Sommarsemester på två hjul.

I spåren av klimatkrisen har alltfler ställt bilen och börjat cykla. Dessutom pratas det om att vi ska undvika att flyga i onödan. Varför inte semestra miljövänligt i sommar?

Cykelsemester på tandemcykel

I spåren av klimatkrisen har alltfler ställt bilen och börjat cykla. Dessutom pratas det om att vi ska undvika att flyga i onödan. Varför inte semestra miljövänligt i sommar? Ge dig ut på en härlig cykelsemester utmed någon av våra vackra svenska cykelleder. folk o folk har några tips på var i vårt avlånga land som det är enkelt att ta sig fram på två hjul.

Cykelsemester utmed Göta Kanal

Göta Kanal är Sveriges i särklass största byggnadsverk. Många drömmer om att ta en tur på den vackra vattenvägen som sträcker sig från Mem i Öster till Sjötorp vid Vänern i väster. Men varför inte ta cykeln i stället och färdas på den gamla dragvägen utmed kanalen? Den är bilfri och nästan helt utan backar. Vägen användes ursprungligen för oxar och hästar som drog farkosterna på kanalen. Njut av naturen och de alla båtar som glider förbi på vattnet och upplev skådespelet i slussarna.

Cykelsemester vid Göta Kanal

Du kan ta med egen cykel eller hyra från uthyrarna utmed kanalen. Det finns färdiga paketresor som kombinerar cykelsemester med båtkryssning och boende i någon av de pittoreska städerna utmed kanalen.

Från Göteborg och söderut

Kattegattleden öppnades sommaren 2015 och är Sveriges första nationella cykelled. Den sträcker sig längs västkusten från Göteborg i norr, genom Halland och till Helsingborg i söder. Du passerar små fiskelägen och sommarstäder på näst intill bilfria vägar, en mycket trevlig cykelsemester med andra ord.

Cykelsemester vid Kattegattleden

Den som vill fortsätta på den danska sidan kan ta sig över sundet till Helsingborg och fortsätta utmed havet till Köpenhamn. Om det känns motigt att trampa hela vägen tillbaka är det möjligt att ta med cyklarna på tåget hem igen.

Genom äppelodlingar och blommande rapsfält

Österlens böljande landskap med omväxlande betesmark, odlingsmark och skogar är ypperligt för cykelsemester eftersom att det är ganska platt. Här finns Sydostleden som sträcker sig från Simrishamn ända till Växjö i Småland. Totalt är den 27 mil lång. Första etappen går till Brösarp och på vägen passerar du det lilla äppelsamhället Kivik där du kan göra ett besök på musteriet och museet Äpplets hus.

Cykelsemester i Österlen

Inte långt från Kivik kan du göra en liten omväg till Stenshuvud nationalpark. Högsta punkten är 97 meter över havet. En klar dag kan du se långväga utmed kusten åt flera håll.

Strax innan Brösarp backar kan du beskåda de inbjudande, böljande kullarna. Här har några scener i Bröderna Lejonhjärta och Äppelkriget spelats in. 

Från Brösarp fortsätter cykelleden till Kristianstad, Sölvesborg, Karlshamn, Fridafors, Tingsryd och avslutas i Växjö.

Till fjälls

Fjällvärlden bjuder på vidunderliga vyer och härlig natur. Cykling är det nya sättet att ta sig fram på fjället i stället för vandring. Det är härligt utmanande att trampa på stigarna sittandes på sadeln och du kommer mycket längre än när du vandrar och kan då uppleva mer. Tänk på att de flesta leder är avsedda för vandrare, så visa hänsyn!

Långt ifrån alla fjälleder är optimala för cykelsemester. Ta reda på var det är lämpligt innan du ger dig ut! Stigarna och vägarna runt Storulvån i Jämtland är bra för tvåhjulingarna, liksom i Ramundberget/Bruksvallarna, där det finns allt från otrafikerade grusvägar till smala slingrande stigar på hårt underlag utan sten. Rallarvägen från Abisko, förbi Riksgränsen och ända ned till havet på den norska sidan är också populär samt den gamla materialvägen från Klimpfjäll upp till Stekenjokk i Västerbotten.

Cykelsemester i fjällen

I närheten av Saxnäs i Södra Lappland finns fina cykelleder med stigar och grusvägar som slingrar sig mil efter mil över kalfjället. Här finns en av Sveriges högst belägna vägar på 876 meters höjd över havet. Saxnäsgården erbjuder cykelsemester i form av cykelpaket med övernattning och hyra av cykel.

Platt och härlig natur

Gotland är en speciell plats med sina vita, mjuka sandstränder, branta klippkuster, blommande ängar, klapperstensstränder, vindpinade hällmarksskogar och imponerande raukar. Inte att förglömma den mycket pittoreska ”huvudstaden” Visby med sina kullerstensgator, smala gränder och muren som slingrar sig runt.

Här finns Gotlandsleden som sträcker sig 50 mil runt ön, från Fårö i n

Cykelsemester på Gotland

orr till Hoburg i söder och tillbaka. Den är lagd så att man ska passera både den typiska gotländska naturen och se massor av kultur utmed vägen. Du passerar också massor av mysiga caféer, gårdsbutiker, hantverkare, loppisar och inbjudande badplatser. Gotland är fritt från motorvägar och landskapet är relativt platt, så du slipper utmanande uppförsbackar på din cykelsemester.

Don Simon Premium Sangria

79,00 kr


Vad passar bättre än en riktigt god och lyxig sangria i solen på cykelsemestern? Don Simon Premium Sangria bjuder på eleganta inslag av mörka bär, körsbär, citron, kanel, kryddpeppar, vanilj och frukt. Smaken är trevligt fruktsöt med en lätt kolsyra.