”

Nadja sa upp sig från sitt jobb på den bank i Piteå där hon hade arbetat det senaste året, packade väskan och gav sig av till Stockholm.

– Jag hoppades att jag inte skulle åka ut ur tävlingen alltför tidigt så att jag skulle behöva hitta ett nytt jobb snabbt, säger hon och ler.

Oron för att bli arbetslös visade sig vara obefogad. Den 4 december 2020 stod hon i finalen mot Paulina Pancenkov och tog hem alltihop.

– Det kändes surrealistiskt att vinna, säger hon. Men nu har det hunnit gå en tid och hon förklarar att hon har blivit mer van vid situationen och att mycket har hänt sedan dess.

Jordnära med stark självkänsla

Under tiden i Idol var Nadja fokuserad på att utvecklas som artist och tävlingen har också gett henne många nya, fina vänner. Pandemin gjorde att de tävlande blev extra sammansvetsade som grupp, tror hon.

– Vi hade inte möjlighet att vara ute på event och andra saker som tidigare deltagare har gjort. Vi var dessutom helt isolerade under två veckor för att halva gruppen – bland annat jag – hade smittats av covid.

Nadja Kasanesh på scenen i Idol 2020. Foto: TV4/CMORE
Nadja Kasanesh på scenen i Idol 2020. Foto: TV4/CMORE

Efter finalen gick hon direkt in i studion och fokuserade på att jobba med sin egen musik i stället för att åka runt på den traditionella galleriaturnén eller synas i en massa andra sammanhang.

– Pandemin gjorde att det blev väldigt förlåtande att jag inte syntes så mycket i officiella sammanhang. Dessutom var andra personer mer tillgängliga – producenter och låtskrivare kunde vara i studion lika mycket som jag.

Sedan Idol-finalen har Nadja släppt flera singlar, hon skriver en del av sina låtar själv, och en några tillsammans med andra.

När Nadja framträdde i Idol utstrålade hon, trots den press som tävlingen innebär, en slags självklar och befriande självsäkerhet samtidigt som hon ger intryck av att ha båda fötterna på jorden.

– Jag skulle snarare säga att det är min självkänsla som är stark. Den har funnits där mer eller mindre hela tiden under hela min uppväxt. Mina föräldrar har haft en bra strategi – de är inte stolta för det jag presterar utan för den jag är och för mina värderingar, säger hon.

Spelar Whitney Houstons roll

I april 2021 blev hon uppringd av produktionsteamet bakom ”The Bodyguard – the Musical” som undrade om hon ville testa för huvudrollen som Rachel Marron. Alltså den roll som spelades av Whitney Houston i filmklassikern.

– Jag har aldrig gjort musikal förut, så jag trodde att de hade ringt till fel person och förstod inte riktigt vad det innebar. Men så fort det landade i mig kände jag att om det är någon musikal jag vill göra så är det den här.

Nadja Kasanesh och Anastasios Soulis i "The Bodyguard - the Musical" 2022.
Nadja Kasanesh och Anastasios Soulis i "The Bodyguard - the Musical" 2022. Foto: Mats Bäcker

Sedan var hon tvungen att hålla det hemligt fram tills i mars 2022, då det blev offentligt.

– Efter att ha hållit tyst i ett helt år kändes det först nästan som att jag sa något otillåtet när jag pratade om det, säger hon och skrattar.

Lära sig dansa i klackar

Förutom att sjunga behöver en musikalartist kunna dansa och agera. Nadja berättar att hon alltid har tyckt om att gå in i roller, så den biten kändes inte så avlägsen, men för att förbereda sig för rollen har hon tagit privatlektioner inom både dans och teater. Om sina kolleger i ensemblen säger hon:

– Det känns bra att vara i en grupp med så erfarna personer så att jag kan ställa frågor och verkligen lära mig så bra som möjligt. Det kommer att bli grymt – men svårt, så klart.

En av utmaningarna har varit att lära sig dansa i klackar.

– Min danslärare har fått jobba lite för att omvandla en gammal fotbollsspelare till en ”heels girl”, säger hon glatt.

Den legendariska filmen kom ut 1992. Det var alltså innan Nadja ens var född. Men hon hade sett den innan hon blev erbjuden rollen.

– Jag har valt att inte kolla på den så mycket nu, innan jag har fått direktiv från regissören, så att musikalen framförs på önskat sätt. Det känns bättre att gå in i repetitionerna med ett öppet sinne så att det inte är förbestämt i min skalle hur saker ska vara, avslutar hon.

FAKTARUTA:

Nadja Kasanesh i musikalen "The Bodyguard". Foto: Mats Bäcker
Nadja Kasanesh i musikalen "The Bodyguard". Foto: Mats Bäcker
  • Namn: Nadja Kasanesh Holm.

  • Född: 1997.

  • Växte upp i: Roknäs utanför Piteå.

  • Bor: Stockholm.

  • Aktuell med: Ska spela huvudrollen i ’’The Bodyguard” på China Teatern i Stockholm. Premiär den 8 september 2022.

  • Tidigare: Vann Idol 2020.

  • Släppta singlar: ’’My Friends’’, ’’SECONDS 2 SUNRISE’’ och ’’The Chase’’. Inom kort släpper hon även en modern tappning av Whitneys ’’I Wanna Dance With Somebody’’!