Sarah Dawn Finer om julshowen med Tareq: "Han är grym!"

Blossa-jingeln skapades 1993, och sedan dess har den blivit en klassiker. Julen 2022 återföds den i en nytolkad och uppdaterad version av sångerskan Sarah Dawn Finer. Men vad betyder julen för sångerskan och hur firar hon jul? Folk o folk har svaren.

Sarah Dawn Finer på scen med Tareq Taylor.

Folk o folk fick chansen att ställa några frågor till artisten Sarah Dawn Finer som just nu har fullt upp med både sin julshow ihop med Tareq Taylor och årets Blossa-kampanj - bland annat.

Vad betyder jul för dig?

- För mig betyder julen ljus. Den handlar om att lysa upp i mörkret och i världen. Att med mänsklig värme och julmusik våga stanna upp. Den betyder också tid för reflektion. Sedan jag fick egna barn innebär den långt mer än barnslig förväntan. Men den betyder också stress, vilken jag försöker minska.

Hur ser julfirandet ut hos dig? Har ni några särskilda traditioner i din familj?

- Vi har många olika traditioner och jag brukar säga att vår tradition är att varje år har olika traditioner. Så blir det också när man får fler och fler barn.

Sarah säger också att hon har så många olika kulturer och nationaliteter så att julen vissa år har firats på olika sätt, både 24, 25 och 26 december. 

- Men, för mig innebär jul RISGRYNSGRÖT, glögg, julgran. Samt MUSIK, MUSIK och att sjunga vid pianot. Julen är också att vi ser på Kalle Anka, Karl-Bertil Jonssons Julafton och gör julklappsleken, spelar sällskapsspel samt äter olika sorters julmat. Varje år är det olika sorter – olika för olika delar av familjen för att alla äter så olika kost. 

Vem brukar du fira jul med?

- Jag firar olika varje år. Och på olika ställen. Men, jag firar såklart med mina barn och med min familj om det går. 

Vad är ett ”måste” för dig på jul?

- Julmusiken, och mina barn. Allt annat älskar jag, vill och behöver jag, men jag måste inte ha det.

Vad äter du på jul?

- Vi äter traditionellt svenskt julbord. Jag är vegetarian så det blir vegoköttbullar, rödbetssallad, grönkålssallad, brysselkål, risgrynsgröt. Och så bakar jag gärna något och äter gärna grönkålspaj etc.

Vilka rätter är dina favoriter på ditt julbord?

- Alltså, det är verkligen olika. Jag tycker om att göra goda pajer och är riktigt kär i hemgjord risgrynsgröt. Allt annat kommer och går. 

Ni är ju en sångfamilj, dricker ni nubbe och sjunger snapsvisor?

- Vi sjunger julsånger. Och ja, ibland även nubbevisor. Men bara en av oss dricker nubbe, så det är snarare, bara visor, hahaha. Gillar du glögg?

- Jag älskar glögg. Dricker den gärna med mandel och russin. Jag älskar också sparkling glögg samt att dricka varm äppelglögg. Det är också kul med glöggdrinkar!

Varför ville du göra Hamburger Börs-julshowen med just Tareq Taylor, han har ju inte så stor sångerfarenhet?

- För att jag tycker om honom och ville jobba med en passionerad, driven och fantastisk människa som hade detta som en stor dröm, men inte riktigt visste var han skulle börja och om han skulle våga. Jag ville jobba med någon som var så orädd och öppen, samt så erfaren inom andra områden, för att då blir det nytt för oss båda. Jag känner också att vi har mycket fint gemensamt och älskar utmaningar och det har varit så roligt och givande att skapa detta med och för honom. Vi gör så mycket roliga och rörande saker. 

Hur går det? Kommer att han att klara pressen, han har ju nerverna utanpå?

- Det går bra!!!! Han är grym! Han sjunger fantastiskt, dansar och är så rolig! Han är ett überproffs!

Tareq Taylor och Sarah Dawn Finer.

Foto: Peter Knutsson

Tareq Taylor och Sarah Dawn Finer står på scenen tillsammans i december.

Han kan ju lära mycket av dig och ha ett stöd i din erfarenhet, men vad får du ut av att honom?

- Han är varm. Han är liksom positiv i allt detta. Det är som att introducera en ny värld för ett barn. Och det är underbart att få se på sin bransch och på show med helt andra ögon. 

Umgås ni även privat?

- Inte nu, vi ses ju jämt eftersom vi först repeterar och sedan kommer att ha showen varje kväll. Men innan vi började med detta och när detta är över, absolut!!

Är du ledig efter den 21:e december då ni har haft sista föreställningen av din och Tareqs julshow? 

- Ja, men jag jobbar på nyårsafton igen, med Bingolotto.