5 lärorika podcasts och en YouTube-kanal om sprit och cocktails.

Tips på några av Sveriges bästa podcasts om cocktails och sprit, där du möter branschprofiler som delar med sig av sina proffstips.

Kvinna som lyssnar på podcast

Sommar hör hängmattan och en god bok till – eller varför inte ha en intressant och underhållande podcast i hörlurarna? folk o folk har spanat in några av Sveriges bästa podcasts om cocktails där du möter branschprofiler och får massor av tips från proffsen. Dessutom har spanat in en YouTube-kanal som du inte får missa.

Med eller utan is

”En podcast om barliv & cocktails” med Jonatan Östblom Smedje samt gäster. Podden har varit med i några år och sedan starten sommaren 2015 har det blivit hela 157 avsnitt. Från början var ambitionen att i varje gång gå igenom en cocktail tillsammans med någon välkänd svensk barprofil.

Utmed vägen har podden utvecklats och handlar även om andra ämnen – allt cocktailrelaterat förstås. Det kan vara allt ifrån något så aktuellt som hållbarhet och sugrörens vara eller icke vara, hur man gör bra is hemma till episoder om världens bästa barer, ingredienser, möten med producenter och mycket annat. Med eller utan is är en podcast för alla dem som vill hålla sig à jour med svenska barscenen.

Ginpodden

Ginpodden är enligt Joacim Lundin, mannen bakom podden, Sveriges första renodlade ginpod. Första avsnittet sjösattes i september 2020 vilket gästades av den svenske ginveteranen Jon Hillgren, entreprenören bakom prisbelönade Hernö gin. Fram till juni 2022 har det hunnit bli 36 avsnitt. Joacim intervjuar eldsjälarna bakom det svenska ginundret: producenter, tonictillverkare, dryckeshistoriker, författare, marknadsförare, bartenders och andra experter i branschen. Han riktar sig till alla dem som är nyfikna på vad det är som gör svensk gin så framgångsrik just nu.

Cocktailpodden

Cocktailpodden startades av de två vännerna Daniel och Jacob som gjorde så mycket som 120 avsnitt tillsammans innan Jacob dessvärre gick bort i cancer i december 2021. Daniel gjorde ett långt uppehåll, men är sedan maj 2022 tillbaka igen, nu med vännen Niclas.

I podcasten diskuterar de ”cocktails, drinkar, sprit, champagne och allt däromkring” utifrån ett lekmannaperspektiv eftersom upphovsmännen snarare är cocktailentusiaster än professionella bartenders, som gärna blandar cocktails hemma.

Det är en samtalspodd mellan framför allt de två värdarna som dyker ner i allt ifrån ingredienser, sprit, klassiska drinkars historia, kända suputer, tips på cocktails och dåliga drinkar till axplock av händelser och historier ur deras egna minnesbanker samt mycket, mycket mera. I några enstaka avsnitt bjuder de även in någon barrelaterad gäst.

 Emil Åreng, Adam Lundgren och Måns Herngren häller upp cocktails

Den blinda grisen

En av Sveriges mest kända bartenders Emil Åreng har i den här podcasten lierat sig med regissören och entreprenören Måns Herngren samt skådespelaren Adam Lundgren. Emil och Måns är mycket kunniga i både historier och anekdoter bakom kända och mindre kända cocktails, barer och profiler och kan det mesta om allt som innehåller alkohol och även en och annan alkoholfri variant. Adam är novisen i sammanhanget, som ställer intressanta och kluriga frågor och som snabbt utvecklas och lär sig om drinkar och ingredienser. Samtidigt som Den Blinda Grisen förmedlar mycket kunskap är den också underhållande att lyssna på och ger upphov till en hel del skratt.

Den Blinda grisen har haft uppehåll sedan oktober 2021, men de gamla avsnitten är väl värda att lyssnas på för dem som inte redan har hittat dit. Om det blir fler avsnitt än de 29 producerade är det ingen som vet. ”Inte just nu i alla fall”, svarar Emil Åreng på frågan.

Romradion

Romradion startade sommaren 2021 och drivs av Sveriges två främsta romprofiler Robert ”Romrobban” Sandqvist samt ”spritoraklet” Lars Renbjer, en duo som också är författare till Stora Romboken.

Enligt dem själva är det här Sveriges första podcast om rom. Som namnet skvallrar om är det en romfokuserad podcast där de diskuterar allt som kan relateras till rom. Lars och Robban intervjuer personer från hela romvärlden – romentusiaster, branschpersonligheter och producenter samt provar en massa rom och romdrinkar.

Vi får dessutom lära oss om hur man gör rom samt om den franska, spanska och brittiska stilen. I några avsnitt intervjuar de internationella aktörer och samtalet sker då på engelska.

David Kringlund på YouTube

David Kringlund har jobbat med dryck sedan 2008 och är den enda svensk som har vunnit bartender-VM i USA (2011). I dag är han en stor inspiratör i branschen och står bakom en framgångsrik Youtube-kanal med drygt 50 000 prenumeranter.

I filmsnuttarna berör David dryck i stort – och smått – och lär på klingande värmländska svenska folket i stort sett allt som är värt att veta i ämnet i allmänhet och cocktails i synnerhet. David besöker producenter och barer, bjuder in välkända profiler, blandar drinkar, testar recept och nya produkter med mera. Även öl och vin får då och då ta plats i Davids YouTube-kanal.

Bramble

Bramble.


Denna klassiska och lättgjorda cocktail kom till i mitten av 80-talet och är en gindrink med perfekt balans mellan syra och sötma med smak av björnbär.

Läs mer »
Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »