Arken Hotel & Art Garden Spa – en rogivande plats för kropp och själ.

Mitt på en vacker granitklippa vid vattnet ligger Arken Hotel & Art Garden Spa - ett av Västsveriges största spahotell. Läs om vårt avkopplande besök där.

Varm källa på Arken Hotel & Art Garden Spa

Västkusten! Som många av oss förknippar med inbjudande kala, grå granitklippor, doften av salta hav och dess stad nummer ett – Göteborg. Allt detta hör ihop med Arken Hotel & Art Garden Spa. folk o folk hade ett avkopplande dygn och kom tillbaka med lägre axlar och klarare blick.

Mitt på en vacker granitklippa med utsikt över inloppet till Göteborgs hamn ligger ett av Västsveriges största spahotell – Arken Hotel & Art Garden Spa. Läget har det fått för att det byggdes av Götaverken som en rekreationsanläggning för sina anställda.

Arken Hotel & Art Garden Spa

Efter 1980-talets varvskris blev Arken ett konferenshotell i privat regi. Nuvarande ägare Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson tog över verksamheten vid årsskiftet 2006/2007 och började då förvandlingen till dagens inbjudande retreat.

– Anna och Lars-Olof driver även sedan tidigare Varbergs Stadshotell och Asia Spa i Varberg, så att förvandla stället till ett spa var ett givet val. De började ombyggnationen mitt under finanskrisen 2008–2009 och i mars 2010 öppnade Art Garden Spa. Och det blev en succé, säger Maria Botéus, hotelldirektör på Arken Hotel & Art Garden Spa.

Från personalanläggning till läckert spa

Konferenser under veckodagarna är fortfarande stort, men på helgerna byter stället skepnad och många privatpersoner bokar in sig för att få ett litet avbräck från vardagslivet och njuta av läcker mat, spa och träning samt den vidunderliga utsikten över öarna i Göteborgs skärgård och båtar som är på väg in i Göta Älv. 

– Eftersom vi ligger så nära Göteborg har vi även många som kommer hit mitt i veckan på dagspa, fortsätter Maria.

Utsikten från Arken Hotel & Art Garen Spa

Det är enkelt att ta sig hit. Den som har bil slipper bege sig in i centrala stan och det finns massor av gratis parkeringsplatser precis nedanför hotellet. Själv tar jag spårvagnen från Centralstationen och byter till buss på Hisingen. Det blir en fascinerande tur i en del av Göteborg som jag vanligtvis inte besöker. Vi passerar flera enheter av Volvo, och jag inser hur stort företaget är, och det här är bara en bit av den delen som ligger i Sverige. 

Jag stiger av bussen intill det gamla varvsområdet och en stor bangård som vittnar om att det sjuder av verksamhet här. Hållplatsen ligger bara 300 meter från hotellet, så Göteborgsregnet hinner bara nudda mig innan jag är inne i lobbyn.

Inredning av naturmaterial, konst och blommor

Lobbyn på Arken Hotel & Art Spa

Jag möts av en toppmodern, inbjudande anläggning med trä, skiffer, marmor och andra naturmaterial. Massor av växter och maffiga blomsteruppsättningar samt vackra konstverk på väggarna bidrar till den mysiga atmosfären. Miljön känns rogivande, lyxig och trivsam på samma gång. 

Maria Botéus visar mig runt och pekar på några spår från den forna rekreationsanläggningen. 

– Här låg den gamla simbassängen, säger hon och pekar på en del i restaurangen som är lite nedsänkt i förhållande till resten av lokalen. 

Bakom en oansenlig dörr på andra våningen gömmer sig en jättesal på 1000 kvm med högt i tak. Vilken rymd! Det känns som att gå från en inbjudande oas och komma ut i en hangar. Det är en gammal handbollshall som de gjort till konferens-, fest- och mässlokal med stora, pampiga ljuskronor i taket.  

– Den här använder vi vid större konferensgrupper, galor och speciella event. I oktober blir det till exempel en garnmässa här.

Vernissage en gång i månaden

Konsten är central på hotellet. Överallt hänger vackra tavlor, installationer och vackra saker i keramik. 

– Vi samarbetar med en gallerist, Lennart Skoglund, som sköter utställningarna här på nedervåningen. I övriga delarna av hotellet är det mer permanent konst som vi inte byter så ofta.

– Vi har vernissage nu på lördag och torsdagen innan är det skifte, så nu är det lite tomt på väggarna. Då kommer lite folk från konstföreningar och andra hit för att kika, säger Maria när vi talas vid efter frukost på torsdagen.

När folk o folk besöker Arken finns det också barn bland besökarna. Maria förklarar att det är sportlovsvecka i Göteborg.

– Vanligtvis har vi 15-års gräns. Men på skolloven och sommaren tillåter vi yngre barn. Då finns det tipspromenad, lekrum samt biovisning med popcorn och festis. Men de får då bara vistas inne i spaavdelningen mellan 9 och 14. Resten av dagen är det vuxentid.

Närproducerat och i säsong

Restaurangen på Arken Hotel & Art Garden Spa

På kvällen bjuds det på trerättersmiddag. Kökschefen David Sjölander står bakom menyerna – som han alternerar varannan dag. Bor du över två dagar i sträck är utbudet olika dag ett och två. Sommartid blir det grillning på klipporna utanför.

– Vi försöker att hålla oss till Sverige, helst närproducerat och i säsong. Samt ha det nyttiga från yogavärlden i åtanke när vi komponerar maten, säger David.

En snabb blick på dagens meny ger ett intryck av att kökschefen gillar att smaksätta med apelsin. Jag inleder kvällen med en rosmaringravad renfilé med gravad apelsin, rostad svartkål och andra läckra tillbehör, och fortsätter sedan med lammfilé med rökt spirulinacrisp, apelsinpuré med mera. 

Det är härliga smaker och apelsinen sätter en extra twist på helheten. Allt avrundas med en fänkålskaka med lakritsmaräng, vispad hallonpannacotta och myltade hallon och några droppar ouzo som servitören Ozan insisterar på när han hör talas om min förkärlek till lakrits.

Mobilfritt och låg ljudnivå i spat

Arken Hotel & Art Garden Spa pool

Iklädd badrock och tofflor tog jag mig innan middagen ned till entréplan för en stunds avkoppling i spaavdelningen. Här börjar spaandet med en tvagningsritual i japansk anda – en stund då man under tystnad skrubbar kroppen med lugna, cirkulerande rörelser. Sedan sköljs både tvål och stressen bort med ljummet vatten som man häller över sig med hjälp av ett kopparkärl. 

Inne i spat är det lugnt. Alla rör sig i makligt tempo och samtal förs på en låg nivå. Telefoner får stanna på rummen, så här vilar vi även från instagrammande och störande mobiltelefonsnack. 

Jag bestämmer mig för att testa den infraröda bastun först. Det är varmt och avkopplande och jag passar på att meditera en stund. Härligt! Kroppen och knoppen blir skönt avslappnade och mina annars värkande stela leder känns många år yngre. Det finns en massa hälsosamma fördelar med en infraröd bastu: de varma strålarna rensar ut gifter ur kroppen, minskar stress och trötthet samt ökar blodcirkulationen.

Vilosängar på Arken Hotel & Spa Garden Spa

Jag går som på moln upp till övervåningen och vidare in i bastuoasen. Här finns naturstensbastu, ång- och saltbastu – där ångan ligger så tät att jag höll på att sätta mig på den andra gästen därinne. Men det löste sig och den fuktiga, salta luften kändes härlig att dra ned i lungorna. 

Och en isbastu (!) med några minusgrader. Jag hoppar över den sistnämnda och väljer i stället ”kanelbastun” – en traditionell torrbastu med härliga panoramafönster med utsikt över västerhavet. Den kryddiga doften är angenäm och vyn utanför magnifik – och jag är helt ensam i den rymliga bastun. Njutning!

På klipporna utanför finns utomhusbastu och bakom några glasrutor skymtar ett utegym, men träning står inte på min agenda i dag.

Pool inne på Arken Hotel & Spa Garden Spa

Spa är per definition förenligt med vatten och på Arken finns det möjlighet att doppa sig i både varma och kalla källor inom- och utomhus, en bubbelpool eller en stor utomhuspool med härligt varmt vatten. Överallt finns kontakten och utsikten mot havet. Om du så ligger i något av kopparkaren, fyllda med värmande stenar, tar ett fotbad, guppar runt i infinitypoolen, i den varma källan på plan två eller kopplar av med en bok och lite grönt te i det grönskande orangeriet.

Växterna finns genomgående i hela hotellet med vackra blomsterarrangemang och gröna bladverk och ett inbjudande uterum/atrium på övervåningen.

– Vi försöker att väva in både konst och trädgård på olika sätt – precis som namnet Hotel & Art Garden Spa skildrar, avslutar Maria.

Faktaruta

Yoga på Arken Hotel & Spa Garden Spa

Arken Hotel & Art Garden Spa

Adress: Oljevägen 100, 418 34 Göteborg 

Hitta dit: https://www.arkenhotel.com/om-oss/hitta-hit/

Webbsida: www.arkenhotel.com