Italienska Chiaras tips kring vackra Verona.

Verona är staden som mest av allt är känd för att vara skådeplatsen där romanen om Romeo och Julia utspelades. Men i den vackra staden finns mycket annat att upptäcka. Chiara Stroband, skandinavisk produktchef för italienska viner, kommer från en närbeläg

Verona

Verona är staden som mest av allt är känd för att vara skådeplatsen där romanen om Romeo och Julia utspelades. Men i den vackra staden finns mycket annat att upptäcka. Chiara Stroband, skandinavisk produktchef för italienska viner, kommer från en närbelägen mindre stad. Hon tipsar om några av sina favoriter från den romantiska staden.

Varje år reser tusentals och åter tusentals människor från hela världen till Verona. Det är en av Italiens mest besökta städer och den är känd för sitt historiska centrum och en mängd fantastiska byggnader och sin arkitektur.

Arena di Verona

Arena di Verona

En av stadens viktigaste symboler i staden är Arena di Verona. Den byggdes år 30 e.Kr. och är en av världens bäst bevarade amfiteatrar.

– Arena di Verona är i dag känd som en operascen – och det är en otrolig upplevelse, även om du inte är någon stor operaentusiast. På kvällen tänder alla ljus innan det hela börjar och det är sagolikt vackert. De som en gång byggde arenan var oroligt skickliga ingenjörer, det är få öppna teatrar som har lika bra akustik som den i Verona, berättar Chiara Stroband.

Under antiken var det betydligt mer makabra skådespel som utspelade sig på arenan. Den var en plats för dåtidens ruskiga gladiatorspel och här kunde 30 000 blodtörstiga åskådare sitta och heja på sina favoriter.

Den romerska teatern

Teatro Romano i Verona

En av stadens andra stora scener är den romerska teatern – Teatro Romano. Den byggdes någon gång under århundradet före Kristus och är en halvmåneformad teater där det uppfördes romerska skådespel.

– I dag uppträder världens bästa artister här och teatern är vackert belägen högt upp på en kulle. Den har besökts av ryska baletten, flamencodansare och andra stora artister – det är bara de bästa som kommer hit och det är verkligen värt att köpa en biljett om du är i Verona, säger Chiara entusiastiskt.

Enligt Chiara lockar Teatro Romano till sig färre turister än den stora amfiteatern, men den är minst lika sevärd.

– När du ändå är där kan du ta trapporna upp till toppen av kullen. Det finns hiss för dem som inte orkar gå, men jag rekommenderar verkligen trapporna. På vägen passerar du gamla, vackra byggnader och det är en mycket romantisk promenad.

Väl uppe på toppen får du lön för mödan. Här är utsikten vidunderlig, och för den som är sugen på förfriskningar eller en bit mat efter den ansträngande vandringen finns det mjlighet till paus på restaurangen som ligger här.

– I dag är det mer en sorts pizzaställe, men tidigare serverade de lite finare mat. Det var här jag firade mitt bröllop, säger Chiara och skrattar.

Broarna över Adige

Ponte Pietra i Verona

Genom Verona slingrar sig den vackra floden Adige, och det är svårt att undvika någon av stadens alla broar. Du bör inte missa Ponte Pietra (stenbron), som är den äldsta av alla broar och byggdes cirka år 100 e.Kr. Den förstördes under kriget, men man lyckades fiska upp tegelstenarna ur floden och byggde upp bron igen.

Ponte Scaligero, (som också kallas Ponte di Castelvecchio) är från mitten av 1300-talet och den längsta i sitt slag. Den tar dig över till den gamla romerska fästningen Castelvecchio, där det finns gamla föremål samt ett konstgalleri med medeltida målningar.

När du lämnat Teatro Romana kan du ta dig över till den äldsta delen av Verona via Ponte Pietra. Här finns flera mysiga restauranger och Chiara tipsar om att välja någon av dem som serverar hästkött, vilket är en av stadens specialiteter.

– Hästkött sägs vara nyttigt, och de tillagar det på många olika sätt – som tartar, i gryta eller rökt i skivor tillsammans med grillad polenta.

Fortsätter du nedför gatan kommer du till Veronas katedral ­– Cattedrale Santa Maria Matricolare. I de här kvarteren finns många små, trevliga vinbarer och caféer som bland annat är mycket populärt bland stadens studenter.

– Där kan det vara mysigt att sätta sig och ta ett glas vin, prosecco eller den typiska italienska drinken Aperol Spritz och lite tapas.

Chiara gillar också att hänga i Sotto Riva – ett kvarter som ligger en bit utanför turiststråken. Hit söker sig många konstnärer, artister och journalister.

– Runt aperitivo-tiden, alltså vid sex-åttatiden på kvällarna, sitter folk gärna på uteserveringarna och njuter av sin drink.

Romeo och Julias balkong

Casa di Giulietta i Verona

På Via Cappello ligger ett av de stora dragplåstren i Verona – byggnaden där Shakespeares berömda roman Romeo och Julia utspelar sig. Ett emblem på innergården vittnar om att släkten Capulet (Capuletti) verkligen bodde här. Julias hus – Casa di Giulietta hyser i dag ett museum tillägnat Julia där du kan få en inblick i hur välbärgade familjer i Verona levde under medeltiden.

På innergården står en bronsstaty av den unga kvinnan, och om du rör vid den lär du få tur.

Här finns också den romantiska balkongen där Romeo uppvaktar sin Julia. Men om den verkligen fanns där på 1300-talet, när det förälskade paret levde, låter vi vara osagt. Ryktet säger att den är en efterkonstruktion och att den sattes dit någon gång runt 1940-talet i samband med en renovering.

Väggen vid entrén är nedklottrade med kärleksdedikationer av förälskade personer från hela världen. 

– Den är en slags hyllning till älskande par, och väggen har också fått stå som inspiration till namnet på vinet ”Wall of Love”, säger Chiara.

De som vill kan skicka ett kärleksbrev till ”Juliet Club”. Dessa samlas sedan ihop av hängivna volontärer som läser upp dem och ger kärleksråd till de som behöver. 

– Miljontals brev från förälskade människor över hela världen når Julias hus varje år. Det är ett ganska extraordinärt fenomen, avslutar Chiara glatt.