Schlageraktuelle Kalle Moraeus om Mello, mat och vin.

Kalle Moraeus deltog nyligen i Melodifestivalens tredje delfinal i Malmö Arena. Han kom femma åkte ur tävlingen. folk o folk träffade musikern några dagar innan för att prata Mello, mat och vin.

Kalle Moraeus

– Att vara med i Melodifestivalen trodde jag inte riktigt att jag skulle göra igen, säger Kalle Moraeus på klingande dalmål när vi ses i lobbyn på Savoy hotell i Malmö. Men det här handlade om en låt som hamnade i mitt knä som jag kände att jag kunde göra något med.

Resan började alltså med att låtskrivaren Thomas G:son ringde upp Kalle Moraeus och sa: ”Jag har en låt. Och jag hör bara dig och spelmännen.” 

– Jag blev glad eftersom jag vill att Orsa Spelmän ska få spela och leva vidare som namn och företeelse.

Artisten tar hela tävlingen med ro. Han känner ingen press på sig att han ska gå vidare utan tycker enbart att det är kul och njuter av varje stund.

– Jag tror att jag har svårt att konkurrera med ungdomarna, och med Jessika och Martin som är fantastiska artister, säger han och syftar naturligtvis på Jessika Andersson och Martin Almgren.

I efterhand så vet vi att Kalle Moraeus hade rätt när han två dagar innan insåg att det skulle bli svårt att komma vidare i ett startfält som han delade med dessa två artister. Under lördagens delfinal gick Jessika Andersson och Martin Almgren direkt vidare till finalen.

Kalle förklarar att han tror att röstningen blir snedfördelad eftersom en stor del av rösterna görs med appar, vilket är en teknik som han menar framför allt riktar sig till den yngre publiken. Medelåldern på hans supportrar ligger i det övre skiktet. Men i intervjuer med media efter att han åkt ut visar han upp ett strålande humör. Han hade trott att det skulle gå ännu sämre.

– Mello har på sätt och vis redan tjänat sitt syfte för mig. Det är lite omstart i livet med nytt skivkontrakt och nytt producentbolag. Jag är tillbaka som enbart musiker nu när min tv-karriär är över, säger han och syftar på att han nyligen fick lämna SVT där han haft diverse olika uppdrag som programledare sedan han var julvärd 2011.

Trots att vi framför allt sett honom i tv-rutan de senaste åren har musiken hela tiden spelat en central roll i hans liv.

– Jag har aldrig slutat att satsa på musiken, säger han. Det syns bara inte lika mycket som när man står 20 veckor i tv varje år. Melodifestivalen har blivit ett tillfälle för mig där jag får visa upp att jag faktiskt fortfarande spelar.

Genom låten ”Min dröm” fick han också chans att slå ett extra slag för folkmusiken, en musikgenre som ökar i popularitet.

– Det har aldrig funnits så många som spelar folkmusik som nu. Ungdomsrörelsen är enorm. Nu finns det folkmusiklinjer på musikhögskolorna som är lika stora som de klassiska, säger han stolt samtidigt som han berättar att för honom har det aldrig funnit något alternativ.

– Jag föddes in i det. Mina äldre bröder, farsan och spelmansmusiken. Jag hörde den antagligen redan när jag låg i mammas mage, säger han och skrattar.

Kalle om mat & vin

Namn: Kalle MoraeusÅlder: 54 årBosatt: Orsa

Mat och vin: Stor passion i livet

Vin: Röda, dyra osötade viner. De ska vara tunga och ha mycket tanniner. Hellre dyrt och lite än mycket och billigt.

Mat: Lagar mycket mat. Han är jägare och har frysen full med älgkött, så det blir älg på längden och tvären.

Vad händer nu? Nu är det full satsning på musiken. Kalle är bokad fram till jul