O.P. Anderson Björk och restaurang Nationalmuseum i samarbete.
I samarbete med restaurangen på Nationalmuseum lanserar O.P. Anderson en speciellt framtagen snaps med björk.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerade därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning. Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Allting som har med smaken att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare hos Anora.
Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic, och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Krydd-destillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.
I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem. Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin.
Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut fanns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak.
Dessutom har man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning. Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten.
- Vi har skaffat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.
I samarbete med restaurangen på Nationalmuseum lanserar O.P. Anderson en speciellt framtagen snaps med björk.
Läs mer »Från och med i år finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck - det kryddade brännvinet!
Läs mer »En julakvavit anpassad för det svenska julbordets smaker.
Läs mer »Vad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs mer »Varje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling vanns av Göran Storby med visan "Kulturkanon" som du hittar här.
Läs mer »31 maj är det Petronellas namnsdag. Vad har hon för koppling till O.P. Anderson? Och vad dricker du bäst den dagen - O.P. Petronella såklart.
Läs mer »Nu lanseras en somrig nyhet från O.P. Anderson. Petronella Hallon bjuder på en en mjuk och bärig karaktär av hallon samt en lätt kryddighet. Matcha den gärna till mat eller använd som bas i somriga drinkar.
Läs mer »Från farfars favorit till poppis hos rockers och barpersonal. Örjan Westerlund berättar allt du behöver veta om malörtskryddad bittersprit, vermouth och deras historia och användning.
Läs mer »Till all påskmat finns det minst ett kryddat brännvin som passar till och kan lyfta smakerna i rätterna. Kryddmästare Jonas Odland ger rekommendationer på snaps till påskbordets vanligaste rätter.
Läs mer »Visst finns det många trevliga snapvisor även till påskmiddan! Här hittar du ett vishäfte med passande trudilutter till påskmaten och en nubbe.
Läs mer »Nu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.
Läs mer »Avnjut den här goda alkoholfria varianten av drinken Olof Palme, som blandas på O.P. Andersons alkoholfria snaps. En riktigt läskande drink!
Läs mer »En värmande och kryddig drink med tydlig smak av äpple, kanel och kummin. Drinken toppas med vispad grädde och riven kanelstång.
Läs mer »En elegant och värmande vit glögg där kryddorna möter en hint av O.P. Anderson Original – perfekt för vinterns kyliga kvällar!
Läs mer »Den eleganta drinken Bright Lady med O.P. Anderson Original, triple sec, citronjuice, sockerlag och citronzest.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julbordets cheddarost med en ostcrème som toppas med korinter kokade i portvin, vinaigrette och rostade valnötter.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julens fläsk i form av en krispig fläsksida med rödkål och en härlig plommonkompott med apelsintoner.
Läs mer »Den prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs mer »Hot pot, så kallad eldgryta, är den kinesiska formen av fondue. Förenklat är Hot pot är en varm rätt som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Här får du recept på både en mild och en stark buljong.
Läs mer »Lobster rolls med en härligt krämig hummerröra är ett festligt sätt att servera hummer på. Dessa blir lite extra smarriga och lyxiga då de toppas med rom.
Läs mer »Hej, sa Petronella är en alkoholfri drink som hyllar Lennart Hellsing och hans barnvisa med samma namn. Drinken baseras på Petronella som är O.P. Andersons alkoholfria snaps gjord på äpple och kummin. En frisk drink med citron och tydliga toner av äpple.
Läs mer »En alkoholfri drink med svenska sommarsmaker som blandas på O.P. Anderson Alkoholfri Snaps, ginger ale, dill och gurkjuice. Perfekt att servera på midsommar eller sommarfesten.
Läs mer »Den här drinken är som en blandning mellan milkshake och marguerita med inslag av mogna päron och frisk lime.
Läs mer »Detta är en hot shot 2.0 som smakar precis som äppelpaj, fast i flytande form. Den är god året om men fullkomligt magisk under vintern, den måste provas!
Läs mer »Ebbis vuxenbål är en sommarbomb med smak av äpple, lime och vanilj! Passar perfekt som fördrink på sommarfesten eller för att överraska vännerna på parkhänget med något extra!
Läs mer »Den här supersomriga och vackra bålen är perfekt att servera som en fördrink på sommarens alla tillställningar när du ska ha många på besök.
Läs mer »En riktigt svalkande och alkoholfri sommardrink med härliga toner av passionsfrukt, citron och O.P. Anderson Original alkoholfria snaps.
Läs mer »O.P. Midsummer Mule är en alkoholfri och somrig variant av klassikern Moscow Mule. Drinken smaksätts av O.P. Anderson Klar alkoholfri snaps, ginger beer och lime.
Läs mer »O.P. Anderson bjuder här på en härligt syrlig alkoholfri drink med O.P. Anderson Petronella Alkoholfri Snaps. En underbar drink att bjuda på i vår och sommar.
Läs mer »En läskande och somrig alkoholfri drink med härliga smaker av O.P. Anderson Alkoholfri Petronella, fläder, citron och tonic med körsbärstoner. En ljuvlig sommardrink att bjuda på till nära och kära.
Läs mer »Ostron och brynt smör - det säger vi inte nej till. O.P. Anderson Gastrogardets stjärnkock Klara Lind bjuder på ett recept med just det.
Läs mer »Grillad sparris som serveras med en smakrik ostkräm och pocherat ägg - en härligt "vårig" rätt framtagen att passa extra bra till O.P. Petronella akvavit.
Läs mer »Ett härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Läs mer »Sommarsallad med färskpotatis, varmrökt lax, hallon och getost - hur gott låter inte det? Passar lika bra till söndagsmiddagen som till större bjudningar.
Läs mer »Dessa Pickled Deviled Eggs passar utmärkt att förbereda och servera som tilltugg när gästerna börjar droppa in. Östgöta Sädesbrännvin med sin whiskylika lagringskaraktär blir en perfekt match till äggen.
Läs mer »Mattias Ljungberg som driver det legendariska Tössebageriet har tagit fram en fantastistk smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.
Läs mer »Lagom till kräftpremiären bjuder Linnéa här på ett underbart recept på kantarellpaj i portionsformar med lagrad ost och brie!
Läs mer »Dogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Läs mer »Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.
Läs mer »Sedan 2007 har kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.
Läs mer »Det är inte ens alla köttätare som gillar sill - så varför inte testa en vegansk "sill" istället? Denna har Linnéa gjort med aubergine och morötter.
Läs mer »Revbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs mer »En ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs mer »En ljuvlig körsbärstarte med salviagrädde är desserten i vår grosshandlarlunch, speciellt framtagen för firandet av O.P. Anderson som fyller 130 år 2021.
Läs mer »Nordic Lemonade är den ultimata drinken till kräftskivan. Med smak av O.P. Anderson, äpple och dill passar den perfekt till den salta kräftan. Serveras gärna som bål!
Läs mer »Den tredje torsdagen i augusti är det officiell surströmmingspremiär. Testa att göra surströmmingsbumlingar!
Läs mer »En fantastisk drink på akvavit och jordgubbssaft med en härlig smak av jordgubb, dill och svensk sommar. Ett tips för extra sommarkänsla är att göra egen jordgubbssaft, alternativt att köpa ett fint lokalt varumärke med rikliga och äkta jordgubbstoner.
Läs mer »Den klassiska akvaviten möter fräscha sommarsmaker i denna härligt somriga drink från O.P. Anderson.
Läs mer »O.P. Anderson har gjort en egen "take" på den klassiska cocktailen Negroni. Recept och instruktioner hittar du här.
Läs mer »Festlig drink i ljuvligt rosa! Denna spritz med smak av hallon bjuder vi gärna på i sommar. Basen utgörs av Petronella Hallon som får sin vackra färg av ekologiska hallon.
Läs mer »En fräsch och fruktig drink med tydlig äppelkaraktär från både äppelcider och O.P. Anderson Petronella samt frisk smak av gurka och mynta.
Läs mer »Örjan Westerlund utökar Dry Martini-repertoaren med ett nordiskt bidrag och bjuder på en härlig cocktail med gin från O.P. Distillery.
Läs mer »Få sommarfeeling när som helst med en Gin & Tonic Strawberry Mint! De uppfriskande citrustonerna i vår senaste nyhet O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin i harmoni med tonic, jordgubbar och mynta.
Läs mer »En lyxig potatisrätt till julbordet. En royal innehåller en äggstanning med grädde. Här smaksätts den med juliga smaker av cheddar och kavring.
Läs mer »Helbakad kyckling och potatisgalette som serveras med en smörsås med sardeller och kapris samt en sallad med confiterad citrondressing.
Läs mer »Krämig tagliatelle med en sås gjord på syrad grädde, Västerbottensost och dragon. Hyvla färsk tryffel över pastan innan servering.
Läs mer »Olof Palme-drinken är en riktigt god törstsläckare och så enkel att blanda att vem som helst kan göra den hemma!
Läs mer »En av drinkarna som serverades på ELLE-galan 2019 är denna gröna, utsökta kreation.
Läs mer »Hedda Bruce bjuder på ett Bloody Mary-recept och tipsar om en hemlagad kryddmix som gör det enkelt att blanda din cocktail när det vankas brunch.
Läs mer »Uppgradera din klassiska GT till en O.P. Tonic med kryddig ton av anis, kummin och fänkål. En kul och välkomponerad cocktail som är lika god oavsett tillfälle.
Läs mer »O.P. Sour är en häftig drink som ser lika imponerande ut som den smakar. Utöver syran och sötman så har den en liten kick i garneringen i form av chili och koriander.
Läs mer »Den här gröna drinken kan få vilken trädgårsfantast som helst att jubla. I Green Light Collins blandas O.P. Anderson med citronjuice, sodavatten och en härlig sockerlag gjord på ängssyra.
Läs mer »Som en hyllning till den världsberömda svenska skådespelerskan så kommer här ett fantastiskt och elegant drinkrecept med O.P. Anderson och Xanté!
Läs mer »En svensk variant av Moscow Mule med kryddig akvavit som gifter sig fint med både ingefära och lime. Drinkreceptet hittar du här!
Läs mer »Ett härligt ginrecept från boken Svensk Gin - drinkar, destillerier och drömmar. Gin Gin Mule är ett riff på klassikern Moscow Mule gjord på O.P. Andersons Distillery Organic Dry Gin.
Läs mer »Den här lyxigt glimrande drinken serverades på Camilla Läckbergs releasefest för hennes nya bok "En bur av Guld". Det är en perfekt fördrink till de festligare tillfällena eller när du bara vill imponera på dina vänner.
Läs mer »I Göteborg har gänget på Restaurang Familjen; Tom Surma, Madeleine Åkerlund och Joakim Sjöberg, skapat den här drinken med mirakelväxten brännässla!
Läs mer »En svensk drink som bjuder på en vågad, fruktig och kryddig tolkning av den populära Cosmopolitan - med akvavit istället för vodka.
Läs mer »Gin och Tonic Norrlands är en frisk cocktail med O.P. Anderson Distillery Organic Dry Gin, toppad med tonic, citronmeliss och hjortron.
Läs mer »Den klassiska drinken White Lady men med en liten twist i form av O.P. Anderson Distillery Organic Gin som ger friskhet åt denna delikata cocktail.
Läs mer »O.P. Andersons tolkning av den klassiska drinken Manhattan som du kommer bli helt hooked av.
Läs mer »Blueberrie Coast blev vinnardrinken när O.P. Anderson arrangerade en drinktävling i samband med Sundvalls 400-årsjubileum. En hyllning till stadens skog, hav och blåbär.
Läs mer »En frisk, rosaskimrande drink där basen utgörs av Petronella Hallon. Du blandar den enkelt med citronjuice, sodavatten, sockerlag och sprit.
Läs mer »Prova att blanda till denna utsökta drink från ELLE-galan 2019! Makalöst god med juice från Rosenkvitten och hallonsocker.
Läs mer »