De mytomspunna örterna - bara en myt!

För att utröna sanningshalten i att kvanne skulle motverka spökerier övernattade Nille i en, enligt säkra källor, hemsökt våning på Östermalm i Stockholm. Såhär gick det...

Kvanne hjälper inte mot onda andar.

Enligt myten äger vissa örter snudd på övernaturliga krafter och har använts av krigare här i Norden för att hela och stärka såväl kropp som sinne. Dessa örter återfinns i allt från hälsokost av olika slag till örtlikörer, exempelvis Valhalla.  

Men kan det verkligen stämma att kvanne skyddar mot onda andar och häxkonst? Eller att ett svärdssår inte är någon match mot röllekans förmåga att stoppa blödningar? För att inte tala om det fullständigt orimliga i att malört skulle kunna göra dig synsk! Som den skeptiker jag är tog jag mig för att kontrollera sanningshalten i det här. 

Här är mina resultat.

V75

1. "Malört gör dig synsk"

Kan man förutse framtiden med hjälp av malört? För att kontrollera detta var det bara att glufsa i sig en rejäl dos av växten, promenera ned till närmasta ATG-ombud och satsa en slant.

Resultat V75
Svärdssår

2. "Rölleka hjälper mot svärdssår"

Att testa myten om att achillea millefolium, eller rölleka, har egenskaper som stoppar blödningar efter exempelvis svärdshugg kändes aningen vanskligt så jag tog det säkra före det osäkra och konsulterade medicinsk expertis genom att ringa upp min faster Barbro som varit verksam som allmänläkare i snart 40 år.

Hej Barbro! Snabb fråga: Ponera att jag blivit huggen av ett svärd och att det blöder rätt ymnigt, hur mycket rölleka behöver jag äta för att stoppa blödningen?

-- Hur mycket vad behöver du sa du?

Hur mycket rölleka – örten alltså - behöver jag äta för att få stopp på blödningen innan jag förblöder? Eller ska jag lägga bladen i såret kanske?

--  Blöder du nu?

Kanske, kanske inte.  Men OM jag nu gör det då?

-- Lägg på genast och ring en ambulans. Och spotta ut vad det nu är du tuggar på så de hör vad du säger!

Men...

-- INGA MEN! Lägg på. Ring ambulans. Spotta ut örter. NU!

Okej, tack för din tid då. Ses vi till påsk i år? Tror vi ska vara hos mamma va?

(klick)

3. "Kvanne håller onda andar i schack"

För att utröna sanningshalten i att kvanne skulle motverka spökerier övernattade jag i en, enligt säkra käller, hemsökt våning på Östermalm i Stockholm. Se filmen ovan för att se hur det gick.

Kontentan är att örterna som ingår i örtlikören Valhalla inte ger några som helst övernaturliga krafter. Däremot ger de vodkan en spännande smak.

Valhalla

202,00 kr


Valhalla är en örtlikör inspirerad av Nordens tuffa förhållanden. Basen utgörs av vodkan Koskenkorva och sedan har man tillsatt en noga utvald örtblandning av rölleka, kvanne och malört som ger Valhalla en spännande komplex, bitter smakprofil i kombination av citrus, ekologiska örter och kryddor avrundad med lakritsrot. Kan avnjutas ren med en isbit eller som shot.