Amaretto - Italiens älskling med en gedigen historia.

I denna krönika riktar vår krönikör Tine Shine blicken mot Italien med sin ikoniska mandellikör - amaretto.

Amaretto - Italiens älskling med en gedigen historia

Våren är äntligen här och med den följer grönskande natur och upptinade sinnen. Flyttfåglarna tycks inte bara föra med sig själva livet tillbaka till våra nordliga breddgrader utan de kommer också med sydliga influenser. Vi öppnar upp dörrar och fönster. Äntligen går det att umgås igen på det där sättet som är förunnat den sydeuropeiska kulturen med sina varma temperaturer; jag pratar långluncher på uteserveringar, fördrinkshäng som övergår i middagar och sociala soaréer. Så vad dricker vi i vårsolen? I denna krönika riktar jag blicken mot Italien med sin ikoniska mandellikör: amaretto.

Vad är egentligen amaretto?

Vid sidan av limoncello och grappa är amaretto den spritsort som verkligen kännetecknar Italien. Det exakta receptet och produktionsmetoden för amaretto varierar från märke till märke, men de flesta versioner karaktäriseras av sin distinkta mandelsmak, söta arom och lätt sirapsliknande konsistens. Några vanliga ingredienser som kan användas för att göra amaretto inkluderar bland annat vanilj, kanel, honung och karamell.

Amaretto avnjuts ofta på is som aperitif innan eller digestif efter en middag, men den kan också användas som ingrediens i cocktails. Några populära cocktails som innehåller amaretto är Amaretto Sour, Godfather och Almond Joy Martini. Dessutom är amaretto ett trevligt inslag i glass och desserter. En tiramisu hade till exempel inte varit en tiramusi utan amaretto!

Amaretto Disaronno

Legenden om det explicita Made in Italy-varumärket Amaretto Disaronno sträcker sig så långt tillbaka som till renässansen. Det var år 1525 som konstnären Bernardino Luini fick i uppdrag att måla en fresk i den lilla staden Saronno i norra Italien, där en lokal skönhet som satt modell för honom tackade honom för hans arbete med en dryck som hon framställt genom att låta aprikoskärnor dra i cognac — et voilà: här har vi alltså föregångaren till amaretto som vi känner den idag.

Disaronno Originale

279,00 kr


Disaronno Originale har en söt smak med tydlig karaktär av mandel, samt inslag av nötter och örter. Disaronno avnjuts såväl i barer som på hemmaplan som avec, i efterrätter och i cocktails, bland annat i den välkända drinken Amaretto Sour.

Det sägs att receptet återupptäcktes av Saronno-familjen Reina någon gång under 1600-talet och modifierades därefter med tiden. Sedan tidigt 1900-tal har familjen Reina använt sig av sitt solida och högst hemliga recept som gjorde sig känt världen över som Amaretto di Saronno (amaretto från Saronno), och inte att förglömma har nog Disaronno en del av sin stjärnglans att tacka sin ikoniska flaska som har en fyrkantig form, designad på 70-talet av glasmästare från Murano.

Disaronno Velvet

219,00 kr


Disaronno Velvet har en sammetslen och gräddig textur och en söt, tydlig smak av världens mest populära italienska amaretto; Disaronno Originale. Kombinationen skapar en harmoni av oväntade smaknyanser.

Disaronno Velvet produceras av extraherad aprikoskärnolja som blandas med alkohol, socker och en essens av uppemot 20 utvalda örter och frukter som sedan blandas med grädde.

Amarettokultur

Amaretto är djupt rotad i Italiens kulinariska och kulturella traditioner. Under de senaste åren har det funnits en växande trend av hantverksproduktion av amaretto i Italien med nya och gamla producenter som experimenterar med unika smaker och ingredienser. Ett exempel är det nyligen lanserade Disaronno Velvet från Reina-familjen; en sammetslen gräddlikör med inslag av choklad och vanilj, som självklart bygger på originalets mandelkaraktär. Sammantaget är den italienska amarettokulturen en stark tradition som idag gör ett ryck vad gäller utveckling och innovation, både inom produktionsmetoder och användningsområden. Marknaden tycks efterfråga fler cocktailrecept med olika varianter av amaretto som basingrediens.

Det ljuva livet

Än idag fortsätter Reina-familjen att vara en ledande producent av amarettolikör, och likt många italienska dryckesproducenter värjer de inte för att promota sin produkt genom ett skimmer av äkta italiensk dolce vita; en elegant, traditionell och otvivelaktigt italiensk kultur.

Också här uppe i norden tar vi åter del av det ljuva livet i och med säsongsskiftet, och något som är oss förunnat är våra ljusa kvällar såhär års. Att njuta av en Amaretto Sour eller en Velvet Espresso Martini då solen ännu skiner efter en middag i goda vänners lag skulle jag kalla för det perfekta mötet mellan nord och syd; Sverige och Italien.

/Tina Shine