Kan du namnge minst tre av världens 10 mest sålda spritsorter?

Jag är nästan helt övertygad att du kommer gå bet. Jag tror inte ens du kan namnge världens mest sålda Whisky, Gin, Brandy/Cognac eller Rom. Gör gärna ett självtest innan du läser vidare i artikeln.

Soju

folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ger dig koll på den globala spritmarknaden.

Kan du namnge minst tre av världens 10 mest sålda spritsorter under 2015? Jag tror att de flesta läsarna av denna artikel svarar ja, eller i alla fall tror sig kunna göra en avancerad gissning. Men jag är nästan helt övertygad att du kommer gå bet. Jag tror inte ens du kan namnge världens mest sålda Whisky, Gin, Brandy/Cognac eller Rom. Gör gärna ett självtest innan du läser vidare i artikeln. Ta fram ett papper och skriv upp hur många spritmärken du vill, som du tror kan finnas med på tio i topplistan över världens mest sålda spritsorter.

Varje år utger tidningen Drinks International en bilaga som heter The Millionaires Club där de presenterar alla spritvarumärken som säljer mer än en miljon lådor (låda=9 liter)per år. Upplagan 2016 är en mycket intressant läsning där man får en bra inblick i den globala spritmarknaden. Det finns för övrigt 171 spritmärken som nådde den magiska miljongränsen 2015.

Kan du nämna tre av de största varumärkena?

Låt oss återgå till den initiala frågeställningen. Kanske klarade ni att namnge Smirnoff och Johnnie Walker som ligger på 5:e respektive 9:e plats. Sen tror jag att du inte ens var nära att lyckas pricka in en tredje. Smirnoff sålde under 2015 25,7 miljoner lådor, onekligen en imponerande siffra men Jinro, en sydkoreansk sprit av sprittypen Soju, drog iväg 73,8 miljoner. Även på tredjeplatsen finner vi en Soju med det välklingande namnet Chum Churum med 31,7 miljoner. Bland övriga lyckliga varumärken som kvalificerat sig till den åtråvärda 10 i topp listan finner vi en Brandy och en Gin från Filippinerna, 2 stycken indiska whiskymärken och en Rom samt en kinesisk Baijiu vid namnet Laojiao.

Jinro Soju en av världens mest sålda spritsorter

Men Absolut då, vår nations stolthet (som numera ägs av franska Pernod Ricard)? Ja det är faktiskt världens näst mest sålda vodka, och i konkurrens med alla de mest sålda spritsorterna finner vi den på 18:plats med en volym på 11 miljoner lådor.

Bacardi, inte störst längre

Nu kanske någon tänker: jag har hört att Bacardi är det största spritmärket. Men då får vi gå tillbaka en hel del år för att få rätt i det påståendet. Med tiden har man passerats av både Smirnoff och Johnnie Walker och tidigare hade man inte med de mer lokala spritmärkena i mätningarna. Bacardi ligger numer på plats 12 och är inte ens störst inom romkategorin eftersom man 2014 passerades av det indiska märket Mc Dowell´s No 1 Celebration. Mc Dowell´s finns också som whisky och är den näst största whiskyn i världen efter den likväl indiska Officer´s Choice som uppnådde en försäljningsvolym på 34,7 miljoner lådor. Det är hela 15,9  miljoner fler lådor än skotska Johnnie Walker som tar tredjepallen. På whiskyns 10 i topp har vi 7 indiska märken, 2 amerikanska och en skotsk.

G&T - populär på Filippinerna

De flesta har väl avnjutit en läskande Gin och Tonic, men antagligen är det extra populärt i Filippinerna eftersom det säljs nästan 4 gånger mer av deras Ginebra San Miguel än den internationella, och för oss mer välkända, Gordons Gin. Den stora draken vad det gäller Cognac är Hennesy med 5,9 miljoner lådor, men lägger vi även in andra Brandys är Emperador (Filipinerna) hela fem gånger större och Hennesy får även stryk av det nu för oss välkända namnet Mc Dowell`s.

Om vi tittar lite närmare på de stora aktörerna inom branschen så ligger de tio största spritföretagen bakom 101 av varumärkena som vi finner på The Millionaires Club listan (av totalt 171). Den riktigt stora aktören är Diageo/United Spirits med 37 stycken produkter. På andra plats finner vi Pernod Ricard med 18 stycken. Kanske får vi på Altia slå oss lite för bröstet eftersom vi i Sverige företräder två av de stora, nämligen Brown Forman (7 plats) och La Martiniquaise (10 plats)

Konsumtionen både ökar och minskar

Övriga slutsatser som kan dras är att i flera segment, framförallt vodka och skotsk whisky, rör sig konsumenterna mer och mot mindre exklusiva varumärken. Vad det gäller den totala konsumtionen av sprit har den ökat 5,6 % de senaste 5 åren. Men den ökningen beror helt på Asien, Indien, Afrika, Mellanöstern och Nordamerika eftersom den stadigt minskat både i Europa och i Latinamerika. Tittar man på de 171 mest sålda spritsorterna på listan och jämför 2015 mot 2014 hade 83 en ökad försäljning, 22 nådde likvärdigt resultat och 66 hade en nedåtgående trend.

Officer´s Choice en av världens mest sålda spritsorter

Jag måste erkänna att jag som folkofolks dryckesexpert har en stor kunskapslucka. Av de internationella sorterna på listan har jag provat de flesta, men vad det gäller de mer lokala varumärkena ser det verkligen skralt ut. Allt jag kan ge är ett smakomdöme på listettan Jinro som jag provade i lobbyn på ett flådigt hotell i Napa. Dock kom inte flaskan från baren utan från resväskan tillhörande en sydkoreansk sommelier som givmilt ville sprida sitt lands dryckeskultur. Det var en ganska neutral vit sprit, men de flesta svenskar skulle nog uppleva den som blaskig eftersom alkoholhalten var 20%. Den hade också en lätt sötma då den sötas med fruktos (14 gram/liter). Jinro säljs även med 24 och 25 alkoholprocent. Den med 20% finns faktiskt att köpa på finländska monopolet Alko om någon är intresserad. Nu har jag inte undersökt saken med mina finska kollegor, men jag kan ana att majoriteten av finska konsumenter tycker att Jinro smakar som en vattenskadad vodka, för övrigt en ganska vanlig spritdefekt som normalt orsakas av hemmavarande tonårsbarn.

Men naturligtvis skall jag försöka att åtgärda denna brist på erfarenhet och ett lämpligt åtgärdsförslag kommer att presenteras på mitt nästa utvecklingssamtal. Jag kanske borde resa runt en månad i Kina och prova olika sorters Baijiu. Det är ju ändå världens största spritkategori med en årlig försäljning på en halv miljard lådor. Det är väl en högst rimlig begäran att föra vidare till min arbetsgivare, eller vad tycker ni?

Listan över de 10 största spritvarumärkena

Varumärke 

Kategori

Ursprung

Volym 2015i miljoner 9 liters lådor

Jinro   

Soju

Sydkorea                  

73,8

Officer´s Choice

Whisky  

Indien                        

34,7

Chum Churum      

Soju       

Sydkorea                   

31,7

Emperador                       

Brandy  

Filippinerna              

30,5

Smirnoff

Vodka

Storbrittanien

25,7

Mc Dowell´s No 1

Whisky  

Indien                        

24,9

Laojiao                              

Baijiu          

Kina                            

20,8

Ginebra San Miguel

Gin

Filippinerna

20,4

Johnnie Walker

Whisky

Skottland                 

18,8

Mc Dowell´s No 1Celebration

Rom        

Indien                       

17,8