På smakrunda i Köpenhamn.

Du får våra bästa tips på restauranger och caféer i Köpenhamn. Dessutom tipsar vi om en schysst matmarknad och en fantasatisk vinbar. Upptäck vår guide här!

Groed i Köpenhamn

Köpenhamn har det senaste decenniet utmärkt sig som en utpräglad matstad med flera världsberömda restauranger och små mysiga kvarterskrogar. Varför inte ta tåget över sundet njut av det dansk hygge och smaka på några av alla de upplevelser som huvudstaden bjuder på?

Smaka naturviner på Ancestrale

Ett litet charmigt ställe i Vesterbro för naturvinsälskare är vinbaren Ancestrale. Namnet syftar på en av framställningsmetoderna för mousserande viner. Även om stället först och främst är en vinbar, kan du dessutom få utsökta och vällagade rätter till rimlig kostnad. Här bjud på dansk hygge i en välkomnande lokal och en ansenlig mängd olika viner som du kan beställa på glas. Stället drivs av vinentusiasterna Patrick Sebastian Hult, Johan Duedahl Jacobsen och Andreas Waechter, där den förstnämnde bland annat har en bakgrund från Noma.

Adress: Oehlenschlægersgade 12, København V

Ancestrale Vinbar i Köpenhamn

Torvehallerne – botanisera bland grönsaker, delikatesser och matstånd

2011 fick även Köpenhamn en egen saluhall i närheten av Nørreport station. Till skillnad från många andra storstäders saluhallar ter sig Köpenhamns som mycket modern och kanske näst intill lite klinisk vid första anblicken. Men låt dig inte avskräckas, väl därinne finns ett sortiment som du inte alltid kan hitta på andra ställen. Här finns över 60 olika handlare och matställen där du kan ta en bit att äta. Bland annat hittar du det omtalade stället Grød i lokalen. 2014 utsågs Torvehallerne till en av de tio bästa mathallarna i Europa brittiska The Guardian. 

Adress: Frederiksborggade 21

Torvehallerne

Grød till frukost, frokost och afton

Gröt öppnade 2011 och är världens första ”grötbar”, med avsikt att visa världen att fattigmansrätten kan vara något annat än klibbig havregrynsgröt. I dag har den då 21-årige entreprenören Lasse Skjønning Andersen uppnått sitt mål och stället har blivit mycket populärt. Här finns naturligtvis en rad olika varianter av gröt och toppings, till och med glutenfria alternativ. De serverar  även mer matiga rätter som lunch och middag (på danska heter lunch frokost) av både gröt och risotto – som på Grød anses vara en form av gröt. Vad sägs till exempel om asiatisk gröt med kyckling, jordnötter, salladslök, koriander, sesamolja och siracha? Grød finns numera på flera ställen i Köpenhamn samt i Ljungby och Århus.

Adresserna hittar du här: https://groed.com/butikkerne/

Groed i Köpenhamn

Kaffepaus på Coffee Collective

The Coffee Collective är mer än bara en kopp kaffe. Det vill kunna förse sina kunder med ett utomordentligt gott kaffe och fokuserar därför på hela processen bakom. De har eget mikrorosteri och flera små mysiga kaféer i Köpenhamn samt i Torvehallerne.

Adresser: Torvehallerne, Jægersborggade 57, Kristen Bernikows Gade 2, Godhåbsvej 34B

Coffee Collective i Köpenhamn

Afternoon tea på klassiska A.C. Perch’s Tea Room

Med över 180 års erfarenhet av teer från hela världen så vet A.C. Perch’s Tea Room hur man bjuder på ett gott te. Här kan du ta en klassisk afternoon tea-paus i mysig miljö. På menyn finns 150 olika sorters te och massor av kakor, scones, sandwichar. De erbjuder både crémant och champagne så att du kan få det traditionsenliga bubblet till. Tesalongen ligger en våning upp från butiken, som öppnade 1835 på samma adress. Den gamla miljön finns kvar och är väl värd ett besök.

Adress: Kronprinsensgade 5

A.C. Perch’s Tea Room i Köpenhamn

Bæst serverar bästa pizzan

Bæst serverar bland de bästa pizzorna i världen och har vunnit många internationella utmärkelser och priser. Här serveras en kombination av danska, lokala, ekologiska produkter med italienskt hantverk. Pizzorna görs på surdeg och de producerar själva sin mozzarella på råmjölk från en egen gården 5 mil från restaurangen. Bakom Bæst står Christian F Puglisi och Kim Rossen som tillsammans har flera andra uppmärksammade krogar i Köpenhamn. Christian har bland annat en bakgrund från de två världsberömda krogarna Noma och elBulli.

Adress: Guldbergsgade 29

Baest i Köpenhamn

Noma

En av de största restaurangsnackisarna i Norden är Noma, som till allas stora förvånad stängde sin populära restaurang i februari 2017. Den har flera gånger utsetts till världens bästa och 2012 hamnade dess grundare René Redzepi på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika personer. 

Sedan februari 2018 är Noma tillbaka igen och ligger numera i närheten av Christiania Och de återfick snart sina två stjärnor i prestigefulla Michelinguiden. Menyerna på Noma är uppdelad på tre olika säsonger: Nu är det vilt- och skogssäsong, i vår blir det skaldjur och från tidig sommar kommer grönsakssäsongen. Vill du äta på Noma är du förmodligen inte ensam och du måste du vara ute i mycket god tid för att beställa bord. 

Adress: Refshalevej 96

Noma i Köpenhamn

Geranium med ätbar konst i gourmetklass

Ett annan mycket omtalat ställe är Germanium, som faktiskt har fler Michelinstjärnor än Noma och är rankad som en av världens bästa restauranger. Kocken Rasmus Kofoed har vunnit både guld, silver och brons kocktävling Bocuse d’Or och har därför fått flest medaljer någonsin i den prestigefyllda tävlingen. Mest känd är rätten ”Nakna trädet” som uppdateras med nya råvaror efter hand.

Adress: Per Henrik Lings Allé 4

Geranium i Köpenhamn

Bland skulpturer och mumier i Glyptoteket

Fantastiska Glyptoteket med en oändlig samling av antika skulpturer och dess vackra trädgård tar dig bort från stadens larm en stund. Muséet, som är en rogivande oas mitt i huvudstadens centrum, är berömt för att ha norra Europas största samling antik konst. Här finns över 10 000 verk och förutom skulpturer finns egyptiska konstskatter och mumier av både katter och människor samt verk av välkända konstnärer såsom Degas, van Gogh, Gauguin och Picasso. Museet grundades av bryggare Carl Jacobsen med dennes ”ölpengar” och har varit öppet för allmänheten sedan 1897.

Restaurangen Picnic serverar luncher, kaffe och bakverk och ligger med utsikt över den rofulla vinterträdgården.

Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7

Glyptoteket i Köpenhamn

Efter en dag på stan:

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


Ett glas Pata Negra Cava passar perfekt när du har landat hemma efter en dag på stan och har en lugn stund innan kvällens middag. Serveras det någon lättare fisk- eller skaldjursrätt till middag så passar det utmärkt att avnjuta denna cava även till den!

Pata Negra Cava Brut har en torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.