Skaldjurens roll på det svenska matbordet genom tiderna.
Matforskare Richard Tellström berättar om skaldjur som gått från att endast finnas på samhällselitens festbord till att bli lyxmat tillgänglig för alla.
Läs mer »Feskekörka i Göteborg är både fiskhall, restauranghall och en populär turistattraktion. Den är också ett magnifikt och imponerande byggnadsverk. 2020 stängs alltihop på obestämd tid för att genomgå en restaurering. Passa på och åk dit och besök denna genu
Feskekörka i Göteborg är både fiskhall, restauranghall och en populär turistattraktion. Den är också ett magnifikt och imponerande byggnadsverk. 2020 stängs alltihop på obestämd tid för att genomgå en restaurering. Passa på och åk dit och besök denna genuint charmiga plats innan det är för sent.
Få byggnader är lika förknippade med Göteborg som Feskekörka. Den invigdes första november 1874 och har sedan dess varit en central plats för något som göteborgarna älskar allra mest, nämligen fisk och skaldjur.
Byggnaden ligger utmed kanalen vid Rosenlundsgatan innanför vallgraven i centrala Göteborg. Den ritades av stadsarkitekten Victor von Gegerfelt med inspiration av norska stavkyrkor i trä och gotiska stenkyrkor. Taket är konstruerat på ett sätt som gjorde det möjligt att skapa ett stort rum utan pelare i mitten eller vid sidorna. Principen är hämtad från tekniken man använde vid uppförande av gotiska kyrkor.
Inuti Mathallen är det högt i tak, med fiskhandlare och fiskrestauranger utmed långsidorna och fritt för besökare att spatsera i mitten. Och på kortsidan på andra våningen ligger en av restaurangerna. Lokalen är ljus med en öppen och luftig atmosfär.
Sitt namn har Feskekörka fått för att den med sin enorma rymd och de många spetsbågsformade fönsterna i fasaden och det spetsiga plåttaket liknar en kyrka.
2013 blev skapelsen byggnadsminnesförklarad för sitt säregna arkitektoniska uttryck och dess viktiga roll i stadsbilden vid kajen. Det innebär att fasaden och dess särskilda karaktär med den öppna hallen och takets speciella konstruktion måste bevaras.
– Feskekörka är ikonisk för Göteborg, säger Erik Pedersen på Göteborgs Turistbyrå stolt.
Under den vackra byggnadens tak finns förmodligen Sveriges största samlade kunskap om fisk och skaldjur och säkerligen även det bredaste utbudet. Fiskhandlarna hjälper gärna kunderna att hitta rätt bland alla varor, och ofta får de lite tips om tillagning med på köpet.
Själv minns jag hur jag som barn ibland följde med mina föräldrar till Feskekörka för att handla fisk till helgen. För dem var det ett lördagsnöje att stå och ”tjôta” med fiskarna, som var riktigt ”goa gubbar” och på äkta göteborgsmanér var snabba i replikerna. Det haglade skämt och kommentarer mellan dem och de kunder som trängdes framför de dignande fiskdiskarna. Stamkunderna hade sina egna favoriter och fiskhandlarna lärde sig ofta deras namn, vilket bidrog till den familjära stämningen.
Våren 2020 kommer Feskekörka att stänga för att genomgå en omfattande renovering. Byggnaden är 145 år gammal och tiden har satt sina spår. Om den kommer att öppna som fiskhall igen är ännu ovisst.
– De senaste årens ökande konkurrens och stora byggprojekt i innerstaden har inneburit tuffa utmaningar för handeln. Samtidigt som byggnaden är stängd utreds hur vi med utgångspunkt från historien kan utveckla och lyfta Feskekörka in i framtiden, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab vilka äger och förvaltar byggnaden.
– Jag tillhör nog dem som ganska ofta handlar på Feskekörka, och då är det vanligtvis havskräftor, vilket jag är totalt beroende av. Och dom bästa i stan finns faktiskt där. Dessutom ligger restaurang Gabriel där, vilken är en av mina favoriter i Göteborg. Det är inte illa att sitta inknödd på övervåningen och äta deras spätta eller deras buffé, som är himmelskt. Det kommer jag sakna nu när de stänger, säger Lasse Kronér, programledare i tv och musiker.
Lasse står ofta själv gärna i köket. Om det blir fisk till middag lagar han gärna rödspätta eller makrill. Sedan är förstås havskräftorna nummer ett, eftersom Lasse har ett beroende till dem.
– Jag har varit där tusentals gånger och känner många som jobbar där. Mitt första jobb när jag var ung, var som diskare på restaurang Gabriel på ovanvåningen. Jag känner Johan som driver den i dag. Det är ett vattenhål för Göteborgare, säger kocken Gustav Trägårdh från Sjömagasinet.
Vad tycker du om att fiskhandlarna kanske inte kommer tillbaka efter renoveringen?
– Jag hoppas att Feskekörka får vara en feskekörka även i framtiden. Vi måste vårda vår historia så det är angelägen att handlarna blir kvar. Det är så mycket gammalt vackert som misshandlas och rivs och ersätts av nytt, vilket gör ont i magen på mig som göteborgare. Det är också osexigt om allt ska flyttas in i köpcenter – jättetråkigt. Och fisk är svårt att köpa på Internet där man ska köpa allt annat nuförtiden, avslutar Gustav och skrattar.
79,00 kr
109,00 kr
Ett ekologiskt mousserande vin som passar alldeles utmärkt till havets alla läckerheter. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.
Matforskare Richard Tellström berättar om skaldjur som gått från att endast finnas på samhällselitens festbord till att bli lyxmat tillgänglig för alla.
Läs mer »Prova på hummerfiske under hösten! En spännande aktivitet för familjen eller företaget.
Läs mer »folk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.
Läs mer »