Succélikören Grön Curaçao återlanseras.

Succén Grön Curaçao från 90-talet återlanseras och gör det mycket enklare för dig att blanda den klassiska drinken Gröna Hissen. Grön Curaçao är en av 12 nyheter som lanseras i höst.

Kronlikörer med Grön Curaçao i förgrund

Succén Grön Curaçao från 90-talet återlanseras. Den är först ut i en ny svensk likörserie som kommer att produceras av det klassiska varumärket Kron.

Under 1900-talets senare hälft fanns Gröna Hissen med på alla drinklistor i hela Sverige. Namngiven efter det klassiska lustspelet med samma namn där Gösta Ekman den äldre, dricker sig märkbart berusad på just denna drink i en av huvudscenerna. Dock är drinken kanske mest känd för sin gröna färg och russinen som åker upp och ned i glaset. När drinken för första gången skapades var is inte vanligt förekommande i Sverige så russinen kunde (inte helt ofestligt) röra sig fritt och på så sätt ”ta hissen” upp och ned i glaset. 

Grön Curaçao är än idag en av svenskarnas mest efterfrågade likörer och Gröna Hissen är en av de mest sökta drinkarna på folkofolk.se. Då likörmarknaden är relativt liten i Sverige och de flesta liköralternativen är internationella giganter har produkten länge saknats. 

Det känns fantastiskt kul att få återuppliva denna svenska likörserie som är härligt färgglad och där vi inte tummat på smaken. Självklart ska man kunna blanda en drink som är tilltalande för både öga och mun, säger Oskar Johansson, Brand Manager för Kron Hantverkslikör.

Grön Curaçao är en av 13 nya likörer

Grön Curaçao och Gröna Hissen

Att Grön Curaçao skulle vara först ut av de 13 likörerna som släpps nu i höst var en självklarhet. Många gånger tittas det på vad som funkar i USA men här har vi haft möjligheten att återskapa klassiker och skapa en mängd nya produkter som vi vet uppskattas här hemma samt tar vår drinkhistoria i beaktning.

Att en svensk drinkklassiker som Gröna Hissen inte har gått att blanda sedan tidigt 2000-tal känns otroligt trist. Men nu går det igen och det gör mig både stolt och glad. Länge leve Gröna Hissen!, utbrister Oskar.

Bakom likörens smakprofil står bl a Jonas Odland som till vardags inte bara är Master Blender för Kronvodka utan även kryddmästare för O.P. Anderson. Det är hans svenska kvalitetstänk och vana att jobba med kryddor och destillat i kombination med sin erfarenhet från Vin & Sprit som har satt ramen för hur likörserien ska smaka.

Likörerna är skapade utifrån de ursprungliga Vin & Sprit recepten från förra seklet. Därigenom är de byggda på arvet från tidigare generationers spritblandare och det hantverksmässiga kunnandet de hade. Med smaken i fokus så har alla likörer getts en genuin och tydlig karaktär som gör sig väl både i cocktails och för sig själva, säger Jonas Odland, Master Blender för Kron.

Fem likörer från Kron

Fler spännande nyheter att vänta

Nu rullar alltså den första hantverkslikören från Kron ut. Men fler ska det bli. Hela 13 produkter lanseras under hösten 2021 för att kunna förse svenskarna med en helhetsportfölj av likörer med smaker baserade på vad som är populärt i Sverige. Högkvalitativa likörer där smaken har varit huvudfokus och i en prisnivå som inte sticker i ögonen.

- Alla smakerna är vi inte riktigt villiga att avslöja än men en klassiskt simmig hallonlikör är så klart med i familjen. Vi kan också hinta om att en helt magisk limoncello-variant samt en kraftig fläderblomslikör med cognacsbas finns med på listan. Resten får bli en överraskning, fortsätter Oskar.

Designen på Kron hantverkslikörer står Arina Pauli för. Det är en design som är kommen ur det faktum att likörer oftast göms undan på grund av flaskan och etikettens utseende. För Kron har designen alltid varit viktig och likörserien är skapad med etiketter som berättar för användaren exakt vad som smakmässigt kan förväntas, vilken spritsort som basar och vilka smaker utöver titelsmaken som är med i spelet. Den informativa etiketten samt den historiska Kronmiljön gör att vi har en flaska man gärna lämnar framme.

Kron Hantverkslikör Grön Curaçao (30%) finns i Systembolagets beställningssortiment.

Kron Hantverkslikör Grön Curacao

232,00 kr


Kron Hantverkslikör Grön Curacao har en kraftig smak av apelsin och pomerans som möts av frisk apelsinblom och rik sötma. Serveras med fördel i drinken Gröna Hissen.