Så klarifierar du drinkar.

Bartendern Tina Shine lär dig här hur du klarifierar drinkar och ger anvisningar till hur man klarifierar både citronjuice med mjölk och agar-agar.

Klarifierad drink

Här är recept på både klarifiering med mjölk och en vegansk variant med agar-agar. Sedan är det upp till dig att blanda i ditt eget punch-recept. Jag rekommenderar att börja med till exempel svart te, rom, sockerlag och ananasjuice. Värt att tänka på är att tack vare att vi idag kan förvara drycken i kylskåp behöver inte andelen citrus överstiga de andra ingredienserna och den kan förvaras i månader. Prova dig fram.

Klarifiering med mjölk:

10-12 citroner 1 dl mjölk

Gör såhär:

  1. Pressa citronjuicen och värm upp mjölken.

  2. Addera sedan citronjuicen till mjölken. Vätskan ska skära sig och se grötliknande ut. När du nått detta resultat adderar du punchen. Låt svalna.

  3. Häng upp en silduk och häll i vätskan. Samla först vätskan som rinner igenom och häll sedan genom silduken igen. Upprepa tills vätskan är så transparent den kan bli.

Klarifiering med agar-agar:

10-12 citroner 1 dl vatten 1,5 ml agar-agar

Gör såhär:

  1. Pressa citronjuicen.

  2. Addera agar-agar till vattnet och koka upp under omrörning.

  3. Låt vätskan svalna till en gelé.

  4. Bryt upp gelén med vispen och rör om.

  5. Häll försiktigt citronjuicen i kastrullen och fortsätt röra om.

  6. Häng upp en silduk och häll i vätskan. Upprepa silandet tills vätskan når önskad transparent effekt.

/Tina Shine