Viggo besöker Sveriges ölhuvudstad
I tisdags åkte jag MTR express, alltså ett tåg, från Stockholm till Göteborg. Det var en PR-resa för att locka affärsresenärer att åka tåg istället för att flyga mellan landets två största städer.
Min uppgift var att agera moderator i ett samtal mellan före detta finansminister Anders Borg och entreprenören Lena Apler. Lena har startat finansbolaget Collector som idag är en bank som omsätter miljarder. Rubriken på samtalet var "Uppdrag: rädda Göteborg".
Landets andra stad står inför en mängd stora utmaningar. Den stora dagstidningen GP befinner sig i rekonstruktion och riskerar att gå i konkurs. Företagsklimatet är sämre än i Stockholm och Malmö. Företagen tycker också att kontakten med kommunen kunde vara bättre. Bostadsbyggandet är svagt och till råge på allt bygger man inte i stadskärnan där människor vill bo, utan i förorterna. På 50- och 60-talet var Göteborg en framtidsstad med stor inflyttning. I dag är det tvärtom. Många unga, välutbildade människor väljer efter examen att flytta till Stockholm eftersom det är där de bättre jobben finns. Varje år drar 2600 personer i åldrarna 28-44 år. Till detta kommer gängkrig och kriminalitet. Nästa år börjar bygget av Västlänken vilket innebär att hela Göteborg kommer att vara en byggarbetsplats i 25 år. Staden ska äntligen få sin egen tunnelbana.
Man kan tro att staden snart ska åka ut i Kattegatt, men när jag kom fram till Göteborg verkade allt normalt. Solen sken och i parkerna var det lummigt och grönt. Jag gick till Tredje Långgatan vid Järntorget för att få något att äta och dricka. På 90-talet var detta en slummig bakgata, men nu är det sanerat och mycket elegant. Jag valde mellan tre krogar: Made in China, Taverna Averna (vi är ju i Göteborg) och Brewers.
Jag valde det senare eftersom jag vet att Göteborg är Sveriges ölhuvudstad. De senaste åren har det varit en explosion av lokala bryggerier och egensinniga ölsorter. Denna revolution har skett utanför de traditionella medierna och drivs av bloggare och skribenter i sociala medier. De viktigaste och bästa bor på Västkusten. Personalen på Brewers uteserving var vänlig och förklarade att deras fatöl är mycket god. Det var inget tomt löfte. Efter en stund dök startup-profilen Peter Kurzwelly från hubben g-lab 21 upp. Han berättade att appen Airdine föddes i Göteborg och att i bakgrunden finns krögaren Jonas Järvmarker i bolaget Avenyfamiljen. Appen som gör att du kan förvandla ditt hem till en hemmakrog på samma sätt som Airbnb förvandlar ditt hem till ett hotell kommer inom kort att lanseras i stora delar av världen. Jag tänker att med så egensinniga drycker, idéer och människor finns det mycket hopp för Göteborg.