Cane Rum Society - en svensk oas med rom.

Cane Rum Society har Europas största romsamling och erbjuder barhäng, romprovningar och karibisk mat. Läs vår intervju med grundare Duane Shepherd.

Cane Rum Society entré

Antagligen Europas största romsamling och världens största om man ser till vad gemene man har möjlighet att prova! Det hittar du på Cane Rum Society, enligt Duane Shepherd som är en av ställets två delägare. folk o folk begav sig dit för att få veta mer om det och om rom.

Det går inte att ta miste på att det är rom som står i fokus på Cane Rom Society. Från golv till tak finns inglasade och nätförsedda hyllor och skåp som är fulla med romflaskor i olika nyanser med varierande etiketter. Över borden hänger något som ser ut som jättelika fågelburar, även dessa är fyllda med flaskor. Snillrikt placerade ljusslingor förvandlar den bärnstensfärgade spriten till effektfulla lampor.

På golvet står palmer i stora krukor och ovanför bardisken klättrar tygpapegojor i olika färger som bidrar till det exotiska intrycket. De två grundarna Duane Shepherd och Niklas Blomqvist har skapat en inbjudande karibisk oas på gränsen mellan Stockholm och Solna.

Rhum, rum och ron

För Duane, som ursprungligen kommer från Trinidad och Tobago, föddes romintresset tidigt och Niklas är privat romsamlare. De träffades under en destilleriresa för några år sedan och beslutade sig senare för att starta en verksamhet tillsammans – som naturligtvis skulle handla om rom.

– För mig kändes det naturligt att göra något som associerar till karibisk mat och rom. Då fanns det ingen karibisk restaurang i Stockholm och jag gillar att skapa företag som fyller en lucka i marknaden. Så vi bestämde oss för att satsa på mat från Västindien på en hög nivå, säger Duane. Men det är förstås rommen som står i centrum. – Jag brukar säga att rom inte enbart är en spritsort, det är också en religion. Den har en själ och en speciell historia, även om den inte alltid är särskilt trevlig eftersom den hör samman med slaveri.

Rom kom till som en biprodukt vid sockerframställning, och på 1600- och 1700-talen skeppades slavar från Afrika för att arbeta på de karibiska sockerplantagen.

– Kolonialiseringen delade upp Karibien mellan engelsmän, spanjorer, fransmän och portugiser och varje kolonisatörsland gav rommen sin speciella stil.

Det är också därför som rom stavas på så många olika sätt.

– Du har rhum som är den franska varianten, rum är engelska och på spanska skriver man ron. Vilken stil har ni mest av här på Cane Rum Society? – Här har vi alla sorter från olika kategorier. Vi delar inte in vår rom utifrån ursprungsländerna, säger han.

– Totalt har vi 1 700 olika sorter som så vitt jag vet är det den största romsamlingen i hela Europa, den är i alla fall definitivt störst i Skandinavien. Och jag tror att vi är den största i världen dit man kan komma och prova rom. Han berättar att det går att prova nästan all rom som finns hos dem, utom några av flaskorna som står inne i ”Rare rum library”.

Rare rum library och Duane Shepherd
Rare rum library och Duane Shepherd

Ett referensbibliotek med rom

Rare rum library är en särskild avdelning i lokalen där de förvarar sina rariteter. Här finns ovanliga sorter, begränsade upplagor, single vintage-rom (det vill säga pot still destillerad årgångsrom från ett och samma destilleri) med mera.

– Många av flaskorna där inne är i en form av tidskapsel eftersom de är begränsade och ofta mycket ovanliga, förklarar Duane.

De kan vara sådan rom som har slutat produceras, eller bara gjordes i liten upplaga för någon premiärminister, eller några flaskor som togs fram för att testköras på en mindre marknad.

– Vi får tag i en hel del spännande saker, även unika experiment. Och det kan vara från destillerier som inte längre finns, som till exempel Caroni från Trinidad som stängde ned 2003.

När Duane och Niklas införskaffar de speciella sorterna försöker de att köpa mer än en flaska, det ska helst vara åtminstone tre. En av flaskorna lagras i biblioteket som en form av referensexemplar för ”klenoden” och de andra två har de i provningar.

Var hittar ni de här ovanliga flaskorna?

– Jag har haft turen att arbeta med romvarumärken i över trettio år och har därför en värdefull lista med kontakter. Även Niklas har ett stort kontaktnät. Dessutom känner många i branschen till oss och vet vad vi är intresserade av, så de hör av sig till oss när de har något speciellt.

Men han framhåller att Cane Rum Society även har mer vanliga och lättillgängliga sorter av sockerrörsspriten.

– Vi får ju inte sälja rom för hemmabruk här, men vi kan ge tips på vilka flaskor som folk kan köpa på Systembolaget, även utöver dem som står på butikshyllorna. Varje månad har vi romprovningar och då kan man komma hit för att lära sig mer och testa de märken som finns i beställningssortiment.

Cane Rum Society bjuder ibland också in varumärkesambassadörer eller andra representanter från producenterna och ger dem möjlighet att möta gästerna samt arrangerar rommiddagar där gästerna både får prova rom och de karibiska rätterna.

Cane Rum Society

Whiskyentusiaster går över till rom

Hur ser det ut i Sverige, är rom populärt?

– Den ökar i popularitet. Många whiskyälskare har börjat upptäcka rom. En del på grund av en slump, men många provar rom för att de är nyfikna. Man betalar bara en bråkdel för en 21 år gammal rom jämfört med en lika gammal whisky. Och den är ofta minst lika god, om inte godare, säger Duane och ler.

Är det för att rom är sötare än whisky?

– Det är ett vanligt missförstånd. Rom kommer från destillerad sprit och är inte sött i sig. Men en del producenter tillsätter socker i rommen och andra lagrar den i sherryfat för att få en sötare smak. Så om det smakar sött beror det troligtvis på att man har gjort något med rommen. Sedan 2021 har EU infört nya regler kring sockermängden. Rom som säljs inom EU och är buteljerad efter 25 maj 2021 får innehålla maximalt 20 gram socker per liter.

Hur är kunskapen hos oss svenskar om rom?

– Den är begränsad. Och det kan vi se med tanke på våra romprovningar. De är utsålda månader i förväg. Intresset finns, men de har inte så många ställen dit de kan gå.

De som är intresserade av att testa rom av olika stilar, varumärken och ursprung kan alltså boka in sig på någon av deras månatliga provningar.

– Den 13 maj kommer Sveriges första romfestival någonsin att äga rum på i Stockholm. Alla som vill testa mycket rom är jättevälkomna dit, säger Duane.

Stockholm Rum & Caribbean Drinks Fest äger rum lördagen den 13 maj på K-märkt, Garnisonen i Stockholm.

Cane Rum Society Adress: Ninni Kronbergs gata 1, Solna Hemsida: canerumsociety.com