Sagan om världens bästa gin — Hernö Gin.

Hernö Gin har inlett ett samarbete med Anora så att de kan få tid till att göra det dem gör bäst — att tillverka världens bästa gin.

Hernö Gin ladugård

Utvecklingen för Hernö Gin har gått snabbt. Bolaget grundades 2011, lanserade sin första gin 2012 och tog sin första Gin Grand Master 2013. I dag har de över 70 internationella master- och guldmedaljer och är Europas mest prisbelönta gindestilleri samt säljs i ett 25-tal länder. Hernö gin har inlett ett samarbete med Anora för att få stöd med försäljningen i Sverige, Norge, Finland och Baltikum så att de kan fokusera på det som de är bäst på – att producera gin. Vi har träffat grundaren Jon Hillgren.

Historien om Hernö gin börjar redan 1999. Efter gymnasiet och värnplikt åkte Jon Hillgren till London för att se världen och ha roligt. För att försörja sig arbetade han i baren på en pub.

–  Där upptäckte jag att det fanns flera sorters gin, något jag inte tänkt på tidigare. Jag var van vid att man bara beställde gin, utan att tänka på att det kunde finnas flera varianter. I London fanns det kunder som ville ha en särskild sort, serverad på ett speciellt sätt.

Jon föll för smaken och att det var skillnad på gin och gin och intresset var väckt.

Kunde inte släppa tankarna på gin

Det tog dock ytterligare några år innan han tog steget fullt ut och blev ginproducent på heltid. Han studerade till en Pol Mag i statsvetenskap och jobbade utomlands på ambassad, på Exportrådet, på Tillväxtverket och inom offentlig sektor på lokal nivå. Men han kunde inte släppa tankarna på gin, som dessutom började bli alltmer populärt runt om i världen.

2005 åkte Jon över till London igen och besökte några destillerier för att lära sig mer och några år senare gick han en utbildning vid Institute Of Brewing and Distilling för att utbilda sig inom destilleringsverksamhet.

Jon Hillgren på Herno Gin

– Under den här tiden gick mina tankar kring gin från intresse till passion och vidare till affärsidé. Jag hade en idé på en smakprofil som jag ville ta fram. Efter att ha testat så väldigt många olika sorter insåg jag att det skulle gå att göra så mycket mer – att det fanns någon sorts lucka i marknaden när det gällde smak.

Jon ville utveckla en gin med mer enbär i, blommighet och fräschör. Han började labba och ta fram recept. Som stöd hade han en smakpanel som fick säga sin mening. Det tog ungefär tre och en halv månad tills han var nöjd.

Det var också under den här perioden som bolaget Hernö Gin grundades. Jon, hans hustru Johanna, systern Elin Sahlman med maken Mathias Sahlman samt vännen Johan Stenberg sköt till kapital som gjorde det möjligt att bygga ett destilleri. Den första Hernö Gin lanserades på de tre närmaste systembolagen 1 december 2012.

– Den försäljningssiffra som vi uppnådde den första månaden gjorde att hakan hamnade nere vid knäna, säger Elin, som sedan ett och ett halvt år arbetar heltid i bolaget.

Vinstregn över Hernö Gin

Redan på hösten 2013 fick de sin första Gin Grand Master – branschens motsvarighet till en Oscar, enligt Jon.

– Jag kände en enorm stolthet när jag fick stå på scen bland de stora, etablerade varumärkena och vara med och tävla i blindtest bland tusen olika sorters gin. Och vi vann, säger han.

Jon Hillgren på destillationskärl

Sedan dess har han stått där flera gånger och de har även utmärkt sig i en lång rad andra tävlingar.

– Vi plockar flest medaljer fortfarande, säger Jon stolt och ler ödmjukt. Och två år i rad har vi utsetts till Årets producent i världen, vilket är hedrande.

Den sistnämnda är på varumärkesnivå, alltså för hela Hernö Gin som destilleri. Numera är de det mest prisbelönta gindestilleriet i Europa. Dessutom har Jon varit nominerad till Årets företagare i Sverige.

 – Hade vi bara fått en av dessa utmärkelser hade det varit stort, säger han.

Vad är nästa steg för Hernö Gin?

– Vi finns nu på ett 25-tal marknader och vår ambition är att den närmaste framtiden prestera bättre och växa på våra befintliga marknader. Vi jobbar med proffs och det är en av anledningarna till att vi nu går in i samarbetet med Anora, som med dess stora erfarenhet och närvaro i Sverige, Norge, Finland och Baltikum kommer att betyda mycket för oss. Vi ska inte sälja själva, vi ska fokusera på att göra världens godaste gin.

Har det alltid gått som på räls för er?

– Det är klart att det inte alltid har varit enkelt och att vi gjort en del misstag. Det har varit kämpigt att komma in i alla Systembolagsbutiker. Från de första tre butikerna tills vi fanns i alla tog det exakt fem år. Men nu är vi glada för den spridning som Systembolaget ger i hela landet.

I Hernös standardsortiment finns i dag fyra olika gin och en slånbärsgin, vilken är britternas motsvarighet till vår glögg och alltså dricks vid jul. Två av produkterna, Old Tom samt Dry Gin finns i Systembolagets standardsortiment

Alla ingredienser i huvudprodukterna är ekologiska. Utöver dem gör de varje år en gin i begränsad upplaga som de kallar Terroir. Till den plockar Jon och Elins mamma alla ingredienser vid Höga Kusten. Eftersom de plockar själva kan den inte certifieras, men den innehåller alltså bara naturliga produkter.

– Vi gör den varje år för att lyfta vår omgivning och vi vill visa att det går att göra gin med det som finns i regionen, säger Elin.

Hernö Gin Cocktail Awards

Terroir-ginen ges ut i samband med Hernö Gin Cocktail Award, en cocktailtävling som går av stapeln den 25 augusti i år där duktiga bartenders från hela världen deltar.

Ryggsäck med en flaska Hernö Gin

De körs ut till Världsarvet Höga Kusten och upp med skidlift till Skuleberget. Varje deltagare får ett outdoorkit så att de kan plocka bär och örter och inför publik sedan skapa en cocktail med Hernö Terroir och ingredienserna de själva plockat på berget. På plats finns en bar med duktiga bartenders och publik. Hela evenemanget blir en stor folkfest.

– I år blir det nog lite kämpigare att hitta ingredienser eftersom det har varit så torrt, säger Jon och skrattar.

Läs mer om Hernö Gin Cocktail Awards här =>>

Gin som ingrediens i grogg eller bara som den är?

Hur ska man blanda Hernö Gin för att den ska smaka bäst?

– Vi har som mål att alla våra produkter smakar så bra att de går att dricka rent som de är. Men de går också bra att blanda med tonic eller i en grogg, säger Jon.

Själv tycker han att det ska vara gin och tonic, inte tonic och gin. En del gin och en till två delar tonic är bra och mycket is.

– Personligen väljer jag bort de sötare varianterna tonic, jag föredrar dem med en betydande beska i, säger han.

Intresset för gin är stort i Sverige och i övriga världen och Hernö fortsätter att expandera.

– Förra året hade vi över 100 grupper och drygt 2000 besökare i destilleriet som kom för att prova gin, säger Elin.

– Och vi har byggt ut vårt destilleri och våra övriga lokaler varje år. Innan vi har hunnit slå i sista spiken är det redan för litet, fortsätter Jon och skrattar.

Finns det planer på att producera annat än gin?

– Vi får ofta den frågan, men svaret är nej. Det är gin vi kan och vill hålla på med.

– Däremot kommer vi säkert att skapa fler begränsade utgåvor. Det är jätteroligt eftersom jag då får gå tillbaka till labbstadiet och utveckla nya smaker. Det finns så mycket ogjort inom gin, så jag kan fortsätta med det i lång tid framöver, säger han och ler nöjt.

Fakta:

  • Hernö gin bildades 2011.

  • Första ginen lanserades 2012

  • Första utmärkelsen var Gin Grand Master, 2013

  • Andra goda exempel på framgångar i några av världens mest prestigefulla dryckestävlingar: World’s best Gin 2017 och 2018, World’s best London Dry Gin 2017, World’s best Gin & Tonic 2016, San Fransisco World Spirits Competition Double Gold 2017 och Gin Producer of the Year både 2017 och 2016 är några av dem.

  • I dag är Hernö Gin det mest prisbelönta ginet i Europa och utsett till World’s Best Gin två år i rad.

Hernö Gin

337,00 kr


Elegant enbärskaraktär med fräscha citrustoner och komplex blommighet. Kraftfull smak och en aning oljig känsla. Friska, krispiga toner av unga enbär och kryddighet från korianderfrön. En finstämd sötma tillsammans med vanilj och kassiabark. Eftersmaken av citrus och enbär hänger kvar tillsammans med lätta toner av svartpeppar.

Hernö Juniper Cask Gin

539,00 kr


Frisk doft av enträ och enbär, mjuka toner av citrusblommor. Kraftfull textur, en aning torr. Inledningsvis en framstående smak av gröna enbär med blommande peppar, följt av en diskret vaniljsötma. Komplex eftersmak av citrus och blommiga toner av koriander följt av enbär och sav från fatet som dröjer sig kvar länge.

Hernö Old Tom Gin

357,00 kr


Stor doft med kryddighet från skogen. Följt av friska, oljiga enbär och blomster. Mjuk textur med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar i en fin eftersmak.