Jordgubbarnas högtid är midsommar.

Äntligen är sommaren här och midsommarafton står precis runt hörnet. Att bjuda på drinkar med tydlig jordgubbskaraktär är ett bra sätt att piffa upp midsommarfirandet ytterligare. Här får du recept på 3 härliga jordgubbsdrinkar.

Jordgubbar i händer

Snart är det midsommar

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. Vi vet att midsommar firats i Norden sedan medeltiden, men att uppmärksamma solens högsta läge på himlavalvet har antagligen äldre rötter än så. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret med industrisemester till följd, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Midsommarafton har länge ansetts vara höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Vid de mellansvenska bruken serverades arbetarna sill, öl och brännvin till midsommar. Vilket ju är standard än idag.

Jordgubbar till alla!

Förutom sill, öl och brännvin är jordgubbar en sann midsommar-ikon. Den klassiska jordgubbstårtan har blivit ett stående inslag i månget midsommarfirande som till skillnad från sill, öl och brännvin dessutom är något även för de små. Färska svenska jordgubbar är starkt förknippade med högtiden och jag minns med glädje tillbaka på då jag som barn plockade jordgubbar inför midsommar på en självplocksplantage på Värmdö utanför Stockholm. Jag vill slå ett slag för självplock av jordgubbar inför midsommar. Det är en speciell känsla att dekorera tårtan och göra drinkar med jordgubbar som man själv plockat. Lokalt runt om i landet finns gårdar med jordgubbsplantager som öppnar för självplock ofta från början av juni, men det beror lite på breddgrad och jordgubbssort. Själva dagen då man är ute på plantagen är också en härlig upplevelse som bäst beskrivs som att få en koncentrerad dos av svensk sommar.

Jordgubbscocktails (för stora och små)

De svenska jordgubbarna är syrligt friska och ofta ganska söta i smaken, men smaken och karaktären på bäret beror mycket på vilken sort och vilket mognadsstadie det är i. Långa, ljusa sommardagar och kyliga nordiska nätter är en av hemligheterna med den speciella smaken hos våra svenska bär. Att bjuda på drinkar med tydlig jordgubbskaraktär är ett utmärkt sätt att piffa upp midsommarfirandet ytterligare. Bjud på en Frozen Strawberry Daiquiri som välkomstdrink, servera en jordgubbsgrogg till smörgåsbordet och häll slutligen upp en jordgubbslikör till kaffet.

För en lyckad midsommarfest

Midsommarens koppling till fest som markering av årets växlingar återfinns i dagens firande. Idag spelar midsommar fortfarande en symbolisk roll som markör för semestern och för sommarens början. Vare sig man tycker om sill och brännvin är det ofrånkomligt att ha med dessa klassiker på midsommarfesten. Lyckligtvis har de lätt-omtyckta jordgubbarna nått samma midsommarstatus. Smaken av jordgubb får, enligt mig, mycket gärna också komma i flytande form till firandet. Här finns det en uppsjö av alternativ vad gäller jordgubbscocktails. Men varför inte börja med ett (eller alla) av mina tre enkla recept här nedan? De kan göras både med och utan alkohol!

Glad midsommar och en härlig semester önskar jag er alla.

/Tina Shine

Tinas tre jordgubbsdrinkar:

Honeoye holiday

1. Honeoye holiday


Honeoye (uttalas honey eye) är en mycket vanlig, tidig jordgubbssort med generös sötma, frisk syrlighet och mycket bärsmak som blir en underbar grund att göra jordgubbsdrinkar på till midsommarfirandet.

Läs mer »