folk o folks Chiara Stroband tipsar om sina pärlor runt Gardasjön.

Chiara Stroband på folk o folk tipsar om sina favoritplatser vid den vackra Gardasjön. Pittoreska byar och städer finns det gott om dessa får du inte missa.

Gardasjön

Gardasjön är Italiens största sjö och ett populärt turistmål där den ligger i ett naturskönt område omgärdat av vingårdar och pittoreska små städer och byar, vid foten av Dolomiterna. Vi har pratat med folk o folks egen expert, Chiara Stroband, skandinavisk produktchef för italienska viner. Chiara kommer från en liten by mellan Verona och Gardasjön och delar här med sig av några favoriter vid den vackra sjön.

Färgglatt och spa-rikt i Sirmione

Castello di sirmione vid Gardasjön

Sirmione ligger på spetsen av den smala halvön som sträcker sig ut från södra stranden av Gardasjön. Det är en pittoresk stad med trånga gränder och hus i olika färger.

Här bodde den framstående romerska poeten Catullus, som föddes i Verona år 84 före Kristus, men också hade en villa i Sirmione. Allra längst ut på tippen finns ”Grotto di Catullu” – ruinerna efter poetens storslagna villa, som i dag är flitigt besökt av turister.

Chiara Stroband

– Det finns inte mycket kvar av villan, men utsikten därifrån är magnifik, säger Chiara.

Sirmione är också en gammal kurort, känd som ett av Europas viktigaste termiska centra med sitt svavelrika vatten som strömmar från underjordiska källor i djupet av Gardasjön. Här finns flera spa-hotell och folk kommer hit för att behandla olika hudåkommor, reumatiska sjukdomar med mera.

Villa Guarienti – en ståtlig 1500-talsvilla

Punta di San Vigilio vid Gardasjön

– En annan av mina absoluta favoritplatser är Punta di San Vigilio, som ligger på en härlig halvö strax utanför den större staden Garda.

Man går genom en port i den lilla staden och kommer då fram till en ståtlig renässansbyggnad – Villa Guarienti-Brenzoni, som idag ägs av familjen Guarienti, en av traktens förmögna familjer. Byggnaden går tillbaka till 1500-talet och uppfördes till Agostino Brenzoni av den berömda arkitekten Michele Sanmicheli från Verona. Villan är byggd så att den vackra huvudfasaden vetter mot sjön, och är synlig från båtar som passerar.

Under årens lopp har Villa Guarienti-Brenzoni besökts av en rad prominenta gäster, bland annat Winston Churchill. I dag bor ingen i villan, men den är öppen för besökare och används för olika evenemang. Här finns också en restaurang och ett hotell.

– Här kan du sitta och äta på terrassen. Det är praktiskt taget som att du befinner dig i vattnet och ger nästan en känsla att du är i Venedig eftersom arkitekturen är lite densamma, säger Chiara.

Här finns också en liten hamn där du kan se ut över Gardasjön och de kända italienska Rivabåtarna samt en charmig gammal kyrka som är äldre än villan.

Monte Baldo med utsikt över sjön

Monte Baldo vid Gardasjön

– Jag tycker att den norra delen av sjön är den vackraste, den påminner om de norska fjordarna där man har bergen som sträcker sig ända ned till vattnet.

På berget Monte Baldo kan du både vandra och cykla. Den som inte orkar gå kan kan ta linbanan upp – höjdskillnaden från botten till toppen av liften är 1830 meter.

– Från bergets topp ser du hela Gardasjön. Det är storslaget, säger Chiara med emfas.

Monte Baldo är ett naturreservat med en mängd olika växter och djur, bland annat kan du ha turen att hitta vilda orkidéer – det finns över 60 olika arter. Men pass på, bara titta! Det är inte tillåtet att plocka dem. Här finns också den klassiska alpblomman edelweiss och pioner. Några av de vilda djuren som lever i området är kungsörn, röd hackspett, vessla, murmeldjur samt alpget.

Shopping, kaféliv och avkoppling i Bardolino

Bardolino vid Gardasjön

– En annan väldigt mysig stad är Bardolino. Den har nyligen restaurerats och här finns många mysiga restauranger och små butiker.

Bardolino är en av de mer välkända städerna vid Gardasjön på grund av alla vingårdar på sluttningarna som omger staden och dess vinkällare. Staden med den lilla hamnen med färgglada båtar är både en rofylld plats och fylld av liv med massor av affärer, restauranger och kaféer. Dess historiska centrum är en vacker blandning av kullerstensgator, vackra byggnader och utsikt mot Gardasjön.

– För att ta dig runt sjön kan du åka både bil eller ta sjövägen med båt och njuta av de mäktiga höga bergen och alla pittoreska byar och städer från sjösidan. Det är en fantastisk upplevelse, avslutar Chiara entusiastiskt.

Lite fakta om Gardasjön

Gardasjön är Italiens största insjö och ligger i norra Italien vid foten av bergskedjan Dolomiterna, mellan Venedig och Milano och cirka tre mil från Verona. Sjön är cirka 51,9 kilometer lång, har en total yta på 370 kvadratkilometer samt är belägen 65 meter över havet. Sjön är djup, 346 meter på det djupaste stället och har ett medeldjup på 136 meter. På grund av sitt djup är det en relativt kall badsjö.

Du tar dig bäst runt Gardasjön med bil eller båt. Båtuthyrning finns bland annat i Peschiera, i södra änden av Gardasjön.