Sommaren är årstiden då den brittiska drinken Pimm’s Cup tar plats på scen. Drinken har fått namn från den likör som traditionellt sett utgör basen, men idag ser vi att denna likör med sin iste-liknande karaktär allt oftare byts ut mot hemmagjorda, kreativa och mer potenta motsvarigheter.
En engelsk klassiker
För en sådär fem, sex år sedan fick drinken Pimm’s Cup ett rejält uppsving i cocktailvärlden eftersom den erbjöd ett sött och friskt alternativ till de då mycket populära aperitivodrinkarna från södra Europa som ofta har tämligen bittra inslag. Pimm’s Cup bröt av denna trend med sin genombrittiska profil. Smakmässigt påminner drinken om ett iste som åtföljs av gurka, apelsin, ingefära och mynta.
Basen i en Pimm’s Cup består traditionellt av en söt likör från 1840-talets England på 25 volymprocent. Likören heter Pimm’s no1 och är namngiven av sin skapare James Pimm. Den har gin som bas (naturligtvis, den är ju brittisk) och därtill hittar vi citrus, örter och kryddor. Vad receptet innehåller mer specifikt än så är svårt att säga eftersom det är hemligt. Men är detta nästan 200 år gamla recept verkligen det bästa alternativet i en Pimm’s Cup? Mitt svar på den frågan är nej. Jag anser att likören är för blek i sin framtoning. Istället önskar jag, och många bartenders med mig, något mer potent.
Drinkklassikern byter bas
För att lyckas med en egen Pimm’s Cup är det viktigt att känna till originalreceptet så att vi utifrån det kan leka med smaker och utförande. Idag är Pimm’s Cup återigen på tapeten och finns i en uppsjö av versioner som byter ut den brittiska likören mot egentligen vad som helst som ändå flirtar med de typiska brittiska smakerna i originalet.
Traditionellt blandas likören Pimm’s no1 med antingen ginger ale eller sparkling lemonade. Den serveras i ett rymligt glas på is och garneras med färska frukter, örter och bär. Framförallt är det gurka, apelsin och rikligt med mynta som dekorerar denna drink men vi ser också jordgubbar, hallon, blåbär ja, vad som helst som är i säsong under sommarhalvåret. Därför kallas den i England ofta för en “garden cocktail” och är perfekt för trädgårdsfester och picknickar.
Så hur ska man tänka om man vill göra en egen variant av Pimm’s Cup? Här är en sammanfattning av vilka komponenter som bör vara med:
Bas:
Gin
Kryddor
Socker
Citrus
Bubblig drinkmixer:
Ingefära
Citrus
Garnityr:
Apelsin
Gurka
Mynta
Nu när vi har etablerat några typiska Pimm’s Cup-ingredienser kan vi utifrån dem hitta på vad helst vi vill. Som vanligt gäller “trial and error” i skapandeprocessen. Att tillåta sig försöka de kanske mest otippade kombinationer och lära sig av sina misstag är vad som driver bartenderyrket och cocktailvärlden framåt. I jakten på en perfekt variant på den populära drinken har jag stött och blött receptet och konceptet med mina egna idéer om vad en en somrig trädgårdsdrink kan vara, och här nedan hittar ni mitt recept. Det ultimata sättet att servera en Pimm’s Cup på är ur en ‘pitcher’, så mitt tips är att blanda drinken i en kanna om ni blir många. Hoppas det ska smaka!
/Tina Shine