Krydda egen snaps.
Krydda din egen snaps! Här tipsar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery om två olika sätt att krydda snapsen - beroende på hur bråttom du har.
Läs mer »Vi hjälper dig att bli proffst på fläder. Hur får man bort lössen, hur tar man hand om busken men framförallt - vad blandar man sin fläderblomssaft bäst med?
Fläder är väl så mycket sommar det bara kan bli. Det finns mycket du kan göra av din fläder men har du koll på när du ska skörda den och att det faktiskt finns olika sorters fläder? Vi reder ut allt du behöver veta.
Det är under juni som fläderblommorna oftast blommar och det är i augusti som bärklasarna bildas. Men du, vänta inte för länge med att plocka blommorna utan ta det direkt när de har slagit ut. Tar du dem för sent så finns risken att du får med dig de tråkiga svarta bladlössen, något man helst vill undvika. Men det går faktiskt att göra flädersaft trots att lössen hunnit sätta sig – viktigt är då att lägga klasarna i blöt, då dör de små rackarna.
Det är viktigt att hålla flädern jämnt fuktig under hela växtsäsongen. Den får inte torka ut mellan vattningarna. Gödsla inte under sommarhalvåret!
Fläderplantor som har några år på nacken tål att beskäras rätt så hårt. Om du gallrar bort de äldre grenarna och klipper ner långa grenar så blir fläderbusken tät och blomrik.
Albovariegatan – en sort med vackra, vitbrokiga blad. Själva busken blir upp till tre meter hög.
Aurea – har gula blad och den växer väldigt snabbt. Blir ofta runt 2-3 meter hög.
Bålsta – här får du väldigt fina bär och själva busken blir 3-5 meter hög.
Finns det något somrigare än fläderblomssaft på mormors veranda? Flädersaft går utmärkt att använda till drinkar och olika typer av bål, men även i snaps. Blommorna gör sig otroligt bra som garnering i drinkar eller på kakor, i gelé eller likörer.
Detta är ett recept som blir ca 5 liter flädersaft.
Ingredienser:
60 fläderblommor
6 citroner
3 l vatten
3 kg strösocker
100 g citronsyra
Så gör du:
Skölj och skiva citronerna fint och lägg tillsammans med fläderblommorna i en stor bunke.
Koka upp vattnet och blanda i socker och citronsyra.
Häll det varma sockervattnet över blommorna i bunken och täck med lock. Låt stå i kylen i tre dagar. Tips: Har du dåligt med plats i kylen? Testa att halvera receptet.
Sila av saften och häll upp i väl rengjorda glasflaskor. Förvara i kyl eller frys in så du har fläder i vinter!
218,00 kr
Explorer har varit en svensk klassiker sedan 60-talet. Deras gin har en välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus.
Krydda din egen snaps! Här tipsar Jonas Odland som är Master Blender på O.P. Anderson Distillery om två olika sätt att krydda snapsen - beroende på hur bråttom du har.
Läs mer »Den här drinken kallas för Fläderförfriskaren av en anledning och en är oslagbar drink för våren och sommarens alla tillställningar.
Läs mer »Ett somrigt drinkrecept med smak av fläder "Festliga Bufféer" av Linda Letelier Hansson. Byt ut Gin mot Ginish om du vill ha en alkoholfri variant.
Läs mer »I den här fräscha och somriga varianten på Collins blandas Explorer gin och Krons fläderlikör tillsammans med citronjuice och sockerlag gjord på rabarber.
Läs mer »