Scandic utvecklar drinkar med matsvinn.

Hotellkedjan Scandic har länge arbetat med hållbarhet. Nu har de skapat ett antal somriga, ekologiska cocktails där matsvinn är en av ingredienserna.

Razzycle - hållbar drink gjord på matsvinn från Scandic

Hotellkedjan Scandic har länge arbetat med både miljömässig- och social hållbarhet. Nu har de fortsatt den utvecklingen och skapat ett antal somriga, ekologiska cocktails där matsvinn är en av ingredienserna.

– Hållbarhet finns i vårt DNA och har gjort det de senaste åren. Vi har för länge sedan tagit bort engångsartiklar på frukosten och sugrör i baren, gått över till helsvensk kyckling och hamburgare av svenskt kött och helt slutat med buteljerat vatten, förutom i våra shoppar, säger Thomas Fankl, Mat- och dryckesansvarig för Scandic Sverige.

Nu har hotellkedjan tagit det hela ett steg längre och lanserat ett antal drinkar med matsvinn som tagits tillvara från frukostbordet.

– Vi ville gå ”all in” och förstärka värderingarna samt varumärket ytterligare och försöka bli nummer ett på marknaden, fortsätter Thomas.

Thomas Fankl på Scandic

Det fanns en lucka för svinndrinkar på marknaden.

Idén till att använda matsvinn i drinkar föddes när Thomas och hans kolleger på Scandic satt och diskuterade utveckling och hållbarhet. De kom fram till att det redan finns en hel del ekologiskt öl och vin på marknaden samt fairtrade-vin. Däremot är spritdelen och cocktails inte lika väl utvecklade avseende dessa frågor. Här fanns det alltså en outvecklad nisch och idén med drinkar på matsvinn föddes.

I nästa steg identifierade de restprodukter och matsvinn som kunde vara användbara och frågade det erfarna barteamet på Haymarket by Scandic om hjälp att utveckla cocktails. De hittade bland annat kaffesump där de tillsätter Koskenkorva och socker och skapar en kaffesumpslikör. Av överbliven gurka gör de en shrub och hallon som är på väg att gå ut blir till en syrup. Drinkarna finns på samtliga Scandichotell sedan den 21 juni.

– Nu slår vi två flugor i en smäll genom att både vara kommersiella och tänka helt nytt, men även med att ligga i framkant i branschen avseende hållbarhet.

Utbudet av ekologisk sprit är relativt litet, men i de nya drinkarna från Scandic har alla ingredienser miljö-, fairtrade eller någon annan form av hållbar certifiering.

Totalt har Scandic tagit fram fyra drinkar och alla går att få alkoholfria. Drinkarna fokuserar inte på alkoholen i sig, utan snarare på att ta till vara på matsvinn från till exempel hotellfrukosten och hur de råvarorna kan skapa nya och spännande smakkombinationer.

– Den som inte är optimal som alkoholfri är Ecospresson som då bara blir kaffe med lite grädde på, så den har vi avrått från att göra alkoholfri. Men å andra sidan kan man ju alltid beställa en frappé på hemgjord coffee brew.

Kunderna gillar konceptet.

Scandics nya drinkar med matsvinn

Mottagandet från kunderna har varit mycket positivt.

– De har gjort massor av inlägg på sociala medier. Någon gäst hade till och med blivit lite sur över att personalen hade missat att informera om att drinkarna fanns, säger Thomas och skrattar.

Dessutom föder det en positiv känsla hos medarbetarna på Scandic.

– Det finns en enorm stolthet hos dem och de tycker att det är roligt att vi har en unik produkt. Dessutom uppmuntrar det till ett kreativt arbete i baren – ett mer lekfullt arbetssätt. Vi vill ju att de experimenterar med matsvinn och hittar andra goda produkter att servera våra gäster, förklarar Thomas.

Han fortsätter att prata om fördelarna med att kombinera det ekologiska och matsvinn. Ibland tvingas de att ta vanlig gurka, för att den på frukostbordet tagit slut.

– Men det är egentligen bara positivt. Då har vi ju jobbat så bra med våra produkter att det inte har uppstått något matsvinn.

Men hur smakar egentligen svinndrinkarna?

– Jag har smakat dem själv, och de är galet goda. Det är kanonsommardrinkar, och Ecospresson passar perfekt som en dessert, säger han avslutningsvis.

Recept på Scandics nya drinkar:

Tomorrow Collins ->

Razzycle ->

Green Giggle ->

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


O.P. Anderson Petronella har en frisk smak av äpple och kummin tillsammans med toner av anis och fänkål. Den är underbar som snaps eller som bas i cocktails, som i Scandics nya drink Green Giggle!