Vi välkomnar O.P. Andersons Gastrogarde.

Nu säger vi hej till O.P. Anderson Gastrogarde. Men vad är det egentligen och vilka är kockarna? Jonas Ericsson berättar allt du behöver veta, och lite till.

Vi välkomnar Gastrogardet

Snaps till sill, till kräftor och på julbordet – den svenska snapstraditionen är lika självklar som Kalle Anka på jul och jordgubbstårta på midsommar. Att snaps ska drickas på ett visst sätt och till en viss typ av mat är förankrat i den svenska folksjälen, så vad händer om man börjar tänka utanför de traditionella banorna?

Vi fick en pratstund med Jonas Ericsson, som varit med i utformningen av O.P. Anderson Gastrogardet, för att få veta mer om initiativet.

Berätta, vad är Gastrogardet?

”Gastrogardet är ett gastronomiskt team som består av kockar, bartenders och master blenders som är otroligt kunniga och intresserade av sprit och mat.

Jag och Stefan Clare är gamla bartenders och vi har våra master blenders ”bakom oss” på Anora. Men för att få ett komplett gastronomiskt lag ville vi också ha med ett antal kockar, och då valde vi ut de vi tycker är bäst! Resultatet är O.P. Anderson Gastrogardet och själva syftet är att sprida både glädje och kunskap om akvavit och mat i kombination men även för att inspirera andra och varandra.

Gardet betyder bland annat ”de erfarna” och det är det vi vill lyfta. Vi är ett gäng proffs som vill uppfinna akvavit & mat 2.0 genom ett långsiktigt samarbete med krogar och människor över hela landet. Så man får hålla utkik – plötsligt dyker vi upp.”

Vilka är kockarna?

”Klara Lind, Douglas ”Dogge” Tjärnhammar Alm, Jimmy Nygren och Kalle Olofsson.

Klara tänker i helt nya banor och utmanas av att blanda in akvavit i mat. Hon har lång erfarenhet från restaurangbranschen och har jobbat mycket med dryck och har en passion för akvavit.

Dogge är otroligt duktig på svensk husmanskost och med Sillkaféet i Gamla Stan är han en fantastisk ambassadör för svensk snapstradition och svenska smaker.

O.P. Andersons Gastrogarde

Jimmy och Kalle brinner verkligen för akvavit och snaps och är man nyfiken på nya sorter och kombinationer är det till deras restaurang, Två små svin, man ska bege sig.

Det alla har gemensamt är att de är måna om att bevara hantverket och traditionen men gärna tänker brett för att hitta nya sätt att servera snaps på som gör att folk får upp ögonen för drycken.

Sen har vi självklart med vår master blender Jonas Odland och hans adept Malin Brogarth i teamet vilket känns tryggt eftersom de kan precis ALLT om akvavit.”

Du och Stefan har ju jobbat i bar länge, men kan ni laga mat?

”Vi är inte professionella men vi älskar att lära oss av resten av gänget. Vi gör så gott vi kan och älskar inspirationen vi får av kockarna!”