Allt du behöver veta om fläder - och lite till.

Vi hjälper dig att bli proffst på fläder. Hur får man bort lössen, hur tar man hand om busken men framförallt - vad blandar man sin fläderblomssaft bäst med?

Det kan du göra av din fläderblomsaft

Fläder är väl så mycket sommar det bara kan bli. Det finns mycket du kan göra av din fläder men har du koll på när du ska skörda den och att det faktiskt finns olika sorters fläder – vi reder ut allt du behöver veta.

När blommar fläder och när plockar jag den bäst?

Det är under juni som fläderblommorna oftast blommar och det är i augusti som bärklasara bildar. Men du, vänta inte för länge med att plocka blommorna utan ta det direkt när de har slagit ut. Tar du dem för sent så finns risken att du får med dig de tråkiga svarta bladlössen, något vi helst vill undvika. Men det går faktiskt att göra flädersaft trots att lössen hunnit sätta sig viktigt är då att lägga klasarna i blöt, då dör de små rackarna.

Hur tar jag hand om min fläder?

Det är viktigt att hålla flädern jämnt fuktig under hela växtsäsongen. Den får inte torka ut mellan vattningarna. Gödsla inte under sommarhalvåret!

Tre olika sorters fläder att välja mellan

Albovariegatan – en sort med vackra, vitbrokiga blad. Själva busken blir upp till tre meter hög.

Aurea – har gula blad och den växer väldigt snabbt. Blir ofta runt 2-3 meter hög.

Bålsta – här får du väldigt fina bär och själva busken blir 3-5 meter hög.

Vad kan jag göra av min fläder?

Finns det något somrigare än fläderblomssaft på mormors veranda? Flädersaft går utmärkt att använda till drinkar och olika typer av bål, men även i snaps. Blommorna gör sig otroligt bra som garnering i drinkar eller på kakor.

Vilken spritsort passar bra ihop med fläder?

Explorer Gin

219,00 kr


Explorer har varit en svensk klassiker sedan 60-talet. Deras gin har en välbalanserad doft med tydliga inslag av enbär som balanseras upp av toner av angelika och citrus. Smaken är nyanserad med inslag av enbär, kryddor och citrus.

Explorer Flädergin

199,00 kr

201,00 kr


Explorer Flädergin har en aromatisk karaktär av fläderblom som balanseras av friska toner av enbär och citrus. Den klassiska kryddningen med enbär, koriander, angelika och citron ger en stabil bas som fungerar perfekt tillsammans med den blommiga flädern.