Den alkoholfria vågen.

Utbudet av alkoholfria alternativ växer och är cocktailvärldens hetaste trend just nu. Här får du recept på tre fantastiska alkoholfria drinkar.

Människor som firar med alkoholfria drinkar

Den uppsjö av alkoholfria destillat som sköljt över marknaden på senaste är något av cocktailvärldens hetaste trend. Tina Shine testar att blanda drinkar på O.P. Andersons alkoholfria snapsar och berättar varför alkoholfria cocktails är bartenderns nya blanka blad.

Från låg alkoholhalt till helt utan alkohol

För några år sedan sköljdes cocktailscenen över av en rörelse som kallades “Low ABV movement” där ABV står för Alcohol By Volume. Lågalkoholhaltiga drinkar à la aperitivo style och “korta” (dvs. halva) efterfrågades av en hälsomedveten publik. När den lågalkoholhaltiga rörelsen kommit, sett och segrat var det tid för något nytt. Och detta nya har trätt fram i form av cocktails helt utan alkohol.

Alkoholfri sprit gör global succé

Alkoholfri sprit tillverkas med samma metoder som vanlig sprit - genom destillering, fatlagring, bryggning och filtrering. Gnistan till den globala alkoholfria cocktailrörelsen tändes när producenterna bakom Seedlip i Storbritannien lanserade världens första alkoholfria destillat år 2015. Framgången var ett faktum och Seedlips sortiment vidgades i samma takt som spelrummet för sofistikerade alkoholfria cocktails. Idag dyker det upp nya produkter vitt och brett över kontinenterna som motsvarar och är ämnade att användas som sprit och starkvin. Både småproducenter och de stora sprithusen skyndar nu att ta fram sina egna versioner.

O.P. Anderson gör alkoholfri snaps

O.P. Andersons alkoholfria snapsar lanserades på Systembolaget i december 2021 i en så kallad mixpack. Kartongen om sex st 50 ml-flaskor innehåller tre alkoholfria varianter av O.P. Andersons mest populära snapsar; Original, Petronella och Klar. På Systembolagets hyllor är snapsarna de första i sitt slag och således banbrytande på den svenska marknaden. 

“O.P. Anderson genomsyras av tanken att högtider firas bäst tillsammans och vill förena människor i ett gemensamt firande som inte lämnar någon utanför. Därför är det otroligt kul att kunna erbjuda alkoholfri snaps från O.P. Anderson så att alla kan vara med i gemenskapen oavsett om man har alkohol eller alkoholfritt i glaset”, säger Sanna Sundin, Senior Brand Manager på Anora.

Samtliga snapsar är ekologiska och kryddade med de klassiska O.P. Anderson-kryddorna kummin, anis och fänkål.

Fyller ett tomrum

Den spritfria “spriten” fyller onekligen ett tomrum. I flera år har bartenders arbetat med att förnya sig när det kommer till utbudet av alkoholfria drinkar. Nyanserna vi vill åt i en cocktail har många gånger tyckts vara svåra att uppnå utan den komplexitet och tyngd som sprit erbjuder, och vi har ofta fått kämpat för att skapa cocktails som inte enbart blandar de i sammanhanget ganska tjatiga ingredienserna som till exempel citrus, socker och drinkmixers. 

I boken Good Drinks citerar författaren Julia Bainbridge bartender Ryan Chetiyawardana som säger att ”Det handlar inte om att göra en drink minus sprit. Det handlar om att vara noga med att göra en balanserad drink — och den råkar inte innehålla sprit”.

En positiv utveckling

Både i branschen och i samhället i stort ökar medvetenheten kring alkohol och dess skadliga sida och idag hånas inte längre den som inte vill dricka alkohol på samma sätt som tidigare. Tvärtom ser vi att fler och fler efterfrågar alkoholfritt, speciellt bland unga. Personligen ser jag väldigt positivt på den här utvecklingen. I Sverige spirar en ny snapstradition där de som av olika skäl väljer bort alkohol är delaktiga i "ritualen” på samma villkor som de med rusdryck i glasen. Globalt görs inte längre någon skillnad på hur cocktails med eller utan alkohol skapas; samma omsorg och samma kvalitet eftersträvas.

O.P. Anderson Alkoholfri Snaps

109,00 kr


Samtliga snapsar är ekologiska och är kryddade med de klassiska O.P. Anderson-kryddorna kummin, anis och fänkål.

Paketet innehåller originalkryddningen, en variant med äppelkaraktär och en med kryddighet av dillfrö och citron.