För snart sju år sedan skrev jag min första krönika för folk o folk. Sedan dess har det blivit över 75 krönikor med drinkrecept, barkultur, spritkunskap, tips och trix för hemmabaren, infusioner, cocktailteknik bland mycket annat. Nu skriver jag min sista krönika och med den vill jag presentera några exceptionella barer i min hemstad Stockholm vars cocktailmenyer sticker ut.
Barer i stjärnklass
Jag har valt att fokusera på cocktailmenyerna i min beskrivning av mina favoritbarers stjärnklass, och det för att jag vill visa på olikheterna dem emellan. Barer kan skilja sig markant åt i sina koncept och hur de förhåller sig till trender och nycker i tiden. Utöver detta vill jag egentligen bara säga att du utan tvekan måste besöka de här barerna för att själva få uppleva magin.
RÖDA HUSET - plats 45 på The World’s 50 Best Bars
Röda huset drivs av Hampus Thunholm vars filosofi går ut på att arbeta med det bästa vår lokala flora och fauna har att erbjuda. På menyn hittar vi cocktails som Brända äpplen, Morot, Kolagräs med god grädde och Ljumna blåbär från Norrland. Andra skandinaviska ingredienser som fläder (från Gärdet), rödbetor, hallon från Hampus mamma, bränt päron, rönnbär från norr och rabarber och mycket mer används på kreativa och nyskapande sätt. Ja ni hörde ju, vem hade kunnat komma på en drink med kolagräs till exempel? Jo, Hampus, uppenbarligen.
Något rätt unikt för Röda huset är att spriten de använder i sina cocktails utgörs av vodka till sjuttio procent. Anledningen är att de vill framhäva smakerna från de nyss nämnda råvarorna vilket med fördel görs mot en så pass neutral smakprofil som vodkan erbjuder.
HÄKTET VÄNSTER - oldie but very much goldie
Häktet Vänster är en speak-easy som i många år har drivits av Svante Garsten men där Erik Aston nu tagit över stafettpinnen, då Svante jobbar vidare på annat håll i Häktets maskineri. På delen “Vänster” fokuserar de mycket på att växla sina konceptuella menyer på ett lekfullt och roligt sätt. Den fysiska menyn är nu utformad som ett ”kloss-pussel” där varje form representerar en egen drink. För att sedan spegla detta i drinkarna har de både skapat och noggrant valt ut ”glasen”, isen och garnityren för att följa tema och form. Detta kan innebära att du dricker din drink i ett martini-glas utan fot för att symbolisera en triangel, eller dricker en cirkel ur en rund bivax-gjutning.
När det kommer till inspiration för nya menyer eller drinkar så grundar det mesta sig i ”dumma idéer” som ofta till en början kan vara helt orelaterade till mat och dryck. Men enligt Svante och Erik är det det som gör Vänster unikt från resten av toppbarerna i Stockholm och som fortsätter göra deras jobb intressant och utvecklande. Några av deras favoritermenyer är: Tinder-menyn, Garnityr-menyn, Spel-menyn och Lego-menyn. Alla dessa tidigare menyer kan man spana in när man besöker dem då de numera är en del av inredningen.
Legomenyn på Häktet Vänster
STJÄRTILLERIET - Stockholms busigaste bar
Stjärtilleriet kallar på din uppmärksamhet på ett uppfriskande barnsligt sätt men behåller en sober inställning till sitt hantverk (bartending) och sin produkt (drinken). Barchefen heter Hugo Örn och han berättar att de på Stjärtilleriet känner att folk får alldeles för lite brev nuförtiden och har därför skapat ett fint gammeldags brev till gästen med ett intimt och personligt brev i. Deras meny lyckas med konsten attfå en att rygga tillbaka och samtidigt luta sig framåt, vilket jag bara kan applådera.
Vad gäller deras inspiration säger Hugo såhär: Det bästa som finns i världen är mat och råvaror och att få uppleva råvaror ihop som man inte har fått uppleva förut, det du, det får mig hög på livet. Så självklart letar vi ingredienser som är spännande och nya för oss och då blir resultatet i glaset minst lika spännande och nytt för oss.
COQUETEL SOCIAL - en bar som går mot trenden
En ambition för Sebastian Leidstedt och Gabriel Vikman som driver Coquetel Social var att de ville skapa en bar med känslan av att stiga in i Yves Saint Laurents semesterlägenhet i Rio de Janeiro i mitten av 60-talet. Inspirationen till baren är sydamerikansk retro. Cocktailmenyn däremot är som hämtad från vilken kosmopolitisk bar som helst innan cocktailrenässansen från sent 90-tal/tidigt 2000-tal, då fokuset flyttades till innovation och komplexitet utförd med extravagant teknik importerad från restaurangköken. Coquetel Social går emot den samtida cocktailkreativiteten och erbjuder istället klassiker utan krusiduller men med finess, kan man nog sammanfatta det till. De väljer noga ut sina råvaror och produkter för att ta fram de bästa versionerna av historiens absolut bästa drinkar.
TJOGET - folkets val
Det hade känts fel att inte ta med Tjoget på den här listan, även fast många känner till denna söderpärla vid det här laget och baren kanske inte är i behov av ytterligare publicitet. Men Tjoget, som drivs av krögarna Anderas Bergman och Joel Söderbäck, är ett etablissemang med cocktailbar, matsal, vinbar och ölcafé. I baren är drinkarna präglade av smaker från Sydeuropa, Nordafrika och Mellanöstern, alltså från regionen runt medelhavet, medan den rustika inredningsstilen hämtar inspiration från metropoler som London, Paris och New York. De har sedan starten 2012 levererat drinkar i världsklass och blivit prisbelönade flera gånger om. Några signaturdrinkar som fortfarande serveras på Tjoget är Beets by Tjoget som blandar rödbeta med vodka och kokos, och Café con Leche: en klarifierad drink med maltwhisky, kaffe, Dulce de Leche och kakao. Utöver “Tjoget classics” listar de säsongsbetonade cocktails och klassiska cocktails. De arbetar framför allt med europeisk sprit som gin, cognac, brandy, vermouth och sydeuropeiska bitters.
Fler bra barer i Stockholm
Jag hoppas att den här texten har väckt nyfikenhet och inspirerat till upptäckarlust. Som cocktailstad har Stockholm länge hållit världsklass och det har vi våra ambitiösa eldsjälar som jag nämnt ovan att tacka för, som bara är ett axplock av många fler namnkunniga inom branschen. Den svenska cocktailscenen har gjort sig ett namn genom att vara bland de bästa i världen på att “sätta smaker” så att säga. Och det vittnar fler cocktailbarer med speciella cocktailmenyer om. Här nedan är ytterligare några ställen du inte får missa.
Drink på Lucy's Flower Shop
LUCY’S FLOWER SHOP
En hemlig pärla som kombinerar blommiga toner och oväntade smakkombinationer. Atmosfären är intim och menyn förnyas ständigt med nya, fantasifulla drinkar.
LE HIBOU
Bank Hotels översta våningsplan hyser baren Le Hibou och är inspirerad av en exklusiv parisisk våning. Här får du uppleva en fusion av klassiska cocktails med en modern twist.
BAR ZEPPELIN
En del av klassiska Gondolen vid Slussen som erbjuder en spektakulär utsikt över Stockholm. Fokus ligger på rena smaker och perfektion i varje drink.
BLACK MILK GASTRO BAR
En cocktailbar med starka influenser från gastronomin, då främst japansk omasake. Här är det lika mycket fokus på presentation som på smak, och varje drink är ett litet konstverk.
CADIERBAREN
Belägen på Grand Hôtel, erbjuder denna klassiska bar en sofistikerad upplevelse med tidlösa cocktails och en lyxig miljö. Perfekt för en elegant cocktailkväll.
PARADISO
En bar med karibisk charm som blandar tropiska smaker med moderna tekniker. Här kan du räkna med att få en smakresa fylld med färg och fantasi.
PHARMARIUM
Beläget vid Stortorget i Gamla Stan, är denna cocktailbar inspirerad av Sveriges första apotek från 1500-talet. Smakerna är botaniska och de har gästens sensoriska upplevelse i fokus.
TIKI ROOM
En färgsprakande hyllning till polynesisk kultur och exotiska smaker. Denna källarbar på Rörstrandsgatan är Sveriges första och enda äkta tiki-bar.
Stor tack för mig. Vi ses i vimlet!
/Tina Shine