Glöggdrink - en vintrig tappning av Vodka Sour.

Har du rödvinsglögg över och är sugen på en drink? Gör Tina Shines vintriga version av Vodka Sour. Vi kallar den Sour Polaris - både god och svinnsmart!

Vinterlandskap med Sour Polaris

Av Tina Shine

När min redaktör här på folk o folk frågade mig om jag har något tips på vad man kan göra med den glögg som blir över från glöggminglet i december började jag fundera på cocktailrecept med rödvinsglögg som ingrediens. Det ledde till en Sour Polaris; en vintrig version av klassikern Vodka Sour, som är busenkel att göra!

Till skillnad från till exempel brittiskt mulled wine och tyskt glühwein (som är kryddat rödvin) har den svenska rödvinsglöggen socker och starksprit i orginalreceptet. Svensk glögg är sötare och starkare än de europeiska systrarna och har därför en mer potent smak, vilket gör den väldigt tacksam att arbeta med även i en kall cocktail.

För ändamålet har jag komponerat en klassisk Vodka Sour med äggvita och en skvätt rödvinsglögg som “joker”.

Resultatet blir en krämig, sötsyrlig drink som skiftar i ljusrosa nyanser. De klassiska glöggkryddorna formar en smakbild av pomerans, ingefära, russin, nejlika, kanel och kardemumma; som verkligen får träda fram mot den neutrala vodka-basen.

Sour Polaris är en cocktail som smakar vinter.

avskiljare