Uthållighet avgörande när hon blev en av Sveriges mest lästa författare.

folk o folk träffar den hyperaktuella deckarförfattaren Sofie Sarenbrant och pratar skrivande, kreativitet och favoritkrog i Stockholm.

Sofie Sarenbrants med nya boken Tiggaren

Sofie Sarenbrant har precis släppt sin sjunde deckare: Tiggaren. Den handlar om Soraya från Rumänien som luras till Sverige av landsmän. Väl här tvingas hon välja mellan att tigga eller vara prostituerad. Det slutar med att hon rymmer och sover i Humlegården mitt i Stockholm. En nyfunnen vän till henne blir mördad och liket släpas till rumänska ambassaden som en signal till hemlandet att detta händer om ni kommer hit. Tiggaren ligger just nu på första plats på Storytels topplista.

Vi möts på hennes stamfik, Konditori Park i Bromma, för att prata om boken och skrivande. Boken är en fristående fortsättning på Sofies tidigare böcker med polisen Emma Sköld, men så fort vi kommer in på detaljer blir det komplicerat.

- Jag vill inte att det ska bli några spoilers så jag berättar inte om Emma är med i boken eller inte, säger hon.

Omfattande research

Inför skrivandet gjorde Sofie Sarenbrant en massa research, något entydigt svar på om man ska ge pengar till tiggare från Rumänien eller inte får jag inte.

- I bland ger jag, ibland inte. Men i Alexandra Pascalidous dokumentär redovisas tydligt att pengar som vi ger i Sverige leder till att människor i Rumänien kan renovera sina hus. Men att någon måste sitta med pappmugg på gatan är bara fruktansvärt. Jag önskar ingen att vara så utsatt.

Att skriva en roman är en lång process. Sofie Sarenbrant börjar med att skriva ett fylligt synopsis. Detta händer i varje kapitel.

-Det är mer en kortroman än ett synopsis.

Tidskrävande uppgift

Den förberedande fasen beskriver Sofie som den mest kreativa. Själva skrivandet är inte lika lustfyllt. Tiggaren består av 112 korta kapitel. Totalt är en deckare av Sofie ungefär 500 000 tecken lång. Denna artikel är knappt 4000 tecken. Så hur lång tid tar det att skriva en roman?

-En dag bestämde jag mig för att räkna. Den dagen skrev jag 15000 tecken på två timmar och 15 minuter, vilket skulle innebära att det tar 4500 minuter att skriva en hel roman, alltså drygt 9 fulla arbetsdagar. Om planen är klar och researchen är gjord förstås. Men ändå tar det ett år från idé till färdig bok i handen.

Expressens tempo hjälpte

Att skriva snabbt lärde Sofie Sarenbrant sig på Expressen. Hon berättar att reportern Tommy Schönstedt räknade ner sekunderna till deadline när hon skulle skriva en ingress till en nyhetsartikel mitt i natten. -Han skulle kunna göra nytta i min skrivarstuga...

Till sin hjälp har Sofie två poliser. De arbetar numera på olika avdelningar och svarar inte alltid samma sak på Sofies frågor. -Jag tycker det är bra eftersom det sällan finns tvärsäkra svar på hur man löser ett mord och hittar en mördare. Det är inspirerande att få en inblick i polisers sätt att tänka och att allt inte är svart eller vitt.

När väl manuset är klart kommer redaktören Petra König in med sina åsikter. - Det är jobbigt med 20 sidors feedback. Då vill jag helst bara radera hela manuset. Men resultatet blir så himla mycket bättre. Att lyssna på andra är det bästa sättet att bli bättre. Ingen är perfekt från början.

En framgångsrik syskonskara

Sofie Sarenbrant hette tidigare Sjöstedt i efternamn och alla hennes syskon är framgångsrika inom sitt område. Brodern Tom har vunnit kock-SM och kock-OS. I dag driver han krogen Lilla ego som anses vara en av Sveriges bästa. Systern Tyra är i dag entreprenör inom ridsport. För några år sedan var hon en av Sveriges mest populära bloggare. Systern Linn bestämde sig vid 7 års ålder för att bli barnmorska vilket hon i dag är.

- Det är klart att vi har fått ett driv, vi ger inte upp. Tom tävlade i kock-SM, han vann inte första gången, inte heller andra. Men han fortsatte att tävla. Jag skrev inte bara en bok utan fortsatte att skriva. Min femte bok blev Sveriges mest lästa pocketbok förra året. Det är inte talang som avgör utan uthållighet.

Hittills har det blivit sju böcker i samma serie, men nästa roman kommer att bli något annat lovar Sofie.

Faktarutan

Namn: Sofie Sarenbrant.

Familj: Mannen Tommy och två döttrar, 12 och 9.

Ålder: 38.

Bor: I Bromma.

Stressar av med: Sång, löpning och ridning.

Dricker i en bar: Den magiska rabarberdrinken på Surfers i Visby eller bubbel.

Favoritvin: Rödvinet Bad Boy var gott, men det kanske smakade godare än det var på grund av mina låga förväntningar när jag såg den fula etiketten, med ett tecknat får på.

Favoritsprit: Nej.

Äter gärna på måndag: Ogrässmörgås på Görvälns slott. Det råkar vara måndag, och jag ska dit just idag.

Äter gärna på helgen: På lördagar kör vi alltid korv med bröd till lunch. Veckans bästa måltid, eftersom det inte råder några som helst tvivel om vad vi ska äta.

Senaste bok: Meningen med hela skiten av Nina Åkestam.

Favoritkrog i Sverige: Lilla ego, såklart.  

Bästa bar i världen: Terrassen på The Address i Dubai, framför Burj Khalifas ljusspel.

Lagar helst: Grillad kyckling, färskpotatis och romansallad med parmesan.

Senaste resa: Maldiverna i påskas.

Detta vet vi inte om Sofie Sarenbrant: Har gjort en triathlon på Fuerteventura.