Aperitivo-kulturen och dess utveckling.

Aperitivo är ett kulturfenomen som innebär umgänge och aptitretande mat och dryck. Bartendern Tina Shine berättar om fenomenet och om hur aperitivon har utvecklats sedan den spridits till nordligare breddgrader.

Aperitivo

Aperitivo är kulturfenomenet som präglar hela den moderna barscenen där lättgjorda och lättdruckna cocktails med låg alkoholhalt, eller helt utan alkohol, har revolutionerat eftermiddagsdrickandet. Med sin aptitretande funktion har aperitivon spridits långt utanför sin sydeuropeiska hemtrakt och antagit nya spännande färger och former när den mött nordligare breddgrader.

För ungefär fem, sex år sedan rördes cocktailvärlden om av vad som kallas för the Low ABV movement, där ABV står för “alcohol by volume”. I takt med att uppfinningsrika bartenders återupptäckte rariteter inom starkvins- och örtlikörssortimentet (som ligger på mellan 15 och 30 volymprocent) och skapade nya sätt att sätta ihop drinkar på, som lovade en långsammare berusning, ökade efterfrågan på lågalkoholhaltiga cocktails hos hälsomedvetna konsumenter. Resultatet blev en världsomspännande dryckeskultur som svarade upp mot den sydeuropeiska aperitivon.

Natasha David är en av New Yorks främsta, mest kreativa mixologer. Som många andra i branschen har hon tagit sikte på drinkar innehållande alkoholdrycker av låg volymprocent — eller helt utan alkohol. I hennes bok Drink Lightly: A Lighter Take on Serious Cocktails presenterar hon 100 recept på drinkar i aperetivo-stil som kan hinkas om man så vill utan att riskera att bli kalasfull. Hon utforskar dagens aperitivokultur och skriver att en aperitivococktail är “en cocktail som uppmuntrar till interaktion och eftertänksam debatt, som lyfter humöret eller tröstar ett brustet hjärta. Det är ett glas som glädjefullt svämmar över och toppas med en fyllig och saftig apelsinskiva”.

Aperitivo är umgänge framför allt. Aperitivo är också aptitretande mat och dryck. I de sydeuropeiska länder där kulturen har sin boning är heta kvällar anledningen till att middagen intas långt senare än vad vi är vana vid i Sverige. Mellan lunch och middag behövs en munsbit för att stå sig bättre i väntan på kvällsmålet. Och självfallet ackompanjeras denna munsbit av något att dricka. I Italien åtnjuts bittra likörer, ibland för sig, andra gånger tillsammans med prosecco eller sodavatten. I Frankrike dricker man pastis. I Spanien röd vermouth. I alla fall då aperitivo dukas upp handlar det om att umgås. När dagens arbete har avslutats och solen börjar krypa mot horisonten, vare sig det rör sig om ledigt mingel eller förtroliga samtal med goda vänner, gör sig något lättdrucket utmärkt som sällskap.

Idag rör sig cocktails av aperitivo-stil långt utanför området sydeuropeiskt starkvin och örtlikör. Den karaktäristiska apelsinskivan får gärna vara kvar, men är inte längre obligatorisk. De bittra inslagen som kännetecknar aperitivo-cocktails håller också på att utmanas av mer friska och söta smakbilder. Blickar vi mot nordligare breddgrader som Nordamerika och Skandinavien är fläder, hjortron, slånbär och äpple inte ovanliga ingredienser i lättrusiga drinkar. Idén om att aperitivo är något lokalt är något som den bär med sig var än den inträffar.

Under sommaren kan Aperol i en spritz lätt bytas ut mot ett par centiliter flädersaft (koncentrat) för att få en svensk känsla på drinken. Ett rikt glas lokalproducerad äppelmust där en skvätt citron och några droppar valfri cocktailbitter i, bjuder på samma lena munkänsla som en pastis. Eller varför inte sippa på jordgubbslikör serverad i ett vattenglas med massor av is i, där några centiliter hemmagjord lemonad (citron, sockerlag och vatten) får balansera ut sötman och bidra med friskhet.

Möjligheterna för att skapa low ABV cocktails är oändliga. Idag produceras en myriad av intressanta produkter för ändamålet. Vare sig intresset för det sydeuropeiska ursprunget får inspirera till aperitivo, eller nyfikenheten för lokala produkter från hembygden i norr tar över, är poängen att njuta; att njuta av att vara tillsammans och av något lättsmält vad gäller mat och dryck.

/Tina Shine

Serveringsförslag till aperitivo:

Carpano Classico

239,00 kr


Blanda med torr sherry och röd vermouth i ett rocksglas med is i. Servera med en saftig apelsinskiva (alternativt blodapelsin)

Koskenkorva Strawberry

169,00 kr


Häll i ett vanligt vattenglas fyllt med is. Addera ett par centiliter hemmagjord lemonad (citron, sockerlag och vatten).

Pomme Doublée Apple Spritz

117,00 kr


Servera i ett stort vinglas med massor av is i. Garnera med ett par citronskivor och valfri ört, t.ex. mynta, basilika eller salvia.