Cider och Calvados - från äppelträd till flaska.

Vi berättar hur man gör de goda äppeldryckerna cider och Calvados och tipsar om några produkter av hög kvalitet från äppelparadiset Normandie i Frankrike.

Cider som hälls upp i glas

Hösten innebär högsäsong för svenskarnas favoritfrukt - äpplet. Äpplen kan som bekant användas i både matlagning och efterrätter men är också en vital del i många drycker. I både cider och Calvados spelar äpplena huvudrollen och här djupdyker vi i hur man gör dessa två fantastiska drycker.

Äpplen blir till cider

Cider är en dryck som har funnits i flera tusen år och görs traditionellt av äpplen. Drycken tillverkas i dag på ungefär samma sätt som den alltid har gjort. Äpplena som används – så kallade cideräpplen har ett grövre fruktkött än de sorter som vi vanligtvis äter. Efter skörden tvättas äpplena och krossas eller finfördelas och pressas så att man får äppeljuice. Saften jäser sedan på naturlig väg eller genom att man tillsätter vinjäst. Därefter genomgår den jästa juicen en process som kallas klarning eller sköning för att fälla ut grumligheter och filtreras sedan (oftast). Kolsyran tillsätts vanligtvis genom kolsyremetoden, men viss cider efterjäser på flaska eller i tank, och får på så sätt sina bubblor.

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk cider med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare.

Cidern består av 100 % äpplen från ekologiska odlingar i Frankrike.

Cider blir till Calvados

Äpplen är också huvudnumret i Calvados – en fransk äppelbrandy som tillverkas av cider. Äppelbrandy kan naturligtvis produceras överallt i världen, men den som görs i Normandie i nordvästra Frankrike är ursprungsbeskyddad sedan 1942 och följer även särskilda regler för tillverkning. Som det äppelbrännvin Calvados är ska det ha en tydlig smak av äpple, även om äpplena ibland kan kompletteras av en mindre mängd päron. För att göra en flaska riktigt fin Calvados går det åt mellan 12 och 18 kilo, och det är inte ovanligt att odlarna använder över hundra olika äppelsorter i en och samma Calvados. Detta är inte något problem då det finns drygt 800 sorter i den franska regionen. De som används i Calvados är ofta inte särskilt goda att äta som de är, men om de plockas lagom mogna blir de utsökta i Calvados. För att framställa Calvados tvättas och skärs äpplena i bitar efter skörden och pressas till must som först får jäsa till cider. Musten vildjäser utan vare sig tillsatt socker eller jäst och lagras sedan innan de destilleras till äppelbrandy. Den lagras på olika sätt och destilleras en eller två gånger i kolonn- eller enkelpanna beroende på kvalitet.

För att få kallas Calvados måste spriten lagras i mints två år på noga utvalda franska ekfat. Lagringstid, typ av destillationsprocess samt vilka äppelsorter som producenten har använt och var de är odlade, ger upphov till Calvadosens ursprungsbeteckning.

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.

I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.

Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge

519,00 kr


Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och mild med lång eftersmak.

Calvados XO är sammansatt av 8-15-årig calvados från Pays d´Auge, alla med helt olika smaker och karaktärer beroende på årgång och exakt var äpplena plockats. Den idealiska blandningen är 40 % bittra, 40 % söta och 20 % syrliga äpplen. Pays d´Auge är det område i Calvados som ger högst kvalitet och till skillnad från övriga områden är endast äpple tillåtet och endast Pot-still destillering.