Vinnarna och drinkarna från den årliga NK Galan

Varje år delas pris ut till de personer som gjort något extra för utvecklingen inom mode och design. folk o folk var där och rapporterar. 

Bild från NK Galan

Personer som gjort något extra för utvecklingen inom mode och design fick stå i rampljuset på NK Galan i onsdags, på Kulturhuset Stadsteatern. Årets tema var The Beginning of a Nordic Tale.

Allt som allt delades fyra priser ut varav ett utses av Nordiska Kompaniets kunder. Juryn bestod av Elin Frendberg, vd Swedish Fashion Council, Philip Warkander, Modedoktor, Ulrica Kejler, grundare och ägare Ink Label Group AB, Ulf Skarin, vd Veckans Affärer, Marcus Söder, Fashion Director CFA Projects och Elin Larsson, Hållbarhetschef på Filippa K.

Nordiska Kompaniets Hederspris gick till Acne Studios med följande motivering från juryn:

Acne Studios har inte bara skapat ett modevarumärke, de har också skapat en framgångssaga. Under tjugo år har de kombinerat kreativitet med affärssinne på ett sätt som aldrig upphört att överraska. De senaste åren har de dubblerat omsättningen i en modevärld med allt hårdare konkurrens. Idag är varumärket högt respekterat över hela världen.

Nordiska Kompaniets Varumärkespris gick till Filippa K som har röstats fram av NKs kunder som varuhusens just nu mest omtyckta varumärke.

Nordiska Kompaniets Samarbetspris gick till Adidas och Kanye West för Yeezy Boost, med motiveringen från juryn:

Mode och musik har länge gått hand i hand. Adidas har tagit detta kreativa samspel till helt nya höjder och genom att skapa ett hybridvarumärke har de lyckats fördjupa både musikerns trovärdighet i modevärlden, och bevisa att ett sportvarumärke kan ha ständigt skarp samtidskoll.

Nordiska Kompaniets Framtidslöfte tar sikt på Vetements med motiveringen från juryn:

Vetements har snabbt placerat sig som ett av de internationellt mest intressanta modehusen. Deras streetinspirerade estetik har redan hunnit omdefiniera vår tids syn på lyx, långt utanför ramarna för det egna varumärket. Medvetet långsamma tidscykler och begränsad produktion gör dessutom att plaggen lever längre i butik. Något som förstärker deras höga modegrad samtidigt som det skapar ökad hållbarhet.

Konstnären Anders Krisár designande statyetten för Nordiska Kompaniets Hederspris.

Under kvällens gala serverades:

Kanapéer: Bifftartar med dijoncreme samt färska örter Svamptoast med tryffelcreme Gulbeta, chevré, valnötter

Till fördrink bjöds gästerna på Xantelini och lite senare serverades en uppsjö av classy drinkar presenterade av Xanté. Recepten hittar du här nedanför.

Drinken Xantelli

Xanté Cognac & Pear

276,00 kr


Xanté har en stor doft med stark päronkaraktär och ton av cognac. Smaken har en kraft och intensitet som hos en fin fransk cognac. En söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.

Kan avnjutas ren med is, som shot, som avec, i cocktails och i kaffedrinkar. Dess breda användningsområde gör den perfekt som drinkingrediens.