Vodka Martini - Bonds favoritdrink.

Vodka är på några håll en underskattad dryck. Ansedd som smaklös och associerad med gränslösa fyllor. Men vodka finns i en mängd variationer, smaker och givetvis prisklasser, vilket gör den väldigt användbar som bas i drinkar.

Martinidrinkar med vodka

Någon som verkligen förstår det är James Bond, vars favoritdrink är Vodka Martini. Shaken, not stirred, såklart.

Redan i Ian Flemmings första Bond-roman som utkom 1953 får drinken, som fått namnet Vesper Martini, sin introduktion. folk o folk har listat de bästa dryckesscenerna i Bond-filmerna, och ger dig självklart receptet till Vesper Martini, så att du själv kan slänga ihop den på den internationella vodkadagen den 4:e oktober!

1: I GoldenEye från 1995 beställer Pierce Brosnan, som här gör sin första Bond-film, drinken tillsammans med piloten och skurken Xenia Onatopp. Hur Bond vill ha sin drink vet vi alla om, men hur motspelaren Xenia men här får vi också veta hur motspelaren Xenia vill ha den.

- Vodka Martini. Shaken, not stirred. And for you?

- The same.

- How do you take it?

- Straight up, with a twist.

2. Fem år senare i ”Man lever bara två gånger” från 1967 skojas det med konceptet ”shaken, not stirred”. Här får nämligen Bond, fortfarande spelad av Sean Connery, en martini som är omrörd och inte skakad. Det är agenten Dikko Henderson som serverar den, och ”misstaget” går obemärkt förbi.

- Oh, that’s stirred, not shaken, that’s was right, wasn’t it?

- Perfect.

3. På 2000-talet har vår agent drabbats av existentiell ångest. Borta är det bekymmerslösa livet på rivieran i technicolor. I James Bond-rullen "Skyfall" från 2012 noterar vi att han inte bara dricker vodka-drinkar hela tiden utan även testar andra spritsorter. Kan detta möjligen vara förklaringen till den dåliga sinnesstämningen?

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka är en svensk vodka med kungligt arv från 1700-talet. Det som främst ger Kronvodka sin karaktär är den fatlagrade kornspriten som är destillerad i kopparpannor på samma sätt som maltwhisky. Kornspriten lagras sedan på utvalda bourbonfat i 2 ½ år för att utveckla den stil vi kallar Kron.

Martiniglas med oliv på bardisk

Dry Martini.


Dry Martini - en mytomspunnen klassiker som florerar mycket inom populärkulturen. Den finns i många olika varianter men här får du receptet på en klassisk "drajja".

Läs mer »