Drinkar med grädde.

Bartendern Tina Shine berättar om vad som skiljer dagens gräddcocktails åt från klassikerna samt ger tips på smarriga drinkar med grädde.

Gul drink med grädde

Kristallklara cocktails med ett elegant skiktat lager av lättvispad grädde är en cocktailstil som gör sig extremt bra på bild och som har kommit att bli allt mer eftertraktad av trendkänsliga cocktailkonnässörer världen över. Att blanda alkohol med grädde är förvisso inget nytt. Så vad skiljer dagens gräddcocktails åt från klassikerna? Och vad händer när klassiska kalla cocktails värms upp och får en silkeslen gräddtopp?

Måste drinkar med grädde skakas?

Historien om grädde i cocktails tar vid då krögaren Henry Ramos skakade sin Gin Fizz med ett par centiliter grädde på 1880-talet i New Orleans. Drinken blev en riktig hit, och än idag serveras Ramos Gin Fizz på barer runt om i världen. Ett par decennier senare dök drinken Brandy Alexander från 1910-talet upp, och ett halvt sekel efter Brandy Alexander gjorde White Russian global succé under 1960-talet. På 70- och 80-talen trendade söta pastelldrinkar som till exempel mintgröna Grasshopper och babyrosa Rosa Pantern, båda skakade med grädde. Och år 2006, då jag fick sätta mina fötter på krogen för första gången, beställde folk fortfarande drinken Orgasm vill jag minnas, som skakades med både mjölk och grädde. Okej, jag ska erkänna att jag också beställde den drinken vid ett par tillfällen då det begav sig. För visst är det otroligt gott med drinkar med grädde. Men varför, kan man fråga sig, har grädden gått från att skakas med drinken till att ha hamnat som ett lager på toppen?

Kaffedrink med grädde
Kaffedrink med grädde

Grädde på toppen

Den klassiska kaffedrinken Irish Coffee är nog den drink som flest får för ögonen när det kommer till bilden av en cocktail med ett skiktat lager vispgrädde på toppen. Men för en åtta-nio år sedan, när bartenders började använda sig av gräddsifoner innefattade grädde på toppen-stilen inte längre enbart den hett rykande kaffedrinken. Även kalla cocktails fick sig nu ett krämigt vitt täcke.

3 anledningar till att gräddtoppen har blivit så populär:

1. Det ser riktigt bra ut

Tänk er en genomskinlig drink i ett vackert dessertglas med ett rosa gräddskum på toppen. Representationen av transparenta cocktails som toppas med grädde är idag omfattande, både viralt och “irl”. Att klarifiera grumliga drinkar har varit populärt i flera år nu och lika länge har gräddtoppen på dessa kristallklara cocktails setts till.

2. Texturkontrasten krämig grädde / lättflytande cocktail är kittlande

Idag skiktas alltså grädden på toppen jämfört med förr, då man skakade grädden med drinken för en krämig helhet. Gräddtoppen bidrar till en sensorisk upplevelse då texturskillnaden bryter av klunken.

3. Med gräddsifonen blir arbetet effektivt och grädden blir en “signatur”

Cocktailscenen förnyar sig ständigt. När det kommer till teknik och visuellt uttryck är gräddsifonen ett betydande inslag i utvecklingen. Att skikta grädde har gått från kladdigt till behändigt. Det är lätt att smaksätta grädden och få till kontinuerlig smak, konsistens och utseende.

Drink med grädde och bartender med gräddsifon
Drink med grädde och bartender med gräddsifon

Varma drinkar med grädde

En varm drink täckt av sval silkeslen grädde erbjuder konsumenten en dubbelsensorisk upplevelse. Kontraster i textur och temperatur har sedan länge eftersträvats i ambitiösa restaurangkök och just dessa faktorer kan ha en avgörande effekt på en drinks omdöme. Att arbeta sinnrikt vid skapandet av cocktails är att ha omsorg om gästernas upplevelse. Redan år 2013 skapade Oskar Johansson gräddrinken Jakt & Tonic som tog hem guldmedalj i Hernö Gin Cocktail Awards. Oskar jobbade då som bartender på Corner Club i Stockholm. Såhär beskriver han sitt vinnarbidrag: “Jag ville skapa något nytt och som jag själv inte stött på tidigare men som samtidigt var väldigt enkelt. När jag tänkte på Hernö och dess nordliga härkomst så började tanken på att värma upp drinken. Jaktsäsongen och skog blev inspirationen. Vad passar sig bättre en kall höstkväll i skogen än en varm drink med silkeslen gräddtopp smaksatt med enbärsris? PANG!” Oskar kom alltså på den geniala idén att värma en Gin & Tonic och prägla den med en gräddsignatur. Patrik Tapper som är bartender och Brand Manager på Anora, satt och spånade på alternativ till Irish Coffee kom han att tänka på Oskars Jakt & Tonic.

- Då tänkte jag att varm Negroni måste väl också vara gott?! Så jag blandade det och det blev kanon. Idén kändes för enkel för att ingen skulle ha gjort det tidigare dock. Men efter att ha undersökt med bekanta på fem kontinenter så visade det sig att ingen verkar ha gjort det. Varm Negroni har gjorts men mer som en toddy, inte med grädde, vilket är det som gör drinken lite tycker jag, berättar Patrik.

Så föddes drinken The Negroni Warmer.

Varm White Russian?

I inledningen nämnde jag drinken White Russian. Ursprungligen innehåller en White Russian grädde och inte mjölk som kom att bli ett vanligare inslag vid populariseringen av drinken, inte minst genom filmen “The Big Lebowski” från 1998. Vad som skiljer White Russian från sina klassiska kompisar är att den aldrig har skakats. Den byggs, dvs. alla ingredienser hälls på varandra i ett glas med is. På en hel del cocktailbarer ser vi visserligen att White Russian servers med ett lager grädde på toppen. Men har du någon gång druckit en varm White Russian täckt av sval vispgrädde? Det har inte jag. Så vad det blir för fredagsdrink hemma hos mig den här veckan är det ingen som helst tvekan om. Varför inte testa ni också? /Tina Shine