Lina Hedlund rivstartar solokarriären med finalplats i Melodifestivalen.

folk o folk har pratat med Lina Hedlund bara några dagar efter deltävlingen i Melodifestivalen.

Lina Hedlund

I ett års tid har Lina Hedlund haft en pågående skilsmässa med Alcazar. På nyårsafton hade den framgångsrika gruppen sin avskedskonsert och i mitten av februari tävlade hon i den tredje deltävlingen i årets Melodifestival – och gick direkt vidare till finalen. folk o folk når sångerskan på telefon bara några dagar efter deltävlingen.

Hur känns det att ha gått direkt till final i årets Melodifestival?

– Det känns så oerhört bra. Det var en total överraskning, fast jag hoppades och trodde på mitt nummer. Men när jag stod där med Dolly Style var jag helt säker på att det var de som skulle gå vidare och kände på riktigt att det var kul för deras skull. Och så läste de upp mitt namn! säger Lina Hedlund med en röst full av energi och glädje.

Lina Hedlund har de senaste elva åren stått på scen som en av medlemmarna i discotrion Alcazar, som lär vara en av de mest framgångsrika svenska musikgrupperna genom tiderna i sin genre. Nu kommer hon att fortsätta musikkarriären som soloartist, och gjorde alltså sitt första stora framträdande på Melodifestivalens deltävling i Leksand den 16 februari.

– Det känns wow – vilken start. Jag är så redo för det här. I år fyller jag 20 år som artist. Jag är en extrem arbetshäst och älskar när det bara kör på.

Alcazar har under ganska lång tid känt till att de ska splittras och Lina beskriver det som att hon har legat i ”skilsmässa” under ett års tid. Det var gruppmedlemmen Tess Merkel som först berättade för sina kollegor Andreas Lundstedt och Lina att hon kände sig färdig med gruppen och ville gå vidare. I andra intervjuer med media förklarar Lina att hon först inte alls tyckte att det var lockande. I dag är hon glad för beslutet och ser fram emot att med full fart fortsätta karriären på egen hand.

Det blir alltså inget lugnt sabbatsår?

– Nej, jag föredrar att ha det så här. När något är kul och känns rätt är det bara att köra på. Jag har ett bra team runt mig; två friska barn och en fantastisk sambo. Jag är på en så bra plats i livet just nu.

Veteran i Melodifestivalsammanhang

De är sjätte gången som Lina Hedlund ställer upp i Melodifestivalen. Första gången var 2002 tillsammans med systern Hanna Hedlund och året därpå tävlade hon själv. De övriga tre tillfällena har varit med Alcazar, som 2014 kom på tredje plats i finalen med låten ”Blame it on the disco”.

Årets tävlingsbidrag ”Victorious” beskriver hon själv som en upptempolåt och modern schlager med lite vemod i.  

– Den kom till mig med magisk tajming. SVT hade fastnat för låten, men hade först ingen artist. Jag kände direkt när jag fick frågan att ”jäklar, vad det är en bra låt”. Den har en text med budskap och en fin melodi.

Hur är det att återigen delta i Mello?

– Jag har hela tiden haft en tydlig vision – med kläderna och med numret. När det är dags att köra på riktigt blir jag bara extra glad. Det här är ju min passion och jag älskar scenen.

Victorious skulle passa i Eurovision

I deltävlingen i Leksand deltog även Martin Stenmark, som är gift med Linas syster Hanna Hedlund. Mellan dem rådde det dock ingen konkurrens, enligt Lina, och de har pushat varandra till hundra procent under förberedelserna.

– Vi hade hoppats på att få hamna i samma deltävling, och trott att det skulle bli så. Det är ju bra tv, säger hon och skrattar.

Svågern gick vidare till andra chansen och då kommer Lina Hedlund tillsammans med övriga familjen att sitta hemma och rösta som tokar i hopp om att de kommer att tävla mot varandra igen i finalen.

Vad tror du om dina chanser att komma vidare till Eurovision i Tel Aviv?

– Jag känner mig som en vinnare redan och är så oerhört glad att få göra detta och komma till finalen. Nu fokuserar jag på att gå ut där och göra det så bra som jag kan. Sedan tror jag att det är en låt som skulle göra sig bra i Eurovision, säger Lina stolt.

Drömmen är en egen kock i köket

folk o folk pratar även lite om mat och vin med Lina, men hon medger att det inte blir så mycket tid över i köket mellan hämtning av barnen och artisteriet.

– Men jag älskar god mat. En dröm om jag fick X kronor att lägga på mat vore att ha en egen kock som står i köket och lagar hälsosam och god mat, säger hon och skrattar åt tanken.

Vin då, vilken typ av vin gillar du?

– Ett riktigt gott mustigt rött vin kan vara det godaste som finns. När man äter en avsmakningsmeny och får rätt viner till är den största njutningen, säger hon avslutningsvis.

Fakta:

Lina Hedlund

Namn: Lina Hedlund

Familj: Förlovad med Nassim Al Fakir, samt barnen Tilo 6 år och Eide 2 år

Bor: I Vasastan i Stockholm

Yrke: Artist

Aktuell med: Låten ”Victorious” i Melodifestivalen som har gått vidare till finalen i Friends Arena den 9 mars.

Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic samt Johanna Jansson.