Viggo träffar direktören på Scandic Continental.

- Att starta ett hotell från grunden är ett en-gång-i-livet-uppdrag, säger Peter Storckenfeldt när han äter lunch med folk o folks Viggo Cavling i matsalen på nyinvigda hotell Scandic Continental i Stockholms absoluta centrum.

Scandic Continental, Stockholm

- Att starta ett hotell från grunden är ett en-gång-i-livet-uppdrag, säger Peter Storckenfeldt när han äter lunch med folk o folks chefredaktör Viggo Cavling i matsalen på nyinvigda hotell Scandic Continental i Stockholms absoluta centrum.

I mitten på 1800-talet började man bygga stambanan i Sverige. Tack vare järnvägen gick Sveriges befolkning från att åka häst och vagn mellan Malmö och Stockholm till att åka tåg. Järnvägen blev en enorm revolution i vårt land eftersom restiden mellan Stockholm och Malmö minskade från en vecka till ett dygn. Den största tidsbesparingen någonsin i modern historia. Utmed stambanan växte det upp hotell och krogar. Hundra år senare kom nästa stora revolution: bilen. Den framväxande arbetar- och medelklassen fick ekonomisk möjlighet att inhandla en bil och köra omkring. Ett amerikanskt bensinbolag insåg att det fanns pengar att tjäna på detta och byggde en bensinstation och ett hotell mellan Stockholm och Göteborg. Det hamnade i Laxå, invigdes 1963 och fick namnet Esso Motor hotell, Scandics första hotell.

Peter Storckenfeldt Scandic Continental

Det är ingen överdrift att påstå att hotelldirektören Peter Storckenfeldts tjänst är ett resultat av dessa två revolutioner. Peter basar över det nybyggda hotellet Scandic Continental i Stockholm tvärs över gatan från Stockholms central. Du kan gå torrskodd från Arlanda Express via suckarnas gång in på hotellet. Det har legat hotell på denna tomt sedan 1878. Den aktuella byggnaden är det tredje hotellet på samma yta. Anledningen till att det gamla hotellet revs och det nya byggdes är för att skapa plats för den nya pendeltågsstationen 60 meter under hotellet. Rulltrapporna ner är husets “källare”. Hotellet är ett av Scandics 280 hotell runt om i Norden.

Vi möts i receptionen och Peter pekar på en av den stora vita pelarna som håller uppe huset.

-Jag kan inte mycket om konstruktionen, men belastningen på en av dessa pelare är lika stor som på en av fötterna på Eiffeltornet i Paris.

Vi går runt i det veckogamla hotellet. Det mesta är klart, men en glashiss håller på att färdigställas mitt i byggnaden. Vi åker upp till våning 9 och här finns en unik konferensyta med en stor takterrass. Utsikten är milsvidd över Mälaren och Stockholms stadshus. Om första våningen är en smula stökig med Vasagatan utanför och nästan 100 000 människor som passerar förbi varje dygn, så är det lugn och ro 9 våningar upp. Efter rundvandringen äter vi lunch. Jag ber Peter berätta om sig själv.

-Jag är född i Falkenberg 1966. Jag fick en trygg uppväxt i en liten stad. Jag höll på mycket med segling och föreningsliv inom segling. Jag flyttande från Falkenberg när jag var 19 år och gjorde lumpen vid flottan i Karlskrona. Då flyttade jag hemifrån till Malmö.

Att det blev hotell tycks vara en slump. I slutet av studierna i USA fick Peter ett hotellutredningsuppdrag av Einar Söder och löste detta så väl att han blev erbjuden ett jobb vid hemkomsten. Star hotell i Sollentuna och Lund blev Peters första arbetsplatser i hotellvärlden. Sedan dess har det blivit många hotell, bland annat med Elite hotels. På CV:et finns även ett uppdrag som VD för Talarforum och ett som VD på Kistamässan. Men det är hotell som är grejen i Peters liv.

-Att starta ett hotell från grunden som vi gör här är ett en-gång-i-livet-uppdrag. Jag har varit med om att anställa 150 personer. Vi har över 30 nationaliteter här. Det är ett stort intresse från alla och vi har redan fått fantastisk respons.

Folk o folk avslutar lunchen på Scandic Continental med att önska Peter lycka till på nya jobbet.

Faktarutan

Namn: Peter Storckenfeldt

Familj: Fru, 2 barn och 2 bonusbarn samt hunden Charlie, Russkaya Bolonka

Dricker helst i en bar: Ett glas öl

Vin: Sancerre

Drink: Gin Tonic

Äter: Gärna i en bar. Smörrebröd på Stockholms matmarknad vid Sturehof är en favorit.

Bor: Vasastan i Stockholm

Senast bok: Boktjuvarna av Anders Rydell

Senaste resa: Frankrike

Fakta om hotellet:

Antal rum: 392

Antal barer: 3

Antal våningar: 12 i hotellet. Huset har 19 våningar

Yta: 18 000 kvm

12.04.2016