Sanna Nielsen om julstressen: "Mormor gick upp 4 och gjorde köttbullar".

17 november ger sig artisten Sanna Nielsen ut på vägarna med en ny version av sin julturné "Min Sanna jul". Första stopp är Halmstad teater. "Jag hoppas mina julkonserter kan få vara ett andrum för folk mitt i julstressen", säger hon till folk o folk.

Sanna Nielsen vid en brasa i vit päls.

Sanna Nielsen slog igenom redan som elvaåring och sedan dess har det blivit otaliga konserter och turnéer. Hon har deltagit i Melodifestivalen inte mindre än sju gånger och vann 2014 den svenska uttagningen och slutade på tredje plats i Eurovision Song Contest.

Hon har dessutom gjort egen krogshow, varit sommarpratare i P1 och programledare bland annat för "Melodifestivalen" samt för "Allsång på Skansen" i hela sju säsonger, bara för att nämna en del av allt den populära artisten hunnit med sedan debuten.

Första gången hon gav sig ut på julturnén var 2001, då tillsammans med Christer Sjögren, Sten Nilsson samt Charlotte Nilsson.

Sedan dess har jag gjort massor av julturnéer, både med andra och som ensam artist.

Sanna Nielsen blandar nytt och traditionellt

I år åker Sanna för andra året ut med den kritikerrosade julkonsertturnén "Min Sanna jul". När folk o folk träffar henne i september är hon i full färd med att planera låtlistan, vilket innebär att den ännu inte är helt spikad. Men hon kan avslöja en del av innehållet.

– Jag åker ut med tre musiker som är multimusikanter och tänker dels bjuda på lite klassiker som "Helga natt", "Drummer boy"," Jul, jul, strålande jul", "Stilla natt" i olika arrangemang med flera, dels blir det lite nytt så att det inte blir precis samma som förra året.

Sanna tycker om att komplettera låtlistan med sånger som appellerar till julen men kanske inte är renodlad julmusik. Förra året spelade hon bland annat "River" av Joni Mitchell som anspelar på jul. Hon sjunger ett litet stycke för att demonstrera vad hon menar:

– It’s coming on Christmas. They’re cutting down trees.

Pianospelet är en utmaning i julkonserten

I år kommer det dessutom att bli mer pianospelande av artisten själv.

– Jag tycker att det är lite läskigt och skakar alltid i händerna – jag är ju ingen pianist. Men det är roligt och en utmaning för mig, samt lite bjussigt och det blir ett mervärde för dem som kommer och tittar.

Mellansnacket bygger på anekdoter och prat med publiken för att få folk att koppla av.

– Under den här perioden, med allt som ska hinnas med inför julen, vill jag att man ska kunna komma på min julkonsert och känna att den blir ett andrum från all stress. Jag vet hur det är, jag har vuxit upp i en familj där mormor steg upp klockan 4 på morgonen och gjorde köttbullar.

Det blir också lite berättelser från vardagen från en mammas synvinkel. Sanna och sambon Joakim Ramsell, som är gitarrist, blev i oktober förra året föräldrar till sonen Gibson.

– Han är med oss på turnén. Vi vill ju inte lämna honom hos någon annan. Och dessutom vill vi ge honom all den musik som omgärdar turnén och det sociala liv med alla andra barn som också är med. Så länge han tycker att det är roligt får han följa med oss när vi är ute och jobbar.

Sanna Nielsen på scen vid ett piano.
Sanna Nielsen spelar mer piano i årets julshow.

Vad innebär jul för dig?

– Det finns en magisk stämning över julen, framför allt under advent då man ska tända de första ljusen, den tiden är nästan mysigast. Jag älskar också känslan av frid, lugn och ro och känner en tacksamhet av att få vara med nära och kära på julafton. Det finns också ett vemod i allt detta när man tänker på att inte alla har det så.

Kaoset när Sanna Nielsen var julvärd

För några år sedan var Sanna med om en mycket speciell jul, när hon var julvärd i Sveriges Television.

– Det var en häftig jul. Det var bara jag och min sambo, min manustjej som hjälpte mig lite, producenten och en kameraman i studio 4 på SVT.

Tv-teamet hade förberett allt och gjort i ordning i studion med mysig rekvisita och sådant, men fem minuter innan sändning blev det panik.

– Då hör jag min producent skrika i örat: ”Neeeej, vi har glömt brasan och att puffa till kuddarna. Och veken till ljuset är inte förtänd!”

Sanna berättar hur hon liksom i slowmotion såg hur producenten hoppade över fåtöljen, snodde runt och fixade allt, for ut ur bild igen på några sekunder och räknade: ”tre, två, ett …” och så var hon i sändning inför tre miljoner tittare, spelade på flygeln och sjöng: ”Ser du stjärnan i det blå”, och framstod som lugnet självt.

– Jag hade ett fem minuter långt prat innan Kalle Anka började, och det är lång manustid när det är bara en kamera och inga klipp. Precis efteråt skakade jag som ett asplöv, säger Sanna och skrattar åt minnet.

– När vi var klara tog jag och Jocke en liten whisky, andades ut och insåg att vi hade firat jul med hela Sverige. Det var mäktigt.

Sanna Nielsen i rosa tröja med blå bakgrund.
Sanna Nielsen berättar om livet på turné, julminnen och nya showen.

4 snabba frågor till Sanna Nielsen

Vad får inte saknas på ditt julbord?

­­– Mormors köttbullar, Jansson, julskinka och ägghalvor med skagenröra. Det är det enda jag vill ha.

Tycker du om vin?

– Jag har inte druckit alkohol på två år eftersom jag har varit gravid och efter att jag blev mamma har jag inte varit sugen. Men annars tycker jag att det är gott att ta ett glas ibland, och då får det gärna vara mustigt.

Har du någon favoritrestaurang?

– Jag tycker om Capri Due på Tomtebogatan (Stockholm). De har god italiensk mat och till dessert beställer jag gärna deras hasselnötsglass och tar en liten grappa samt dubbel espresso efteråt. Jag dricker varken särskilt mycket alkohol eller kaffe, men där kan jag unna mig det.

Vad är din oväntade talang?

– Jag är bra på att köra bil.

Text: Åsa Larsson