Hotel Tylösand - en pärla på västkusten.

Över hundra år gammalt, ägt av en popstjärna och en framgångsrik företagsledare samt ett av västkustens mest populära hotell. Hotel Tylösand erbjuder livsnjutaren en härlig vistelse. 

Sanddynor i förgrund och Hotel Tylösand i bakgrund

Över hundra år gammalt, ägt av en popstjärna och en framgångsrik företagsledare samt ett av västkustens mest populära hotell. Hotel Tylösand tronar på sandklitterna i ena änden av en av Sveriges längsta badstränder, som ligger strax utanför Halmstad.

Vi är ett spa-, nöjes och konferenshotell – en modern anläggning med attityd. Man förknippar oss med kreativitet och vår underline ”be inspired” använder vi ofta, säger Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand.

I fjol var det hundra år sedan hovfotograf Johan Hallberg kom på att han ville skapa ett ställe i Tylösandsskogen dit folk kunde komma och äta middag och bo. Han vistades långa perioder i den franska badorten Trouville i Normandie, och ansåg att Halmstad med sina fina stränder borde kunna locka till sig besökare under sommarsäsongen. Fotografen ville skapa en plats som liknade Normandie och lät bygga Restaurang Tylösand, en vacker byggnad med tinnar och torn, restaurang med matsal samt serveringsverandor och tio gästrum.

– På den tiden var här skog och det saknades vägar hit. Folk som kom tog båten från Halmstad, berättar Elisabeth Haglund.

Det blev snabbt en exklusiv samlingspunkt där gästerna klädde upp sig och tog sig hit ibland ända från Stockholm för att äta middag och bo över.

Två kvinnor på Hotel Tylösands spa

Från lappat och lagat till modernt och vackert

På 1960-talet beslutade kommunen, som då hade tagit över verksamheten efter Hallberg, att det skulle vara öppet året runt. De tog sig en funderare över vad som lockade folk till Tylösand och kom fram till att många åkte hit för att bada.

– Men på vintern går det inte att bada utomhus, så då byggde de poolen. Det var embryot till det som är i dag är vårt spa.

I mitten av 1990-talet fick affärsmannen Björn Nordstrand en förfrågan om han var intresserad av att köpa hotellet från dåvarande ägaren Reso. Han sa först nej, men när de återkom med ett nytt förslag – att förvärva hotellet med en kompanjon och denne var Per Gessle – ändrade han sig.

–Med tanke på min mediebakgrund förstod jag att det skulle vara oerhört bra för hotellet medialt sett, berättar han i en jubileumsfilm som hotellet tog fram i samband med 100-årsjubileet.

Nya visioner och visuellt uttryck

Björn Nordstrand har varit vd för TV4 och i slutet av 1990-talet var han storägare och styrelseordförande i IT-erans mest omtalade företag Icon Medialab.

Han och Per Gessle hade framför allt två saker gemensamt. De bodde båda i Stockholm samt var väl förankrade i Halmstad och vurmade för området. Men de hade aldrig träffats.

–Jag trodde att Björn Nordstrand var hockeytränare i Halmstad hockeyklubb, säger Per Gessle i jubileumsfilmen och skrattar.

Hotellrum med utsikt över havet

I övrigt är de två helt olika personligheter, vilket har visat sig vara ett lyckokast. De tog över ett 1950-tals sommarhotell och -restaurang som var lappat och lagat, som de har utvecklat till ett förstklassigt hotell. Även Per Gessles fru Åsa med sitt sinne för inredning och design, har spelat en stor roll i framgångarna. Hon har varit den drivande kraften för hotellets visuella uttryck.

Restaurang med havsutsikt.

Vinprovning varje helg

I hotellet finns ytterligare tre restauranger: Huvudrestaurangen Tylöhus med klassisk meny och buféer som i princip är öppen sju dagar i veckan året runt, Titus Tapas med, som namnet avslöjar, tapas – fast modell bättre samt Bettans Bar, som är döpt efter Elisabeth Haglund själv, medger hon lite förläget. Här kan du beställa skaldjur, sushi och fusionrätter.Flera av restaurangerna har tillhörande verandor och lounger utomhus och utsikt över havet. Leifs Bar & Grills utomhuslounge har dessutom på senare år blivit vädersäkrat med ett stort segel över halva ytan.

Terass utanför restaurang med havsutsikt

– Jag är glad att vi gjorde utställningen. Vi har stora ytor och den var oerhört välbesökt. Nu, när folk inte har kunnat göra så mycket annat så har de kommit hit. Därför har vi valt att ha en del kvar ett tag till, säger hon.

Sommarens utställning är än så länge inte officiellt, men Elisabeth Höglund lovar besked längre fram i vår. Den som vill veta får hålla uppsikt på hemsidan.

Det är över huvud taget svårt att ge besked om sommarens program eftersom inget vet hur pandemiläget ser ut.

– Men alla restauranger kommer att vara igång. Förra året hade vi hög beläggning trots läget, och i stället för afterbeach gjorde vi ett uppskattat sommarchill.

I trakten finns flera golfbanor, bland annat en av Sveriges bästa.

– Och så har vi någon form av vinprovning i stor sett varje helg, tillägger Elisabeth Haglund.